Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Ιστορική αναδρομή. Δεκέμβριος 1944

Από τον Ιάσωνα
Μερος 1ον. Ο εφιαλτης Της Λαικιας "Δημοκρατιας"

Προλογος:

1. Στο βιβλιο «Τα ολεθρια του οικου μας..και μιτος ουδεις..» ο Δημ. Ν.Δημητριου (Αθηναι 1984) στη σελιδα 128 αναφερεται στο βιβλιο του Β’ Γραμματεα του ΚΚΕ Γιαννη Ιωαννιδη «Αναμνησεις» και γραφει τα εξης:
«Στη σελιδα 343 ο Ιωαννιδης , αναφερει οτι τα εχασε μολις εμαθε οτι ο Σιαντος ειχε παρει μονος του την αποφαση να οδδηγηση τον ΕΛΑΣ σε συγκρουση με τους Αγγλους, συγκροτωντας απο την 1η Δεκεμβριου 1944 την ΚΕ του ΕΛΑΣ, διωχνοντας τον Αρη προς την Ηπειρο και αποφασιζοντας το συλλαλητηριο στην πλατεια συνταγματος .Λεει για τα θεματα αυτα οτι καλεσε τον Βασιλη Μπαρτζιωτα (Γραμματεα της Αθηνας) και του εβαλε τις φωνες...
"Ρε Βασιλη ξρεις τι σημαινει γενικη πολιτικη απεργια; Σημαινει ενοπλη εξεγερση.Ειμαστε εμεις ετοιμοι να καμουμε σημερα ενοπλη εξεγερση; Τι πραγματα ειναι αυτα;Δεν καταλαβατε αυτα τα πραγματα; Νιονιο δεν ειχατε; Δεν μιλησατε; Μεχρι τοτε εγω εμενα με την εντυπωση οτι ολο αυτο το πραγμα ( η συγκρουση) εγινε με το κτυπημα που μας εδωσαν αυτοι στις 3 του Δεκεμβρη. Οταν εμαθα οτι η ΚΕ του ΕΛΑΣ εγινε απο την 1η Δεκεμβριου, αυτο σημαινει οτι και εμεις προμελετημενα πηγαίναμε να δωσουμε αφορμη για να αρχιση ο πολεμος. Δεν εχει άλλο! Παιρνεις αποφαση για γενικη πολιτικη απεργια!".
Και αφου παραθετει το ανωτερω κειμενο καταληγει ο Νικηφορος του ΕΛΑΣ . «Παρα ωστοσο, τις φοβερες αυτες μαρτυριες, τοσο ο αριστερισμος οσο και ο λαικισμος επιμενουν εως σημερα ανενδοτα να μιλουν για "ειρηνικο συλλαλητηριο" του ΕΑΜ ΕΛΑΣ στην Πλατεια Συνταγματος, την 3η Δεκεμβριου 1944!
(Ο Δημητριος Ν. Δημητριου – Νικηφορος ήταν ο πρωτος μονιμος αξιωματικος στην αντιστασι διοικητης αρχηγειων και συνταγματος του ΕΛΑΣ με το ανταρτικο ονομα Νικηφορος.Ελαβε μερος στην ανατιναξι της γεφυρα του Γοργοποταμου προταθεις μαλιστα για ανδραγαθια παο τον Αρη Βελουχιωτη.)
2. Υπαρχει και η ομολογία του Μικυ Θεοδωρακη (ο μαιντανος του σημερινου οψιμου κομμουνουστικου ψευδο-πατριωτισμου) οστις ευρισκετο μεταξυ των διαδηλωτων. «Μονον ολιγαι δωδεκαδες στελεχών επιφορτισμενων με την τηρηρση της ταξεως ησαν πραγματι ωπλισμενες προς αποφυγην πασης προκλησεως (G. Giannaris Mikis Theodorakis, London 1973, σελις 39 Α.Ι Κοραντης β τομος, «Πολιτικη Διπλωματικη Ιστορια της Ελλαδος» σελις 171

Εισαγωγη

"Απο της αποψεως αυτης ο «Δεκεμβριος» υπηρξεν απο εθνικής αποψεως «ευτυχημα». Διοτι χαρις εις αυτον μετεστραφη το λαικο ρευμα κατα του ΚΚΕ και τα θυματα του ''Δεκεμβριου'' ειναι οι ηρωες και οι Μαρτυρες , που ποτισαν με το αιμα των τον δενδρον της ελευθεριας...»
Ελευθεριος Σταυριδης Βουλευτης ΚΚΕ Γενικος Γραμματευς του ΚΚΕ.
Τοσα χρονια η μονομερής εξιστόρησις των συμβάντων κατα τα έτη 1946-1949 προκάλεσε και προκαλεί το κοινόν αίσθημα ..Εχει ιστορικα τεκμηριωθη, εχει γινει παραδεκτο απο του πρωτεργατας της κομμουνιστικης εξεγερσεως οτι κομμουνιστική ανταρσία απέβλεπε στην κατάλυσι του δημοκρατικού πολιτεύματος και την αυτονόμηση της Μακεδονίας και Θράκης(Δηλβσεις Φλωρακη στο Βημα ...Ο Συμμοριτοπόλεμος διήρκεσε πλέον των τριών ετών (Μάρτιος 1946-Αύγουστος 1949) και επεσώρευσε πλέιστα όσα δεινά εις την χώραν, αφού εξεκληρίσθη το άνθος της Ελληνικής νεολαίας, συνεσωρεύθησαν τεράστιαι υλικαί καταστροφαί ενώ 28.000 Ελληνοπαίδων κατα το παιδωμάζωμα ωδηγήθησαν εις τα χώρας του Σιδηρού Παραπετάσματος...
Δυστυχως. Και να θέλουν λοιπόν οι Ελληνες να λησμονήσουν τα όσα τραγικά συνέβησαν κατα την περίοδο του αντισυμμοριακού αγώνος και να συμφιλιωθούν μεταξύ των δεν δύνανται. Η σημερινή σταλινικη ηγεσία του ΚΚΕ, οι συνοδοιπόροι και οι παραχαρακτες δεν το επιτρέπουν αναμοχλεύοντες το παρελθόν και παρουσιάζοντες αυτό υπο το παραμορφωτικό πρίσμα της μονομερείας... Ενω όχι μονον αρνουνται να ζητησουν συγνωμη για τα φρικωδη εγκληματα τους αλλα υπερηφανευονται για αυτά..Και εξακολοθουν να εφαρμοζουν το σταλινικο προηγραμμα, οπως εσει αποτυπωθει στα συνεδρια τους, της ανατροπης της Δημοκρατιας και της καταληψεως της εξουσιας από την «εργατικια ταξη»...

Δεκεμβριανα:
1. Τα γεγονοτα οπως τα ειδαν τοτε:
1.1 Ελευθεριος Σταυριδης (βουλευτης και Γ.Γ του ΚΚΕ, στο βιλιο «Τα παρασκηνια του ΚΚΕ» σελις 552).
«.. Ο ''Δεκεμβριος'' ασφαλως δεν ηδυνατο να ειναι ''επαναστασις'' ... ανευ συμμετοχης ενεργου εις αυτην της εργατικης ταξεως , ανευ συμπαθειας προς αυτην των αγροτων, ανευ ουδετεροτητος πληρους της μικροαστικης ταξεως .Και ειναι βεβαιον οτι ουτε η εργατικη ταξις εν τω συνολω της μετεσχε της ''Δεκεμβριανης επιχειρήσεως'' ουτε η αγροτικη ταξις συνεπαθει την κομμουνιστικην τοιαυτην επιθεσιν, ως μονη αναμνησιν εχουσα τας αρπαγας των προιοντων της τας αγγαρείας τα εγκληματα και την επιβολη φορολογιων. Οσον αφορα στην μικροαστικην ταξιν, αυτη οχι μονον δεν ητο ουδετερα αλλα σαφως και θετικως αντιθετος προς την κομμουνιστικην επιθεσιν...Ο ''Δεκεμβριος'' ασφαλως δεν ητο ουτε '''κοινωνικη επαναστασις'' ούτε καν ενοπλος στασις δυναται να χαρακτηρισθη διοτι δεν επροκειτο περι ενοπλου στασεως τμηματος τινος Λαου ή στρατού αμφισβητούντος το κυρος μιας νομιμου εξουσιας. Τι ητο λοιπον ο Δεκεμβριος; Μια απλη συνεχεια της στρατιωτικης προελασεως του ΕΛΑΣ Προς το κεντρο των Αθηνων λογω της μεθης των μεχρι τοτε επιτυχιων και της κομμουνιστοκρατιας των Αθηνων δια των συλλαλητηριων... Αλλα κοινωνικως ητο αστηρικτος και βλακωδης! ...Εαν αντι του Δεκεμβριου κατεχον τα 7 υπουργεια του , εζητει και ηξιου απλως εκλογας ...πολυ φοβουμαι οτι το ΚΚΕ ως ΕΑΜ θα ελαμβανε ασφαλως την πλειοψηφιαν των βουλευτων της χωρας...οποτε αγνωστον αν η ΕΛΛΑΣ θα απεφευγε τον κινδυνον να εγκλεισθη εντος του σιδηρου παραπετασματος.. Απο της αποψεως αυτης ο «Δεκεμβριος» υπηρξεν απο εθνικής αποψεως «ευτυχημα». Διοτι χαρις εις αυτον μετεστραφη το λαικο ρευμα κατα του ΚΚΕ και τα θυματα του ''Δεκεμβριου'' ειναι οι ηρωες και οι Μαρτυρες , που ποτισαν με το αιμα των τον δενδρον της ελευθεριας...Το ΚΚΕ προσεπαθησε να εξυμνηση τον ''Δεκεμβριον '' του ως ηρωικον αγωνα του λαου υπο την καθοδηγησιν του. Και ομως το αληθες ειναι οτι ο λαος των αθηνων εμεινεν αμετοχος ..»

1.2 Κωνσταντινος Τσατσος.

«.. Στην ελλαδα ο κομμουνισμος περα απο την εσωτερικη κοινωνικη πολιτικη, ειχε τη δικη του εξωτερικη πολιτικη.Οπως εβαζε τη ιδεα του ανθρωπου κατω απο την ιδεα της κοινωνικης ταξης , ετσι εβαζε την ιδεα του Εθνους κατω απο την ιδεα του κομμουνιστικου κινηματος. Και εν ονοματι αυτου του τελυταιου προθυμα εκανε παραχωρησεις ελληνικων εδαφων στους ιδεολογικα ομολογους βορειους , οι οποιοι ηταν πρωτα εθνικιστες και υστερα κομμουνιστες , ενω φανατικοι αφελεις δικοι μας , οραματιζομενοι μια ομοσπονδια βαλκανικων λαων, ολων κομμουνιστων, δεν ενδιαφερονταν για τα εδαφικα συνορα της Ελλαδος . Τετοιοι ηταν εκεινοι που διηύθηναν το ΕΑΜ , οπου πολλοι αθωοι και αφελεις ειχαν ανεπανορθωτα εμπλακει. Προς τα εκει αυτοι βαδιζαννε. Και θα κατορθωναν πιθανως το 1944 να επιτυχουν το σκοπο τους , αν δεν εκανα λαθη τακτικης. Αν δεν εσφαζαν περα απο το ανεκτο οριο, ωστε να προκαλεσουν την αντιδρασι των και των πιο αδρανων και των πιο φοβισμενων. Αν δε εβγαζαν τοσο γρηγορα το προσωπειο του πατριωτη και αν αντι να υπακουσουν στον τιτο, υπακουαν στον Σταλιν, που για γενικοτερους λογους ειχε παραχωρησει την Ελλαδα στην ζωνη επιρροης της Μεγαλης Βρεταννιας... »

1.3 Π.Κανελλοπουλος

Απο το βιβλιο του «Τα χρονια του Μεγαλου Πολεμου1939-1944» στην σελιδα 96 μιλωντας στην συνεδριασι της 27-12-1944 στην οποια συμμετειχαν και εκπροσωποι του ΚΚΕ ..
« Ο κ.Σιαντος ξεκινησε απο κατι απαραδεκτον και επιθυμω να γνωριζω τι λεγει ο πολιτικος κοσμος της χωρας. Ειπεν οτι ο πολεμος ειναι πολεμος μεταξυ των Βρεταννων και του Ελληνικου Λαου.Ειναι ταχα , πολεμος κατα Βρεαννων η συλληψις χιλιαδων γυναικων και παιδιων και η απαγωγη των εις στρατοπεδον των Θηβων και αλλου υπο τρομερας συνθηκας? Αυτο ειναι γερμανικη μεθοδος. Ειναι φασισμος. Εχετε τον λαον μαζι σας, οπως λετε κ Σιαντο.Πως συμβαινει ωστε χιλιαδες να εισερχονται και να καταφευγουν εις την ιδικη μας ζωνη ..και ουδεις εις την ιδικην σας? Η ψευδης κυριαρχια σας επι του λαου εληξε. Οταν ηλθα απο την Πελοποννησο απεσιωπησα το γεγονος των χιλιαδων φονων που ειχατε διαπραξει εκει, καθως και τις φυλακισεις. Εσκεφθηκα τοτε οτι επρεπε να απαλλαγητε απο τας παρελθουσας ευθυνας σας και δι αυτο δεν ωμιλησα.Και θα ειμεθα ευτυχεις , εαν ειχατε εισελθει εκτοτε εις τον νομιμον πολιτικο βιον.Εμφανιζεσθε , κατεχοντες τοσα οπλα και πολεμοφοδια ωστε απορει κανεις πως δεν τα εξαντλησατε μαχομενοι τους Γερμανους , αφου λετε οτι επολεμησατε εναντιον των»

1.4 Λεωνιδας Τζεφρωνης, γραμματεύς της ΕΠΟΝ Σπουδάζουσας του ΚΚΕ , μέλος του ΔΣΕ, γνωστός και από την μυθιστορηματική του απόδρασι από τις φυλακές των Βούρλων την 17η Ιουλίου 1955 - αφηγείται στο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου, ''Μαρτυρίες για τον εμφύλιο και την Ελληνική αριστερά'.
«..Δεν προλαβαμε να διωξουμε τους Γερμανους και φτασαμε στι Δεκεμβρη.Χωρις να ξερουμε στην ουσία τι γινοταν.Ο Δεκεμβρης ξεκινησε με το μεγαλο συλλαλητηριο στην Αθηνα, μετα την παραιτηση των τεσσαρων πρωτων υπουργων του ΚΚΕ, οπου κτυπησε η Ασαφλεια και σκοτωθηκαν διαδηλωτες.Ημουν τοτε δευτερος γραμματεας των φοιτητων. Η εντολη που ειχαμε στο συλλαλητηριο αυτο ηταν οτι, οι φοιτητες που ηταν ενταγμενοι στο ΕΛΑΣ, καπου 30-50 ατομα , επρεπε να ησαν ενοπλοι.Και οτι θα εδιναν εντολη οι επικεφαλης τους για το που θα κτυπησουν τα τανκς, που σημαινει οτι ηταν αποφασισμενη η συγκρουση.Διοτι δεν κανεις ενα συλλαλητηριο με ενοπλους οταν δεν θελεις να γενικευτει η συγκρουση.,,» σελις 546,547

1.5 Ιστορικη καταγραφή των γεγονοτων του Ι.Κοραντή απο το βιβλίο του, Πολιτική και Διπλωματική Ιστορία της Ελλάδος 1941-1945, εκδόσεις «ΕΣΤΙΑΣ» Τόμος 2ος ,Σελίς 287.
«Πριν όμως αποσυρθούν εκ της περιοχής των Αθηνών Πειραιώς , οι στασιασταί είχαν προβή εις μαζικάς εκτελέσεις αθώων ανθρώπων, ανδρών γυναικών και παιδιών κατά τον αγριώτερον τρόπον…Παντού οι Ελληνοβρεταννικές δυνάμεις εύρισκον ομαδικούς τάφους, έτι δε και κατακρεουργημένα φρικτώς παραμορφωμένα πτώματα, ανδρών, γυναικών και παιδίων άταφα.
Αι αποκαλύψεις των φρικαλεοτήτων του ΕΛΑΣ προκάλεσαν εν κύμα φόβου και αηδίας εις ολόκληρον τη πρωτεύουσαν.
Επί του προκειμένου όμως υπάρχει η έκθεσις Σερ Ουώλτερ Σιτρίν Επιτροπής Ερεύνης Εργατικών Ενώσεων. Ο Ουώλερ Σιτρίν ήρχετο δήθεν δια να ενημερωθεί επι των ζητημάτων των Ελληνικών Εργατικών Ενώσεων. Αλλά δεν υπήρχεν αμφιβολία ότι θα ανεζήτει περιπτώσεις ολισθημάτων των Βρεταννών στην Ελλάδα. Ο Σκόμπυ γράφει στο ημερολόγιον του. « Ο Σιτρίν μου ετηλεφώνησε ότι είχεν επισκεφθή ενα μαζικό τάφο. Εκαμε δύο φορές εμετό και δεν μπόρεσε να με δή.»
Τελικώς στην έκθεσιν την οποίαν συνέταξαν ανέφεραν ότι είδαν 250 πτώματα εκτεθειμένα προς αναγνώρισιν και συνεπλήρωσαν, Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σχεδόν όλοι ησαν θύματα οργανωμένου εγκλήματος. Το συμπέρασμα ειναι ότι ο ΕΛΑΣ εξετέλεσε φρικτά εγκλήματα»

1.6 Αγις Στίνας αρχειομαρξιστής, τροτσκιστης παλαιο μέλος του ΚΚΕ , δραπετης των φυλακών της Ακροναυπλιας τον Οκτωβριο του 1942, στο βιβλιο του «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ –ΟΠΛΑ.
«Σήμερα όλοι όσοι δεν θέλουν να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους, τους άλλους και την ιστορία, ξέρουν ότι η «εθνική αντίσταση» σε τίποτε δεν συνετέλεσε ούτε στην απελευθέρωση της χώρας ούτε στην τελική νίκη των συμμάχων ούτε και μπόρεσε να επηρεάσει το ηθικό και την πολεμική ικανότητα του στρατού κατοχής....Ξέρουμε την διακήρυξη του ΚΚΕ για εξέγερση του λαού για την «απελευθέρωση» της χώρας και ξέρουμε και την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για την προώθηση του αγώνα σε ένοπλη πάλη....Ξέρουμε τί ήταν αυτή η «λαϊκή εξέγερση»: επιθέσεις είτε εναντίον μεμονωμένων στρατιωτών ή αξιωματικών των στρατών κατοχής είτε στρατιωτικών περιπόλων ή μικρών μονάδων. Και το άμεσο, βέβαιο από τα πριν αποτέλεσμα τα τρομακτικά αντίποινα εις βάρος αθώων αγροτών και ομήρων, εμπρησμοί χωριών. Αυτές τις «πολεμικές επιχειρήσεις» τις πλήρωσε πολύ ακριβά η χώρα. Ξέρουμε και ήξεραν καλύτερα εκείνοι που τις οργάνωναν ότι σε τίποτε δεν συντέλεσαν αυτές οι «επιχειρήσεις» στην απελευθέρωση της χώρας και ούτε γι' αυτόν το σκοπό δημιουργήθηκαν..» Γραφει ο Αγις Στίνας αρχειομαρξιστής, τροτσκιστης παλαιο μέλος του ΚΚΕ , δραπετης των φυλακών της Ακροναυπλιας τον Οκτωβριο του 1942, στο βιβλιο του «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ –ΟΠΛΑ»
Και στη «Σύνοψη των Γεγονότων» συμπληρώνει: «..Θα το ξαναγράψουμε και θα το ξαναπούμε. Σε έναν πόλεμο που κρατάει τρία χρόνια, κανείς από την πολιτική, στρατιωτική, πνευματική ηγεσία αυτού τον πολέμου, ούτε πιάστηκε ούτε εκτελέσθηκε ούτε σκοτώθηκε στη μάχη, ούτε τραυματίστηκε ούτε πέρασε από τα κρατητήρια της Μέρλιν. Όλοι είναι σώοι και υγιείς, ούτε μία γρατσουνιά στο πρόσωπο τους. Και είναι αυτοί που με πύρινα άρθρα, με απομνημονεύματα και αναμνήσεις προβάλλουν το έργο τους για εθνική εποποιία, Νέο '21 κ.λπ., και διεκδικούν δάφνες, παράσημα, και συντάξεις»

1.7 Φλωρακης καπεταν Γιωτης βουλευτης και ΓΓ ΚΚΕ Βημα 9-12-2001

« Ο Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε λήξει και οι επιχειρήσεις συνεχίζονταν. Εμείς θα είχαμε τη δυνατότητα να οργανωθούμε κανονικά και θα κοβόταν η Ελλάδα αλά Κορέα, μισή μισή. ... Υπήρχε η δική μας προσδοκία: ο Κόκκινος Στρατός. Αυτόν περιμέναμε να κάνει προς τα κάτω, αλλά μπήκε μονάχα σαράντα έως πενήντα χιλιόμετρα στην περιοχή της Θράκης, ξαναγύρισε στη Βουλγαρία και πήγε προς τη Γιουγκοσλαβία. Περιμέναμε εμείς ο έρημοι να 'ρθει προς τα κάτω. Δεν ήρθε. Δεν είχαμε ανάγκη από στρατιωτική βοήθεια, είχαμε όμως ανάγκη από την πολιτική του στήριξη

1.8 Τακης Λαζαριδης ( καταδικασθηκε σε θανατο μαζι μετον Μπελογιαννη, φυλακισθηκε 15 χρονια και εγραψε το ιστορικο βιβλιο Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι»

« ..Ολοι μας μέλη και στελέχη του ΚΚΕ έχουμε μερίδιο ευθύνης.Γιατί στη δράση τους οι ηγέτες του ΚΚΕ είχαν τη δική μας υποστήριξη και ανοχή χωρίς την οποίαν δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα.Μας εξέφραζαν και μας εκπροσωπούσαν.Είμαστε συνυπεύθυνοι για όλα.Για τα φοβερά εγκλήματα του Στάλιν. Για τις δίκες της Μόσχας και τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Για τις εκτελέσεις μυριάδων ανθρώπων.Για το φοβερό ζυγό που επιβλήθηκε στο μεγάλο ρωσσικό λαό.Και για τον βαρύτερο ακόμη ζυγό που επιβλήθηκε σε τόσες χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης...Κι είμαστε ειδικωτερα συνυπεύθυνοι για τα δεινά που έπληξαν τηνπατρίδα μας και τόσο σημαντικά καθυστέρησαν την οικονομική και κοινωνική της πρόοδο. Για τον Δεκέμβρη και τον Εμφύλιο.Για το αδικοχαμένο αίμα των συντρόφων μας αλλα και των αντιπάλων μας.Για την Ελένη Γκατζογιάννη και τις άλλες μαρτυρικές μανάδεςτης Ηπείρου.Και για τις αδιάκοπες όσο ηλίθιες προσπάθειες μας να μετατρέψουμε την πατρίδα μας σε σοβιετικό προκτετοράτο..»

2. Πολιτικος Επιλογος.. Θ.Παπακωνσταντινου (Τροτσικιστης στα νιατα του εκδιωχθεις για τις πεποιθησεις του απο το Πανεπιστημιο) στο βιβλιο του '' Ανατομια της Επαναστασεως ''.

«Η δεκεμβριανη επαναστασις δεν κατωρθωσε να επικρατηση μολονοτι κατα την κρισιμον στιγμην αι ενοπλοι δυναμεις της ησαν πενταπαλσιαι των ηνωμενων Ελληνικων και Αγγλικων δυναμεων και ειχαν επιτυχη να δεσποζουν πλεον των εννεα δεκατων της ολης εκτασεως της ελληνικης πρωτευουσης ..Την 10ην Ιανουαρίου 1945» γραφει ο Παπακωνσταντινου, «οι κομμουνιστές εζήτησαν και υπέγραψαν ανακωχήν… Τεσσαρας μολις μηνας μετ την αποτυχιαν και υπο την καταθλιψιν της καθολικης αγανακτησεως του Εθνους ηναγκασθησαν να τα ομολογησουν συνοπτικως και εκεινοι ακομη, οι οποιοι υπήρξαν πρωτεργαται της ή συνοδοιποροι της, αφου ειχαν ηδη εξασφαλισει την προσωπικη ατιμωρησιαν των.Την 5ην Απριλίου 1945 εδημοσιεύθη εις τον Ριζοσπάστην υπόμνημα υποβληθέν εις τον Αντιβασιλέα και τον Πρωθυπουργόν, φέρον τας υπογραφές των Σιάντου, Ζευγου, Πορφυρογένη, Σβώλου, Αγγελόπουλου, Ασκούτση, Μάντακα κλπ. Και εις το υπόμνημα τούτο εγράφοντο τα εξής: ''Εγινε ένα κίνημα που όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν έπρεπε να γίνη και έπρεπε να αποφευχθή…Και δυστυχώς κατά το κίνημα αυτό έγινα όσα έγιναν εναντίον αμάχων και αθώων…''
http://www.thermopilai.org/blogs/iason-tifeys

ΜΕΡΟΣ 2ο

Τι αποκαλυπτουν οι συγγενεις των Θυματων και οι εκτελεστες.
Θα προτιμουσαμε να ειχε γινη σεβαστη η πραγματικη ληθη με σεβασμο για τα θυματα και μεταμελεια απο τους ενοχους. Ατυχώς ομως αυτο δεν συμβαινει. Και οχι μονο. Οι δολοφονοι και ιδεολογικοι επιγονοι αντι να μετανοησουν για τα εγκληματα τους, δεν αφηνουν ευκαιρια που να μην δηλώσουν, ποσο υπερηφανοι εξακολουθουν να ειναι. Διοργανωνουν. γιορτες και πανηγυρια οπου εκθειαζουν τα εργα τους αμετανοητοι και προκλητικοι.Καθε μερα ριχνουν λαδι στη φωτια. Ενω με τα ψευδη και την προπαγανδα τους απο τα μαρξιστοκρατουμενα Μεσα Ενημερωσεως βιωνουμε την αντεστραμμενη καταστασι. Οπου τα υπαρκτα θυματα εχουν παραδοθειστη ληθη, οι θυτες εχουν αγορευθει σε «ηρωικους μαχητες» και τομισητικο κομμα του εγκληματος και της προδοσιας, παρουσιαζεται ως το απαυγασμα της Δημοκρατιας. Ταυτοχρονα οι πολιτικοι των αστικων κομματων εν ονοματι της ψηφοθηριας και του «προοδευτισμου» συνοδοιπορουν. Ενταφιαζουν με Εθνικες τιμες του αρχισφαγεις του Ελληνικου λαου, τους πρωτεργατες του παιδομαζωματος, τους φανατικους υποστηρικτες της διαιρεσεως της Ελλαδας αλα κορεα. Επισκεπτονται μονομερως τοπους εξοριας αριστερων κομμουνιστων, ενω ηθελημενα αγνοουν παντελως τις θυσιες των Ελληνων που προσεφεραν την ζωήν των , για να μπορουν οι σημερινοι ανεπαγγελτοι κληρονομικοι πολιτικοι μας, να εχουν μια θεσι στο Κοινοβουλιο.
Ετσι μολονοτι το εγκλημα ειναι εγκλημα και δεν θα επρεπε να αναφερεται απο σεβασμο στη μνημη των νεκρων και για να επελθη ληθη, αυτη η συμπεριφορα του μισους και του ψευδους προς τα θυματα, της περιφρονησεως και της πλαστογραφησεως της αληθειας, μας εξαναγκαζει να τα επαναφερουμε στην ιστορικη μνημη και να μνημονευουμε τα θυματα, μεχρις οτου η αληθινη συμφιλιωσι αν ποτε υπαρξει, να ειναι προιον ειλικρινους μετανοιας και συγνωμης. Αποδοσεως της ευγνωμοσυνης και του σεβασμου που αρμοζει σ'αυτους που πολεμησαν για να μπορουμε ολοι εμεις να ειμεθα σημερα ελευθεροι.

1. Ελενη Παπαδακη.
Στό πόνημα του Πολύβιου Μαρσάν « Ελενη Παπαδακη,» εξιστορείται, ένα απ' αυτά, η δολοφονία της Ελένης Παπαδάκη, την οποία ουσιαστικώς κατεδίκασε η Γενική Συνέλευση του αριστερού σωματείου των Ελλήνων ηθοποιών (ΣΕΗ) και εξετέλεσαν οι δήμιοι του ΚΚΕ / ΕΑΜ / ΕΛΑΣ. Βεβαίως αν η Ελένη Παπαδάκη ηταν κομμουνίστρια, θα είχαμε μνημείο με την προτομή της, δρόμο με το όνομά της και θα ήταν γραμμένη και στο βιβλίο ιστορίας της τρίτης λυκείου.Ενω σε καθε επετειο θα ειχαμε διαγωνισμο αρθρων εξιστορουντα τα του θανατου της.
«.. Στον χώρο των Διυλιστηρίων γενικός δερβέναγας ήταν ο καπετάν Ορέστης. Εκεί βρίσκονταν και οι φοβεροί δήμιοι Ιωάννης Κοκότσης, που ηταν ο φρούραχος της περιοχής, ο Πέτρος Τζογανάλης, ο Στέφανος Λιόλιος , ο Βλάσης Μακαρώνας μπακάλης από τους Ποδαράδες.Τα υποψήφια θύματα τα οδηγούσαν σ' ένα από τα οικήματα των Διυλιστηρίων, όπου κρατούντο πολλοί από τους συλληφθέντας. Τους αφαιρούσαν ό,τι πολύτιμο είχαν και ο Ορέστης έπαιρνε τα δαχτυλίδια τα κοσμήματα τα ρολόγια τα χρήματα τις λίρες που είχαν μερικοί μαζί τους. Μετά οδηγούσαν ένα ένα τα θύματα στο χώρο των εκτελέσεων, καμιά εκατοστή μέτρα από τα οικήματα της Ούλεν. ..'' Μου την φεραν με ενα ταξι '' διηγηθηκε ο Μακαρωνας, '' την ειχαν στριμωγμενη ανθρωποι της πολιτοφυλακης .'' Απο τις καταθεσεις των αλλων εκτελεστων , που εγινα μετα την συλληψη τους , φαινεται οτι το ιδιο βραδυ εκτος απο την Ελενη μετεφεραν για εκτελεση και εφτα χωροφυλακες...Γράφει ο Δημήτρης Μυράτ στο τελευταίο του βιβλίο.
...Σαν ήρθε ο καπετάν Ορέστης άρχισαν να παρελαύνουν μπροστά του οι κρατούμενοι. Οπως μάθαμε στη δίκη (των εκτελεστών) όταν πέρασε η Ελένη, ο καπετάνιος της πήρε τα δαχτυλίδια και την ξαπόστειλε για ομηρία. Οταν πέρασαν καμμιά δεκαριά άλλοι την θυμήθηκε. Πως είπε αυτή πως την λένε? Παπαδάκη? Δεν είναι αυτή που καταδίκασαν στο σωματείο ηθοποιών? Κι' έδωσε την διαταγή του Θανάτου, Ο απόηχος της περίφημης δίκης… Το τέλος της άτυχης Ελένης ήταν φοβερό. Ο Μακαρώνας την παρέλαβε μπροστά στον Ορέστη, ο οποίος είχε διατάξει την εκτέλεση με τσεκούρι, όπως γινόταν με τα άλλα πολυάριθμα θύματα. Την διέταξαν να γδυθή ενώ εκείνη είχε αντιληφθεί ότι πλησιάζει το τέλος της. Ετρεμε από το κρύο και το φόβο και κλαίγοντας τους παρακαλούσε. Εβγαλε την γούνα της την οποία παρέλαβε ο Ορέστης και όταν την διέταξε να βγάλει και τα υπόλοιπα ρούχα της αναλύθηκε σε δυνατές κραυγές απελπισίας και γόους.
Ορμησαν τότε αφιονισμένοι πάνω της και μεσα σ' ένα κατήφορο από προπηλακισμούς την έσυραν κοντά σε ένα ανοιγμένο λάκκο κι' εκεί την έγδυσαν με την βία. …»

Και ο επίλογος του δράματος.
«..Είχε περάσει πάνω από δυο μήνας από τότε που έγινε η απαγωγή της Ελένης από το σπίτι των Μυράτ την 21η Δεκεμβρίου 1944 , όταν στις 26 Ιανουαρίου του Ιανουαρίου 1945 ο προιστάμενος του Β' Νεκροταφείου στα πατήσια ειδοποίησε τον Σαμ Μπράντενμπουργκ, ότι κατά την εκταφή πτωμάτων που είχε αρχίσει στον περίβολο των Διυλιστηρίων της Ουλεν, κάτι τον ενδιέφερε. Ο Σαμ οδηγούμενος από τον Γελαδάκη , πιστοποίησε αυτή του τη ανακάλυψη: Σωστό ράκος αναγνώρισε την Ελένη Παπαδάκη που ήταν σε κοινό όρυγμα με τρις- τέσσερις άλλους. Σε μια κατηφόρα φυτεμένη με πεύκα ήταν ο λάκκος που βρέθηκε η Ελένη. Με μια κομπιναιζόν ανασηκωμένη γύρω από τον θώρακα, με τις ζαρτιέρες ζωσμένη στη μέση, η Ελένη αναγνωρίστηκε αμέσως. Μία σφαίρα στον αυχένα με διέξοδο στην αριστερή μετωπική χώρα είχε δώσει τέλος στο μαρτύριο της…Η βοηθός του καθηγητή Γεωργιάδη που έκανε την ιατροδικαστική εξέταση θυμόταν.. ' Εχω δή πολλά ως εκ του επαγγέλματος μου, αλλά τέτοια φρικτή κατάσταση δεν έχω ξαναδή..'…
Οι φοβεροί σφαγείς των Διυλιστηρίων της Ούλεν, οι φυσικοί αυτουργοί συνελήφθησαν δύο μήνες αργότερα τελείως συμπτωματικά. Μέσα σ' ένα τράμ ένας επιβάτης αναγνώρισε ότι το πουλόβερ που φορούσε ένας τροχιοδρομικός υπάλληλος ανήκε σ' ένα εκτελεσθέντα συγγενή του. Ετσι σιγά-σιγά συνελήφθη όλο το συνεργείο των δημίων. Η αναπαράσταση των εγκλημάτων έγινε στα τέλη Μαρτίου 1945 στον τόπο των εκτελέσεων και έφερε στο φώς τις φρικιαστικές λεπτομέρειες.»

2. «Η Απελευθερωσις της Ελλαδος και τα μετα ταυτην Γεγονοτα»
(Ειναι ενα απο τα ολιγα διασωθεντα πριν την πολτοποιησι επι υπουργιας του Ευαγγελου Αβερωφ στο υπουργειο Εθνικης Αμυνης το 1976 .)
«Μονον στην πρωτευουσα και τον Πειραια εσφαγιασθησαν 15.685 ατομα και συνεληφθησαν περι τους 9.800 ομηρους ανδρων και γυναικων πασης ταξεως και ηλικιας, οιτινες , παντες εν μεσω χειμωνι απηγοντο νυκτωρ εκ των οικιων των και πεζή , νηστεις και ρακενδυτοι δια μεσου των χιονων και των χαραδρων ωδηγουντο ως ομηροι. Οι εκ των συλλαμβανομενων προς εκτελεσιν ωδηγουντο εις διαφορα σημεια των Αθηνων εκ των προτερων καθορισμενα.Εις τον συνοικισμον Περιστερι οι κομμουνισται εξετελουν τα προσαγομενα θυματα με ομαδικον τυφεκισμον και εν συνεχεια ερριπτον αυτα εντος ορυγματων. Εις τα διυλιστηρια της Ουλεν , απεκεφαλιζαν τα θυματα των δια πελεκεως και τα ενεταφιαζον εις παρακειμενον αγρον.
Εις το πεδιον βολης της σχολης ευελπιδων εξετελουν ομαδικως δια μαχαιρας οργανα της ασφαλειας του κρατους, χωροφυλακες, αστυφυλακες καθως και ιδιωτας. Εις το φρεαρ του Αγιου Πετρου Καισαριανης μετα φρικωδη βασανιστηρια εφονευον τα θυματα των δια σφαιρας εξ επαφης εις τον αυχενα.Κατα παρομοιους τροπους εξετελουν τα θυματα των εις το κεντρον Ροσινιολ της περιοχης των Σεπολιων, εις τα λατομεια της Κυψελης και της Καισαριανης εις τα τουρκοβουνια την χωματερην , την Γουβαν, το Μπραχαμι το Δουργουτι, το ασυλον Κοκινιας.
Ο εκ των εκτελεστων κομμουνιστης Σταματιος Λιολιος ενωπιον του δικαστηριου περιεγραψε , ως κατωθι τον τροπο εκτελεσεως των θυματων του εις τα διυλιστηρια Ουλεν.
'' Τους διεταζα πρωτα να γδυθουν και υστερα τους εβαζα να γοναΤισουν στο χωμα και να σκυψουν το κεφαλι πανω σε μεγαλε πετρες , που ειχα αραδιασει εξω απο τα διυλιστηρια.Τοτε επαιρνα το τσεκουρι και τους εδινα μια τσεκουρια πανω στο κεφαλι και αν δεν τους αποτελειωνα με την πρωτη τους εδινα και δευτερη και τριτη ωσπου να τα βροντηξουνν. Αλλα παληκαρια τους εδινα καμποσες μαχαιριες στην καρδια και κατοπιν ερονταν αλλουνου σειρά.Οταν κουραζομουνα επαιρνε αλλος την σειρα μου.''
Αλλοι δημιοι κομμουνισται ησαν , ο Τζογανακος, ο Μακαρονας, ο Μπουρδης, ο Μονεδας ( ο οποος εκλεινε τα στοματα των θυματων του δια των σπλαχνων των) και αλλοι δια τους οποιους το ΚΚΕ και ο διεθνης κομμουνισμος ωργανωσαν παγκοσμιο σταυροφοριαν δια την μη εκετελεσιν των μετα την καταδικην των.Οι λογοι εκτελεσεων ησαν απιστευτοι. Η συμμετοχη των θυματων εις εθνικας οργανωσεις, η υπηρεσια των εις τον Εθνικον στρατον η συγγενεια με στρατιωτικους ή των σωματων ασφαλειας , η συμπαθεια και η περιλθαψις Βρεταννων..ησαν ικαναι να οδηγησωσιν εις εκτελεσιν....

Εκθεσις της επιτροπης του Βρεταννου Εργατικου Ηγετου Γουολτερ Σιτριν
38. Απο πολλας πηγας ηκουσαμε τρομακτικας ιστοριας δια τα φρικαλεοτητας τας οποιας διεπραξε ενα τμημα του ΕΛΑΣ, υπο τα ομματα της ΟΠΛΑ.Οιαδηποτε και αν ειναι η αληθεια ειναι αξιωματικα πιστευτον απο το συνολο του πληθυσμου των Αθηνων , οτι η ΟΠΛΑ ειναι μια τρομοκρατικη οργανωσις υπο της οποιας πολλοι πολιται, χωρις να εχουν αναμιχθη εις τας μαχας εδολοφονηθησαν. Αποδειξεις μας εδοθησαν απο τας χηρας , αι οποιαι μας κατεκλυζαν καθημερινως των οποιων ειχον φονευσει τους συζυγους των, χωρις καν να απολογιθωσι. Απο αυτην την αποδειξιν , θα ητο λαθος να βεβαιωθωμεν οτι ολαι αι εκτελεσεις ηκολουθησαν το ξεσπασμα του εμφυλιου πολεμου..Διοτι πολλες εκτελέσεις ελαβον χωραν συστηματικως πολυ ενωριτερον .Επεσκεφθημεν επισης το Περιστερι , προαστειον των Αθηνων , οπου εις το εδαφος το οποιον περιεβαλεν το νεκροταφειον , ειδομεν πτωματα εκθαμμενα απο τα ορυγματα. Περιπου 350 ησαν εκτεθειμενα δι αναγνωρισιν και υπηρχον ακομη πολλα ορυγματα τα οποια δεν ειχον ανοιχθη.
39. Ηρωτησαμεν διαφορους συγγενεις , οι οποιοι ησαν εκει και δεν υπηρχε λογος να αμφιβαλωμε, οτι ολα ησαν θυματα οργανωμενης δολοφονιας.Ειχαν εκτελεσθει εις κλειστον χωρον και δεν υπηρχον δειγματα , οτι ειχε προηγηθη μαχη. Διοτι πολλα απο αυτα τα θυματα ειχον τας χειρας των δμενας με ηλεκτρικα καλωδια εις την πλατην των αλλων ησαν διαρρηγμενα τα κρανια δι αιχμηρου οργανου κλπ.
Εβεβαιωθημεν ,οτι εις την περιοχην αυτην ουτε Ελληνικα ουτε Βρεταννικα στρατευματα ουτε τμηματα της Εθνοφυλακης , ευρισκοντο, οταν εγιναν αι ομαδικαι εκτελεσεις Αυτα τα πτωματα ανεκαλυφθησαν ολιγας ημερας προ της αφιξεως μας και κατα βεβαιωσιν των Ελληνων και Βρεταννων ιατρων, οι οποιοι προεβησαν εις νεκροψιας , οι θανατοι των θυματων ειχον προελθει προ μηνος.
Μεχρι της 31ης Ιανουαριου 1945 μονον εις ελαχιστας περιοχας των Αθηνων τας οποιας επεσκεφθημεν ειχον εκταφη 1050 πτωματα ανδρων και γυναικων.Εις αυτα δεν συμπεριλαμβανονται περι τα 800 αλλα πτωματα , τα οποια ειχον φονευθει κατα τας μαχας και των οποιων τα πτωματα , μετεφερθησαν εις το νεκροταφειον .Τα περισσοτερα απο τα πτωματα, τα οποια ειδομεν ησαν γυμνα χωρις υποδηματα...
42. Ειχομεν δυο ευκαιριας κατα την διαρκειαν της επισκεψεως μας να συναντηθωμεν με ομηρους , μολς απελευθερωθεντας απο τον ΕΛΑΣ. Μετην πρωτην ομαδα συνηντηθημεν εις τα Αθηνας. Η καταστασις αυτων των ανθρωπων ητο αξιοθρηνητος .Κανεις απο αυτους δεν ειχεν υποδηματα και ησαν πολυ ελαφρα ενδεδυμενοι ή εφερον παλαια ρακη ενδυματων.Ολοι διηγουντο φρικτας ιστοριας κακομεταχειρισεως της οποιας ετυχον απο τους φρουρους του ΕΛΑΣ...
Υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις θυσιασθέντων μαρτύρων που έστω και έτσι, όπως σ' αυτές που μας περιγράφουν οι συγγενείς των, με τις τραγικές τους αναμνήσεις, είχαν την «τύχη» οι συγγενείς των να τα ξεθάξουν, να τα αναγνωρίσουν παρουσία του κτηνώδους δημίου, που τις περισσότερες φορές, φοράει τα ρούχα του θύματος, και εν συνεχεία να τα να νεκρολογήσουν και να τα ξαναθάψουν με αιώνια αναπάντητα ερωτηματικά και ακοίμητες ενοχές γιατί δεν μπόρεσαν να τα σώσουν ή να απαλύνουν το μαρτύριο τους.
Οι περισσότεροι όμως, ούτε αυτή την «τύχη» της ταφής και τού θρήνου της κηδείας είχαν. Διότι οι νεκροί των δεν ευρέθησαν και τα οστά των αγαπημένων τους λευκάνθησαν στις πηγάδες, στους ασβεστόλακκους και στις απρόσιτες χαράδρες, που θα παραμείνουν άγνωστες
Ας ειναι και αυτη η αναφορα ενα μνημοσυνο τιμης αγαπης σεβασμου και μνημης της θυσιας των.

Μερος 3ον
Ο Γεωργιος Ππανδρεου για τα Δεκεμβριανα..
«…Τωρα που αποκαθισταται το ελληνικον κρατος εις ολην την χωραν, πρεπει επι τελους να γινη μια απαριθμησις των εγκληματων .Διοτι πρεπει καποτε να μαθωμεν ακριβως –και ημεις και η συμμαχικη κοινη γνωμη και η ιστορια, ποσους Γερμανους και ποσους Ελληνας εχει φονευσει ο ΕΛΑΣ, ο απελευθερωτικος αγων του ΕΛΑΣ!..»
Γεωργιος Παπανδρεου Δημοσιευθεισα συνεντευξις εις τα ΄΄ καθημερινα νεα'' της 24ης Μαρτιου 1945.

Η πληρης συνεντευξις
«...Ο γ.γ του ΚΚΕ Γ.Σιαντος εδωσε μακραν συνεντευξιν εις τον Ριζοσπαστην της 20ης Μαρτιου (1945) δια ν'απαντηση ''εις τα ερωτηματα που γεννηθηκαν στην κοινη γνωμη σχετικα με τα γεγονοτα του Δεκεμβρη'' Εις την συνεντευξι του μου καμνει την τιμην διαρκως να με αναφερη, του οφειλω επομενως απαντησιν.
'' Επνιξαμεν εις το αιμα τον αοπλον λαοιν της Αθηνας!!!'' γραφει ο Σιαντος.Ηυτοκτονησαν λοιπον οι αστυφυλακες οι οποιοι επεσαν νεκροι την ημεραν του συλλαλητηριου; Και επρεπενα υποστουν ομαδικον αφοπλισμον και να παραδωσουν ολα τα αυτοματα οπλα των εις τα ωργανωμενας ομαδας του Κομμουνισμου, χωρις να αντιταξουν αμυνα;
''Το λαικον Δημοκρατικο κινημα'' γραφει ο Σιαντος '' υποχρεωθηκε να δεχθη την προκληση..'' Ητο λοιπον προκλησις ιδικη μας η επιθεσις εναντιον των αστυνομικων τμηματων και η σφαγή των αστυνομικων, μεχρις οτου την 6ην Δεκεμβρίου, τα Βρεταννικα στρατευματα ηναγκασθησαν πλεον να επεμβουν;
Αλλα υπαρχουν οι ομηροι και οι φονοι..
Ο Σιαντος , δια να ελαφρυνει την ανεξιλεωτον ευθυνη του, γραφει οτι η κυβερνησις ειχε συλλαβει ομηρους.Απολυτον ψευδος! Η κυβερνησις ειχε συλλαβει μονον στασιαστας και τους εστειλε εις το εξωτερικο, διοτι εδω δεν υπηρε τροπος ουτε φρουρησεως ουτε στεγασεως ούτε τροφής. Δια να επανελθουν ομως αμεσως μετα την στασιν , οπως ακριβως συμβαινει σημερον... Ενω ο ΕΛΑΣ συνελαμβανε ομηρους κατα τετραγωνα, ανδρας, γεροντας, γυναικας και παιδια, τους εστελενε γυμνους εις τα βουνα δια να μην επιτρεψουν πολλαι χιλιαδες.!...
'' Αν εγιναν '' λεει ο Σιαντος ''και απο μερους ατομων της παραταξης μας εκτελεσεις αυτο ηταν αναποφευκτο απο αυτη τη φυση του εμφυλιου πολεμου..''
Αν εγιναν Κε Σιαντο! Αλλα οταν αι εκτελεσεις ανερχονται εις χιλιαδας παυουν να ειναι εξαιρεσις η οποια βαρυνει τα ατομα, ειναι τραγικος κανων και βαρυνει την ηγεσίαν.Και με την ευκαιριαν αυτην θα ηθελαμεν να απευθυνθωμεν προς την Κυβερνησιν:Τωρα που αποκαθισταταιτο ελληνικον κρατος εις ολην την χωραν, πρεπει επι τελους να γινη μια απαριθμησις των εγκληματων .Διοτι πρεπει καποτε να μαθωμεν ακριβως –και ημεις και η συμμαχικη κοινη γνωμη και η ιστορια, ποσους Γερμανους και ποσους Ελληνας εχει φονευσευ ο ΕΛΑΣ, ο απελευθερωτικος αγων του ΕΛΑΣ!..
Υπαρχει ομως και αλλη καταπληκτικη αποκαλυψις! Γραφει ο Σιαντος '' Πολλα εκατομμυρια ξοδευτηκαν σε πολυαριθμα συνεργεια που ξεθαβαν τους νεκρους απ'όλες τις γωνιες της Αθηνα και τον Πειραια και τους κουβαλουσαν στο Περιστερι.Πολλα ειδικα συνεργεια ασχοληθηκαν για ναβγαζουν ματια και αντερα και να κοβουν γεννητικα οργανα απο νεκρους για να βεβαιωθουν οι ωμοτητες της αριστερας. Αυτη η τυμβωρυχια και θηριωδια πανω σε νεκρους αποτελει πρωτακουστη βαρβαροτητα που μονον φασιστες μπορουσαν να κανουν..''
Ειναι πραματι απιστευτον! Θεωρει λοιπον τοσον ηλιθιους ολους και τους οπαδους και τους αναγνωστας του ο Σιαντος ωστε να αποτολμα την καταπληκτικη κατασκευη αυτου του μυθου προς μεταθεσιν των τρομερων ευθυνων του?»

Επιστολή Γεωργίου Παπανδρέου Της 8ης Ιανουαρίου 1944, προς την Ελληνικήν Κυβέρνησιν και το Συμμαχικό Στρατηγείο.
«…..Όσοι σωθούν από την μανία του κατακτητού, «κινδυνεύουν από την αδελφοκτόνο μανία των κουμμουνιστικών οργανώσεων» γράφει ο Γέρος της Δημοκρατίας , όπως τον αποκαλούσαν οι οπαδοί της Ενώσεως Κέντρου, και συνεχίζει .
« Ο Ελληνικός λαός , αγωνιών διερωτάται, πως και πότε θα σωθή από τα εγκλήματα και την κατατυράννησιν των δυναμικών οργανώσεων του ΕΑΜ, σπονδυλική στήλη των οποίων, ηγετική δύναμις είναι το Κομμουνιστικόν Κόμμα , το οποίον ενώ αποτελεί ελαχίστην μειοψηφίαν του Ελληνικού λαού, ασκεί δια των οργανώσεών του τρομοκρατίαν. Διότι πρέπει να γνωσθή ότι το ΕΑΜ επέρασεν από τρείς φάσεις . Κατ' αρχάς υπήρξε μεγάλη εθνική, ηθική, λαική δύναμις.Βαθμιαίως όμως έγινε η αποκάλυψις των πολιτικών του σκοπών.Ο λαός αντελαμβάνετο ότι η σημαία του εθνικού αγώνος εχρησιμοποιείτο υπό της κομμουνιστικής ηγεσίας του ΕΑΜ δια την προετοιμασίαν της μετακατοχικής επικρατήσεως δια την βιαίαν κατάληψιν της εξουσίας εκ μέρους του κομμουνιστικού κόμματος. Και τότε άρχισε η Δευτέρα φάσις, αι αμφιβολίαι και αι επικρίσεις του λαού, δια την κατάπνιξιν των οποίων, η κομμουνιστική ηγεσία του ΕΑΜ , κατέφυγεν εις την βίαν, την καταδυνάστευσιν και την δίωξιν του λαού. Και τότε το ΕΑΜ εισήλθε εις την τρίτην φάσιν, , η οποία πλέον έχει διαμορφωθεί οριστικώς . Επαυσε να είναι εθνική, λαική δύναμις, έγινε λαομίσητον. Και αποτελεί πλέον την ένοπλον οργάνωσιν της ελαχίστης μειοψηφίας η οποία ασκεί απηνή, αιματηρά τρομοκρατίαν εναντίον της μεγάλης πλειονοψηφίας.

Σημερα :
Η γενικη διαχρονικη διαπιστωσις για το ΚΚΕ και τους σταλινικους επιγονους των :
«..Και μετά την κατατροπωσιν αυτών και την γενικην αποδοκιμασιαν δια τα φρικώδη εγκλήματα αυτων κατα της πατριδος ημων εγκληματα και των αγρίων σφαγών δεν αισχύνονται,...αλλά επιτίθενται εναντίον της αστικής τάξεως , εναντίον του καθεστωτος..Απεναντι τούτων τι καμνει το αντιπαλον στρατοπεδον?...καθευδει υπό μανδραγορα και πάντες μοιρολατρικώς οικτίρομε την καταστασιν αλλά ουδεν πραττομεν.. Αλλά καιρός του σιγαν και καιρός του λαλειν. ..αναγκάζομαι ενταύθα να παρενειρω τινα αυτων... ινα αποδείξω πόσον ρευστός ειναι ο χαρακτήρ των Ελλήνων και πόση κατάπτωσις παρατηρείται εις εν τέταρτον μόνον του αιώνος , σύμπτωμα ουχί ευοίωνον δια το μέλλον της φυλής..»
http://www.thermopilai.org/blogs/iason-tifeys
Bookmark and Share