Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Γιατί και οι Γάλλοι μας γυρίζουν την πλάτη;…

Μπορεί στο προσκήνιο ο Νικολά Σαρκοζί και τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης Φιγιόν να δηλώνουν, με μια φωνή, ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και ότι η Γαλλία δεν θα την αφήσει να χρεοκοπήσει, στο παρασκήνιο όμως τα πράγματα αλλάζουν... Η μεγάλη δυσαρέσκεια του Γάλλου προέδρου για τον Γιώργο Παπανδρέου ακούστηκε τις προάλλες και εκτός των τειχών του γραφείου του, την ώρα της περίφημης τηλεδιάσκεψης με τη Μέρκελ. Στον προαύλιο χώρο του Ελιζέ, όπου ήμασταν μαζεμένοι εκπρόσωποι του Τύπου, μια συνομιλία και μάλιστα «στα φωναχτά» συναδέλφου με αξιωματούχο, ήταν αρκετή για να…μας βάλει στο κλίμα ..
«Είναι απογοητευμένος. Θα απαιτηθούν επιπλέον δεσμεύσεις και μέτρα, αλλά δεν πιστεύει ότι και αυτά θα εφαρμοστούν. Ο κρατικός μηχανισμός είναι διαλυμένος. Δεν πιστεύει σε τίποτα, γι’ αυτό και δεν τοποθετείται. Οι Έλληνες τον έχουν εκθέσει απέναντι στη Μέρκελ, αλλά και στους Γάλλους, ενόψει και των προεδρικών εκλογών», επαναλάμβανε δυνατά η δημοσιογράφος όση ώρα σημείωνε με προσοχή αυτά που της έλεγε ο αξιωματούχος για τον Σαρκοζί. Οι υπόλοιποι ακούγαμε τη συζήτηση εξ αποστάσεως.
Λίγες ημέρες αργότερα, εκτός από τον Γάλλο πρόεδρο, την πλάτη μας έδειξαν και οι Γάλλοι! Ενώ έως το τέλος Ιουνίου η μεγάλη πλειοψηφία (59%) ήταν υπέρ της στήριξης της Ελλάδας, σήμερα το 68% αποδοκιμάζει τη νέα γαλλική βοήθεια προς τη χώρα μας και το 87% θεωρεί ότι τα χρήματα που μας δανείζουν – και είναι πολλά – δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τους τα ξεπληρώσουμε. Έχουν άδικο;
Λοιπόν τι έγινε; Οι Γάλλοι ξαφνικά έγιναν εγωιστές ή σήμανε η ώρα της αμφιβολίας;
Γιατί, μετά τη γερμανική κοινή γνώμη, και η γαλλική εναντιώνεται στο κόστος της οικονομικής στήριξης;
Ιδού μερικές από τις απαντήσεις για την αλλαγή της συμπεριφοράς τους:
- Από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο πολλαπλασιάσθηκαν οι άσχημες ειδήσεις για την κατάσταση, όχι μόνο της παγκόσμιας και ελληνικής οικονομίας, αλλά και της γαλλικής. Στην επικαιρότητα κυριαρχούν τα προβλήματα των υπερχρεωμένων χωρών, οι βουτιές των χρηματιστηρίων, η ανησυχία για τις τράπεζες, γαλλικές (Societe Generale, BNP Paribas, Credit Agricole) και ξένες. Με λίγα λόγια, η αβεβαιότητα και ο φόβος επηρέασε την αλληλεγγύη των Γάλλων.
- Το ζήτημα της μείωσης του τεράστιου γαλλικού χρέους (1692 δισ. !!!) βρίσκεται στην καρδιά των δημόσιων συζητήσεων, όπως για παράδειγμα στο ντιμπέιτ των υποψηφίων του σοσιαλιστικού κόμματος. Έτσι, η ιδέα της επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα δεν χαροποίησε κανέναν εδώ. Ο λόγος; Για να μην ανεβάσει κι άλλο το δικό της χρέος με το νέο δάνειο που θα μας δώσει και για να αποφύγει τον κίνδυνο υποβάθμισης, η γαλλική κυβέρνηση επέβαλε ένα σχέδιο λιτότητας 12 δισ. ευρώ!
- Ύστερα, δεν βοηθούν την κατάσταση οι αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα χειρίζεται την οικονομική θύελλα. Τα ρεπορτάζ και οι αποκαλύψεις για το μέγεθος της φοροδιαφυγής στη χώρα μας αποτελούν μόνιμο θέμα στα ΜΜΕ, όπως και το γεγονός ότι οι πλούσιοι φοροφυγάδες ζουν πολύ καλύτερα από τον φορολογούμενο Γάλλο που βοηθά ένα ξένο σπάταλο κράτος, το οποίο δεν τηρεί τις υποσχέσεις του για νοικοκύρεμα και για την πάταξη της διαφθοράς.
- Από την άλλη, υπάρχουν πολλοί που εκτιμούν ότι αυτή η βοήθεια που συνοδεύεται από δρακόντεια μέτρα λιτότητας για τους Έλληνες είναι άδικη και ανήθικη.
- Τέλος, διαπιστώνεται μια γενική δυσπιστία ως προς την ικανότητα αυτών που διαχειρίζονται την έξοδο Ελλάδας – Ευρώπης από την κρίση. Οι Γάλλοι εκτιμούν ότι θα πρέπει πρώτα να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα και όσο για τα πρόβλημα και τα χρέη των άλλων… έχει ο θεός
aixmi

Δεν υπάρχουν σχόλια: