Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Ασύρματη μεταφορά ισχύος

Μια επαναστατικη καινοτομια με την συμμετοχη δυο Ελληνων Επιστημονων του ΜΙΤ.

Του Μηχανικου Ηλεκτρονικων Υπολογιστων και Πληροφορικης Κου Αριστειδη Καραλη και του Κου Ι.Δ.Ιωαννοπουλου της Φυσικης

Μελη της ερυνητικης ομαδος του ΜΙΤ που ανεπτυξαν και εκτελεσαν το επιτυχες πειραμα της ασυρματης μεταφορας ισχυος.

http://www.sciencedaily.com/images/2007/06/070607171130.jpg

Πρωτη σειρα οι Peter Fisher (αριστερα) και Robert Moffatt

Δευτερη σειρα ο Marin Soljacic

Τριτη σειρα Ο Andre Kurs ( αριστερα) και οι Ελληνες Επιστημονες John Joannopoulos and Aristeidis Karalis.

http://www.sciencedaily.com/releases/2007/06/070607171130.htm

*************************************************************

Στις 6 Ιουλιου 2007 πρν δυο χρονια περιπου δημσιευθηκε στο περιοδικο «Research Articles»

http://www.sciencemag.org/cgi/rapidpdf/317/5834/83.pdf?ijkey=94ff.Ay4jRMqU&keytype=ref&siteid=sci

Αρθρο των ερευνητων:

α) του τμηματος Φυσικης Κων Andre Kurs, Robert Moffatt και Marin Soljacic ,

β) του τμηματος Φυσικης και Εργαστηριων Πυρηνικης Επιστημης Κου Peter Fisher

γ) και δυο διακεκριμενων Ελληνων της Αλλης Ελλαδας.

Των Κων Αριστειδη Καραλή , του τμηματος Ηλεκρολογων μηχανικων καΙ Ηλεκτρονικων υπολογιστων και του Κου Ι.Δ.Ιωαννοπουλου του τμηματος Φυσικης του πρωτου επιστημονικου τεχνολογικου ερευνητικου κεντρου παγκοσμιως , του Μ.Ι.Τ των ΗΠΑ.

Ο τιτλος του αρθρου ηταν:

«Ασυρματη μεταφορα Ισχυος μεσω ισχυρως ζευγμενων μαγνητικων αντηχησεων.»

Στον προλογο του αρθρου της η επιστημονικη ομαδα του ΜΙΤ σημειωνε:

« Χρησιμοποιωντας πηνια αυτό αντηχησεως σε ισχυρη μαγνητικη συζευξι αποδειξαμε πειραματικα την αποδοτικη μη ραδιενεργο μεταφορα ισχυος σε μια αποστασι οκτω φορες μεγαλυτερη από την διαμετρο των πηνιων. Επιτυχαμε να μεταφερουμε 60 watts με 40% αποδοση σε μια αποστασι λιγο μεγαλυτερη από δυο μετρα. Παρουσιασμε ένα ποσοτικο θεωρητικο υποδειγμα που περιγραφει την μεταφορα ισχυος και που προσεγγιζει τα πειραματικα αποτελεσματα με αποκλισι 5%. Συζητησαμε την πρακτικη εφαρμογη αυτου του συστηματος και προτειναμε κατευθυνσεςι για πρεαιτερω μελετη.»

Στην πειραματικη μελετη – διαταξι διαβασαμε ότι :

Τα πηνια ησαν πεντε σπειρων και διαμετρου 60εκ. ησαν σχεδιασμενα να αντηχουν ταυτοχρονως στα 9,9 ΜΗΖ και ησαν προσανατολισμενα επι του ιδιου αξονος.Το ένα πηνιο ηταν συνδεδμενο με την πηγη ισχυος ( ρευματοδοτη-μπριζα) και το άλλο με ένα λαμπτηρα.

Μολις δυο χρονια αργοτερα στις 25 Ιουλιου 2009 δημοσιευθηκε στον διεθνη τυπο και στις ελληνικες εφημεριδες η ειδησι της πρακτικης πλεον εφαρμογης και της βιομηχανικης παραγωγης συστηματων ασυρματης μεταφορας ηλεκρικης ισχυος.Ο διευθυνων συνμβουλος της Αμερικανικης εταιρειας Witricity στην παγκόσμια συνδιάσκεψη υψηλής τεχνολογίας TED που πραγματοποιηθηκε στην Οξφόρδη της Βρετανίας εδειξε μερικες πρακτικες εφαρμογες

Κινητα τηλεφωνα και τηλεορασεις να φοριζονται χωρις καλωδια. ( ιδε στο τελος του παροντος σχετικα παραδειγματα) Ο Eric Giler εξηγησε ότι με το νέο συστημα αμετρητες ποσοτητες καλωδιων και δισεκατομμυρια μπαταριες θα καταργηθουν.

Όμως ο Ελληνικος τυπος παρεβλεψε τα εξης:

1. Ότι σημαντικοι πρωτεργατες της επαναστατικης εφευρεσως ησαν δυο Ελληνες επιστημονες του Μ.Ι.Τ Οι Κοι Αριστειδης Καραλης και ο κος Ι.Δ.Ιωαννοπουλος , των οποιων η φωτογραφια δημοσιευθηκε σε όλα τα ξενα επιστημονικα περιοδικα , όπως και το επιστημονικο αρθρο που προαναφεραμε.

2. Ότι χωρες όπως κατ εξοχην η Αμερικη που, διδουν ευκαιριες σε επιστημονες να διεξαγουν ελευθερα, με μεθοδικοτητα, επιμονη και ελπιδα, επιστημονικη ερευνα, αυτές καινοτομουν και βοηθουν την ανθρωποτητα.Οχι με εξαγωγες πρωτων υλων που ετυχε να υπαρχουν στο υπεδαφος τους αλλα με την Παιδεια και την επιστημονικη ερευνα.

3. Ότι την οικονομια κάθε χωρας δεν αποτελει πλεον τοσο το εργατικο δυναμικο ή τα εργοστασια ή η οποια παραγωγη, αλλα περισσοτερο η καινοτομια και οι νεες ανακαλυψεις που θα καταστησουν την μελλοντικη εξελιξη της πραγματικοτητος υπερανω και περαν κάθε φαντασιας

Ότι τελος υπαρχουν Ελληνες μεταξυ των διαπρεπεστερων επιστημονων του κοσμου, οι οποιοι μακραν της «επιτυχους» Νεοελλαδικης ανικανοτητος και της αναξιοκρατιας μια χωρας , οπου παιδεια σημαινει αριστεροκολτουρα ραστωνη, καταληψεις , πολυτεχνειο τσιγγαναριο,

Αυτοι οι Ελληνες μια Αλλης Ελλαδος, συντελουν σ αυτην την θετικη εξελιξη της προοδου και της ευημεριας.

Σημειωσεις για την κατανοησι της ασυρματης μεταφορας ισχυος .

Πως λειτουργει το συστημα ασυρματης μεταφορας ισχυος

Wireless power graphic

1,2 .Το μαγνητικο πηνιο ας ονομασουμε Αντεννα α είναι τοποθετημενο σε ειδικη συσκευασια και μπορει να συνδεεται σε μια μπριζα στο τοιχο ή στην οροφη ενός δωματιου. Το μαγνητικο πεδιο που δημιουργειται μεσω του πηνιου μεταφεραται με μια προκαθορισμενη συχνοτητα ( στο αρχικο πειραμα 9,9 Mhz)

3. Τα ηλεκτρομαγνητια κυματα μεατφερονται μεσω του αερος στο δευτερο πηνιο ( ας ονομασουμε αντεννα β)

4, 5. Το δευτερο αυτό πηνιο συνδεεται/ενσωματωνεται με ένα φορητο υπολογιστη ή μια τηλεορασι ή ένα κινητο και δημιουργει μαγνητικη αντηχησι στην ιδια όπως το πρωτο πηνιο συχνοτητα και απορροφα την ηλεκτρικη ισχυ, φορτιζοντας την συσκευη ( τηλεορασι κινητο, υπολογιστη)


Εικονα 1

techpic

Εικονα 2

Μια πρακτικη εφαρμοφη της νεας τεχνολογιας Witricity ( Wireless+ Electricity) είναι η ανωτερω εικονοζομενη εφαρμογη.

Στην εικονα 2 η ενεργειακη πηγη φαινεται τοποθετημενη στο δαπεδο. Εχει συνδεθη με με ρευματοδοτη ( μπριζα) εναλλασσομενου ρευματος και δημιουργει ένα ταλαντουμενο μαγνητικο πεδιο.

Στην εικονα 1 ο αποδεκτης( διπλα-δεξια της συκευης τηλεορασεως) της μαγνητικης ενεργειας που διαχεται μεσω του μαγνητικου πεδιου, μετατρεπει την ενεργεια του μαγνητικου πεδιου σε εναλλασομενο ρευμα που φορτιζει την συσκευη τηλεορασεως.

Ιασων