Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Μυστική συμφωνία κυβέρνησης – Tρόικας για μείωση όλων των συντάξεων !!!

Δυσάρεστη έκπληξη-σοκ σε 1.100.000 χαμηλοσυνταξιούχους επιφυλάσσουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η Τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με το νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο που συνυπέγραψαν πρόσφατα οι τέσσερις  «σύμμαχοι» αποφάσισαν -ερήμην του ελληνικού λαού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου- τη μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, την περικοπή

των κατώτατων συντάξεων σε όλα τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία και τη θέσπιση νέων αυστηρότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την καταβολή του ΕΚΑΣ. Επιπλέον, συναποφάσισαν να περικοπεί το εφάπαξ όχι μόνο στους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου αλλά και στους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, τους πυροσβέστες, τους δικαστικούς και τους λοιπούς δημοσίους λειτουργούς.

Η κρυφή συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και… «δάνειων δυνάμεων» για την πλήρη εξαθλίωση των συνταξιούχων αποκαλύπτεται στην τελευταία σελίδα του ενιαίου κειμένου, το οποίο περιλαμβάνει την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και το νέο, αναθεωρημένο για 4η φορά, Μνημόνιο.


Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.», στη σελίδα 165 του ενιαίου αυτού κειμένου αναφέρεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να φέρει στη Βουλή, το αργότερο μέχρι τις 15 Αυγούστου, έναν ακόμη εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, στον οποίο θα περιλαμβάνονται νέες επώδυνες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.


Οι νέες ρυθμίσεις


Όπως διευκρινίζεται στο κείμενο, οι νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις θα προβλέπουν:


1 Τη μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, η οποία σήμερα ανέρχεται σε 360 ευρώ το μήνα!


2 Τη μείωση των κατώτατων ορίων των συντάξεων σε όλα τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.


3 Την καθιέρωση νέων αυστηρότερων κριτηρίων χορήγησης συντάξεων με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας.


4 Την καθιέρωση ατομικών αριθμών κοινωνικής ασφάλισης και τη θέσπιση ενός ανωτάτου ορίου για το σύνολο των συντάξεων που μπορεί να λάβει ένας ασφαλισμένος.


5 Την εφαρμογή νέων κριτηρίων για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ώστε να λαμβάνονται υπόψη όλες οι κατηγορίες εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αυτό σημαίνει ότι θα καθιερωθούν ακόμη πιο περιοριστικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τους δικαιούχους εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι.


6 Τη μείωση του εφάπαξ από το 2011 για όλους τους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, δηλαδή για τους πολιτικούς υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, τους πυροσβέστες, τους δικαστικούς, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, τους καθηγητές των ΤΕΙ, τους ερευνητές, τους ιατρούς του ΕΣΥ και τους διπλωματικούς υπαλλήλους.


7 Την επέκταση του παγώματος των κύριων και των επικουρικών συντάξεων μέχρι και το 2015.


Το κρατούσαν «θαμμένο»


Η αποκάλυψη της κρυφής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας για τη μείωση όλων των χαμηλών συντάξεων εκθέτει ανεπανόρθωτα τον υπουργό Οικονομικών, Ε. Βενιζέλο, ο οποίος μόλις προχθές είχε ισχυριστεί ότι όλες οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά και επαρκώς στη Βουλή από την κυβέρνηση κατά τις συζητήσεις για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.


Με την παρέμβαση αυτή εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν σωρευτικά πάνω από 640 εκατ. ευρώ από το 2012 μέχρι το 2015! Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι θα εξοικονομηθούν:


* 100 εκατ. ευρώ το 2012,


* 150 εκατ. ευρώ το 2013 (αναγράφονται μόνο τα 50 εκατ. ευρώ που είναι η πρόσθετη εξοικονόμηση σε σύγκριση με το 2012)


* 180 εκατ. ευρώ το 2014 (αναγράφονται μόνο τα 30 εκατ. ευρώ που είναι η πρόσθετη εξοικονόμηση σε σύγκριση με το 2012 και το 2013)


* 210 εκατ. ευρώ το 2015 (αναγράφονται μόνο τα 30 εκατ. ευρώ που είναι η πρόσθετη εξοικονόμηση σε σύγκριση με το 2012, το 2013 και το 2014).


Το επαχθέστατο μέτρο της μείωσης των χαμηλών συντάξεων απεκρύβη από τους βουλευτές και τον ελληνικό λαό. Οι κυβερνητικοί βουλευτές παραπλανήθηκαν και ψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο, καθώς δεν γνώριζαν ότι πίσω από τη διατύπωση «μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών του ΟΓΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων» κρύβεται η συμφωνία της κυβέρνησης και της Τρόικας για την περικοπή όλων των χαμηλών συντάξεων.


Γιώργος Παλαιτσάκης, στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια: