Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Πάταξη της φοροδιαφυγής; Ξεχάστε το

Η «Τραπεζοσωτήριος» κατοχική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει κάθε μέσο για να αυξήσει τα έσοδα μέσω της εξοντωτικής φορολογίας , άμεσης και έμμεσης.
Η καθολική αποτυχία των μέτρων αυτών για περιορισμό της φοροδιαφυγής δε προβλέπεται να συμβεί στο μέλλον. Το διαπιστώνουμε στην πράξη τώρα.

Όσα ΣΔΟΕ και αν εξαπολύσει , όσα καταδοτικά τηλεφωνικά κέντρα και αν εγκαταστήσει, όσες απειλές για φυλάκιση και κατασχέσεις και αν κάνει, η αποτυχία είναι προδιαγεγραμμένη. Οι λόγοι είναι πολλοί.

1) Η διάλυση του κρατικού μηχανισμού. Το αυτονόητο προβλέπει να δημιουργήσεις ,εκ του μηδενός έστω, ένα σύγχρονο κρατικό μηχανισμό για την είσπραξη των εσόδων. Τα αυτονόητα όμως σε αυτή τη χώρα είναι πολυτέλεια. Η ημιδιάλυση στο κρατικό μηχανισμό είναι ο κανόνας.


2) Αδυναμία πληρωμής των φόρων. Πρόκειται για την πιο απλή αιτία της διαφαινόμενης αποτυχίας των εισπρακτικών μέτρων. Όταν το μετρητό εξαφανίζεται από την κοινωνία το πρώτο πράγμα που θα αξιολογήσει ως αναγκαίο ο πολίτης είναι η επιβίωση και όχι το καθεστώς. Ας έχουν υπόψη οι φωστήρες του υπουργείου οικονομικών ότι όταν η ανέχεια θα πάρει μαζικές διαστάσεις η φυλακή με δωρεάν σίτιση και διαμονή από το κράτος δε θα είναι και τόσο εκφοβιστικό μέσο για τους πολίτες.


3) Η νοοτροπία της φοροδιαφυγής μεταλλάσσεται ραγδαία. Παλαιότερα η φοροδιαφυγή θεωρούνταν ως εθνικό σπόρ. Στη πορεία μεταβλήθηκε σε αναγκαστικό εργαλείο επιβίωσης του μικροεπαγγελματία με δεδομένα στην Ελλάδα τα εξοντωτικά ποσοστά φορολόγησης σε σύγκριση με άλλες χώρες ευρωπαϊκές και μη . Διαπιστώνεται όμως μία ραγδαία μετάλλαξη της φοροδιαφυγής στην Ελληνική κοινωνία. Αποκτά πλέον «Ηθικό» και «ηρωικό» υπόβαθρο από τη στιγμή που θεωρείται πλέον ως και εργαλείο αντίστασης απέναντι στο κατοχικό καθεστώς. Η αλλαγή αυτή συντελείται με γεωμετρική πρόοδο στην κοινωνία.


Αν προσθέσουμε μάλιστα και την πλήρη αναντιστοιχία φορολόγησης κράτους με τις παροχές του στους πολίτες όπως επίσης και την «αδυναμία» της κρατικής μηχανής να ξεκινήσει την κάθαρση από τα μεγάλα κεφάλια μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την πλήρη άρνηση τη κοινωνίας να συνεργαστεί με το κράτος στην άντληση εσόδων. 

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μία χαμένη υπόθεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: