Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Επανέλαβε τα ίδια διλήμματα από τα Γιάννενα ο Παπανδρέου

Του Γιώργου Τζιαφά
Υποσχέθηκαν τα ...πάντα τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου και θυμήθηκαν μέχρι τον σιδηρόδρομο στην Ήπειρο. Συγκρατημένη πάντως η ομιλία του "πράσινου" υποψηφίου περιφερειάρχη Αργύρη μπροστά σε ένα αραιό για τις ανάγκες ενός κομματικού προσκλητηρίου ακροατήριο.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας και ένα πολυάριθμο κλιμάκιο της κυβέρνησης παρείχαν χθες, την απαιτούμενη συνδρομή στο δύσκολο εγχείρημα της εκλογής του πρώτου "πράσινου" αιρετού Περιφερειάρχη Ηπείρου. Στο κλείσιμο μιας περιφερειακής πολυθεματικής συνδιάσκεψης, ο Πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στάθηκε «ικέτης» για να ζητήσει τη στήριξη των κυβερνητικών υποψηφίων στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη, ως παράγοντα σταθεροποίησης της πολιτικής κατάστασης στη χώρα.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τα εκβιαστικά διλήμματα για την πολιτική ψήφο της ερχόμενης Κυριακής, επιμένοντας με εκτενείς αναφορές στο πολιτικό διακύβευμα της αυτοδιοικητικής αναμέτρησης. Η εμβάθυνση της δημοκρατίας γίνεται με τον «Καλλικράτη» και με τις τομές με τις οποίες γιατρεύονται οι πληγές δεκαετιών του παρελθόντος που παραλίγο να βουλιάξουν τη χώρα, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου συνδέοντας άμεσα τις εκλογές με το μέλλον της χώρας.
Την επόμενη στιγμή τόνισε: «Οι εκλογές αυτές δεν έχουν καμία σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Επαναλαμβάνω με απόλυτο σεβασμό στη βούληση του λαού ότι η ψήφος όλων μας είναι ψήφος ευθύνης για όλους απέναντι στην πατρίδα, το μέλλον και τα παιδιά μας. Ψηφίζουμε και αποφασίζουμε αν η πατρίδα θα ολοκληρώσει τη μεγάλη προσπάθεια για τη σωτηρία και την αναμόρφωση ή αν θα αφήσουμε την προσπάθεια που κάνουμε για τη χώρα σήμερα. Αν θα αφήσουμε τους κόπους και τις θυσίες μας να πάνε χαμένα...». Επανέλαβε πως δεν είναι στις προθέσεις του να πάμε σε εθνικές εκλογές αλλά είπε πως «δεν θα αφήσω αναπάντητη καμία υπονόμευση της προσπάθειας. Στα αδιέξοδα απαντάει ο λαός και στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».
Κατηγόρησε τη Ν.Δ. πως επιχειρεί με τα κόμματα της Αριστεράς να ανακόψουν την πορεία της χώρας - μίλησε συγκεκριμένα για την άλλη αριστερά που κρύβεται πίσω από τα συμφέροντα μικρών μειοψηφιών.
«Αυτές οι δυνάμεις επέλεξαν να πουν όχι στις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές» είπε. «Επιλέγουν την επαναστατική ακινησία, να μείνει εξαρτημένη η Ελλάδας από δάνειες δυνάμεις, γαντζωμένη στο παρελθόν, καθηλώνουν τη χώρα στο δικό τους παρελθόν. Αντιστέκονται στις προοδευτικές αλλαγές που κάνουμε για το λαό, εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από την επιτήρηση στην οποία αυτοί την έβαλαν δύο φορές. Αφέντες είσαστε εσείς, είναι ο ελληνικός λαός» σημείωσε.
Μνημονεύοντας λόγια του Αντώνη Σαμαρά σημείωσε πως θέλουν να γίνουν οι εκλογές της Τ.Α. για να «ζεματίσει» ο ελληνικός λαός την κυβέρνηση αλλά κανένας τους δεν θέλει να επωμιστεί το βάρος που εμείς σηκώνουμε. «Δεν υπάρχει εθελοντής για τη δικιά μας θέση» είπε και πρόσθεσε «Οι εμπρηστές κατηγορούν εμάς και θέλουν να ζεματίσουν εμάς τους πυροσβέστες εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς». «Το δίλημμα είναι σαφές και κριτής όλων μας είναι ο ελληνικός λαός και στις 7 Νοέμβρη δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διακόψει την πορεία σωτηρίας της χώρας. Να στείλουμε να μήνυμα σταθερότητας και συνέχισης των αλλαγών» κατέληξε σε αυτό το κομμάτι της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός. Στη συνέχεια υποσχέθηκε για την αποκατάσταση των αδικιών, με πρώτο βήμα αυτό που έγινε ήδη υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων. Μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Αργύρη, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στην αιρετή Περιφέρεια για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της παράταξης και για να γίνει η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής στην Ήπειρο.
Μνημόνευσε μέχρι και την σιδηροδρομική Εγνατία, θυμίζοντας τον πατέρα του που πρώτος έταξε να φέρει το τρένο στην Ήπειρο...
Ο Πρωθυπουργός έκανε παράλληλα μεγάλη αναφορά στη διοικητική μεταρρύθμιση. Απευθυνόμενος στους πολίτες, είπε: «παίρνετε την τύχη στα χέρια σας στις 7 Νοεμβρίου να σηκώσετε την Ήπειρο ψηλά εκεί που της αξίζει. Είναι η ώρα της μεγάλης αλλαγής για το πώς διοικείται το κράτος, πως λαμβάνονται οι αποφάσεις, εσείς εδώ αποφασίζετε εσείς σχεδιάζετε το μέλλον της περιφέρειας του νέου μεγάλου δήμου» δίνοντας τέλος στον διορισμένο από την κυβέρνηση Περιφερειάρχη.
Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, ο «Καλλικράτης» φέρνει αποφάσεις κοντύτερα στον πολίτη και όχι σε μακρινά γραφεία, κράτος με συμμετοχή, συναπόφαση που λογοδοτεί και επαναθεμελιώση του πολιτικού συστήματος με επίκεντρο τον πολίτη όχι τον πελάτη. Κατηγόρησε δε τη Ν.Δ. για «συνειδητή επιλογή» στη μη εφαρμογή του «Καλλικράτη», σημειώνοντας ότι ποτέ δεν θέλησε να βοηθήσει την Τ.Α., και να απελευθερώσει τις δυνάμεις του ελληνικού λαού. «Δεν γίνεται στο κενό η μεταρρύθμιση από την πορεία της χώρας. Γίνεται στην πιο κρίσιμη καμπή και σήμερα καταδικάζουμε απερίφραστα, είμαστε άτεγκτοι και αμείλικτοι απέναντι σε όποιον επιχειρεί να διασαλεύσει την κοινωνική ειρήνη. Κανείς δε μπορεί να τρομοκρατήσει τη δημοκρατία μας, η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται» διεμήνυσε κατηγορηματικά ο Πρωθυπουργός. 
Την εκδήλωση άνοιξε με περίπου μισή ώρα καθυστέρηση, ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης που αναφέρθηκε πολύ συνοπτικά στα συμπεράσματα των τριών θεματικών εργαστηρίων, τα οποία συνέδεσε με τις προγραμματικές προτάσεις του συνδυασμού «Ήπειρος. Τόπος να Ζεις». «Πρέπει να κερδίσουμε τα έξι χαμένα χρόνια της νεοδημοκράτικης διακυβέρνησης» τόνισε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Μαγκριώτης, αφού επανέλαβε βασικές προγραμματικές προτάσεις της παράταξης του Βαγγέλη Αργύρη. Στην πρώτη σειρά, δίπλα από τον Πρωθυπουργό κάθισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ και δίπλα στον Βαγγέλη Αργύρη πήρε θέση ο κυβερνητικός υποψήφιος Δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππας Φίλιος. Αμέσως μετά η Γ.Γ.Π.Η. και δεξιά και αριστερά από τον Πρωθυπουργού βρίσκονταν οι υφυπουργοί που βρέθηκαν στα Γιάννενα χθες, ενώ στο δεξιό άκρο της πρώτης σειράς πήραν θέση οι κυβερνητικοί βουλευτές...

Bookmark and Share