Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012

Ένα βήμα πιο κοντά στο γυναικείο "βιάγκρα"

Σήμερα έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για μια πολλά υποσχόμενη φαρμακευτική θεραπεία που απευθύνεται στις γυναίκες με δυσκολία σεξουαλικής διέγερσης.

Πρόκειται για την ουσία αλπροσταδίλη, η οποία τοποθετείται σε μορφή κρέμας στα γεννητικά όργανα της γυναίκας. Η φαρμακευτική αυτή ουσία έχει ιδιότητες αγγειοδιασταλτικές που αυξάνουν την αιματική ροή στην περιοχή του κόλπου. Στο πρόσφατο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής στο... Άμστερνταμ (Δεκ. 2012) παρουσιάστηκαν τα πρώτα δεδομένα που βασίζονται σε 400 γυναίκες με διαγνωσμένη διαταραχή σεξουαλικής διέγερσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές (Goldstein, 2012), η ενδοκολπική χρήση της αλπροσταδίλης βελτίωσε σημαντικά την ύγρανση των γεννητικών οργάνων, την αίσθηση διέγερσης και την ερωτική επιθυμία.

Τι περιλαμβάνουν οι θεραπείες της διαταραχής σεξουαλικής διέγερσης των γυναικών σήμερα;

Μέχρι σήμερα, η θεραπεία της σεξουαλικής διέγερσης των γυναικών ήταν κατά κύριο λόγο η ψυχοσεξουαλική θεραπεία. Οι σχετικές τεχνικές περιλαμβάνουν την εκπαίδευση της γυναίκας, ώστε να αυξήσει τα σεξουαλικά της ερεθίσματα και να μπορέσει να εστιάσει την προσοχή της σε αυτά, τη βελτίωση των σεξουαλικών δεξιοτήτων του συντρόφου, καθώς και τεχνικές που αυξάνουν σταδιακά τη σεξουαλική εγγύτητα του ζευγαριού.

Επειδή σε κάθε περίπτωση, μας ενδιαφέρει τόσο η διέγερση των γεννητικών οργάνων (π.χ. με την αιμάτωση του κόλπου ή την ύγρανση) όσο και η υποκειμενική αίσθηση ευχαρίστησης, ελπίζουμε πως στο μέλλον θα υπάρξουν δυνατότητες συνδυασμού φαρμακευτικών και ψυχοσεξουαλικών θεραπειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: