Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα μισθούς, συντάξεις, αν μας πουν οι ικανοί πολιτικοί μας…. δυστυχώς επτωχεύσαμεν

Στις 10 Δεκεμβρίου 1893 ο Χαρίλαος Τρικούπης δήλωσε στο κοινοβούλιο της σχετικά νεοσύστατης Ελλάδος…εδυστυχώς επτωχεύσαμεν…κοινώς η χώρα δεν μπορούσε να πληρώσει υποχρεώσεις και δάνεια που είχε συνάψει και τότε εμφανίστηκε το ΔΝΤ της εποχής εκείνης….
Σεπτέμβριος του 2011 η Ελλάδα παραπαίει.
Η κατάσταση παρουσιάζεται τραγική, η Τρόικα απειλεί την Ελλάδα ότι δεν θα καταβάλλει την 6η δόση, η εσπευσμένη ακύρωση του ταξιδιού του Γ Παπανδρέου πρωθυπουργού της Ελλάδος στις ΗΠΑ και η έκτακτη υπουργική επιτροπή δίνουν άλλη χροιά στην δραματική κατάσταση.
Δεχόμαστε εκ προοιμίου ότι αυτό δεν είναι στημένο επικοινωνιακό παιχνίδι…όσο πιο τραγικά τα πράγματα τόσο μεγαλύτερος φόβος κυριεύει την κοινωνία, άρα περνάνε τα μέτρα με μικρότερες αντιδράσεις.
Αν συμβαίνει αυτό οι πολιτικοί αυτοί θα χαρακτηριστούν από τους ιστορικούς του μέλλοντος ως μιαροί ως επονείδιστοι.
Ωστόσο δεχόμαστε ότι όντως η κατάσταση είναι οριακή και η κυβέρνηση όντως δίνει αγώνα σωτηρίας.
Αν υποθέσουμε ότι επιβεβαιώνεται το κακό σενάριο οι Ευρωπαίοι κατανοούν ότι από λόγια είμαστε πρώτοι και από έργα πουλάμε παραμύθια και δεν μας δίνουν όχι την 6η αλλά την έβδομη δόση τι θα συμβεί;
Βέβαια σκεφθείτε κάτι απλό μας έχουν δώσει έως τώρα 5 δόσεις άρα γιατί να μην μας δώσουν και την 6η δόση γιατί αν δεν το κάνουν θα χάσουν τις 5 πρώτες δόσεις….
Αλλά αν πάμε σε στάση πληρωμών τι θα σημάνει αυτό για την καθημερινότητα και τις επενδύσεις;
Στάση πληρωμών σημαίνει ότι η χώρα δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει της ληξιπρόθεσμες οφειλές της, δεν θα μπορεί να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν ή μισθούς ή συντάξεις.
Σε στάση πληρωμών το κράτος δεν θα καταβάλει το 50% ή 70% των μισθών και συντάξεων ενώ η αποπληρωμή των ομολόγων θα είναι ή μικρή ή μηδενική.
Με ταμειακά διαθέσιμα 7-8 δις ευρώ τι να πρωτοπληρωθεί σε στάση πληρωμών.
Για το ΧΑ
Το ΧΑ ξεχάστε το ούτως ή άλλως. Οι 770 και μετά 500 μονάδες θα είναι μονόδρομος.
Αλλά θα έχει καμία σημασία αυτό;
Οι τραπεζικές μετοχές θα υποστούν κραχ όπως και η αγορά, θα καταρρεύσει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Μετά θα ανακάμψει αλλά στο μέλλον και αν…
Για τα ομόλογα
Τα ομόλογα ή δεν θα πληρωθούν ούτε σε θεσμικούς ούτε σε φυσικά πρόσωπα ή αν πληρωθεί μόνο ένα μέρος τους…
Αν υπάρξει στάση πληρωμών οι επενδυτές θα ζητήσουν άμεσα πληρωμή των CDS και θα πρέπει να πληρωθούν για λόγους ηθικής τάξης καθώς οι κατέχοντες ομόλογα θα ζητήσουν να πάρουν τα χρήματα τους από την προστασία των CDS. Μιλάμε πάντα για τους κερδοσκόπους αλλά ξεχνάμε επενδυτές που κατέχουν και ομόλογα και CDS.
Με βάση το καλό σενάριο της στάσης πληρωμών το κράτος θα μπορούσε να πει στους κατόχους ομολόγων πάρε το 50% τώρα της αξίας του ομολόγου και το άλλο εν καιρώ.
Επίσης οι οίκοι αξιολόγησης θα βαθμολογήσουν σε C την Ελλάδα σε χρεοκοπία και όχι περιορισμένη ή επιλεκτική αλλά σκέτο χρεοκοπία.
Το credit event θα είναι γεγονός. Δυστυχώς σε αυτό το event θα είναι προσκεκλημένοι λίγοι οι έχοντες και κατέχοντες και όχι ή μη έχοντες…..και CDS.
Οπότε αν φορέσετε το σμοκιν σας για να πάτε στο event και δεν έχετε CDS δεν θα σας επιτραπεί η είσοδος αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις όσοι τρώνε πόρτα τι κάνουν…πάνε σε άλλο πάρτι το πάρτι των short…..
Για τις καταθέσεις
Η στάση πληρωμών επηρεάζει έμμεσα τις τράπεζες.
Π.χ. αν λήξει ομόλογο και δεν αποπληρωθεί η τράπεζα θα έχει πρόβλημα. Ωστόσο στάση πληρωμών δεν συνεπάγεται και χρεοκοπία τράπεζας.
Ωστόσο για να αποφευχθεί πανικός είναι πιθανό να υπάρξει περιορισμός στα όρια αναλήψεων μετρητών.
Επιμένουμε ότι οι καταθέσεις δεν χάνονται και το πιστεύουμε αυτό ακράδαντα. Θα υπάρξει ταλαιπωρία αλλά οι καταθέσεις δεν χάνονται.
Για συντάξεις και μισθούς
Αν το κράτος έχει διαθέσιμα θα πληρώσει έναντι μισθού ή σύνταξης π.χ. 30% ή 40% και τα υπόλοιπα ή θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια ή θα ζητηθεί περίοδος χάριτος.
Σε μισθούς και συντάξεις θα υπάρξει ταλαιπωρία αυτό είναι σίγουρο.
Το συμπέρασμα
Να ελπίσουμε εν έτη 2011 να μην μας πουν οι ικανοί πολιτικοί μας εδυστυχώς επτωχεύσαμεν
bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: