Μην την χασετε. Μια ασυλληπτη σε σκληροτητα γενοκτονια, διεστραμμενων δολοφονων
By ΙΑΣΩΝ ΤΙΦΕΥΣ -
Κatyn. Μιά ταινία που οι Έλληνες ίσως δεν θα προλάβουν να δουν...
Τελικως μολονοτι ηταν πολύ πιο πιθανόν η υποψήφια για το ξενόγλωσσο Οσκαρ ταινία «Κatyn» του Αντρέι Βάιντα, που προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο Βερολίνο τον περασμενο Οκτωβριο, , να μη βρει ποτέ διανομή στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τελικως η ταινια παρα τις αντιδρασεις της κομμουνιστικης και μη αριστερης, ηλθε και στην χωρα μας. .
Βεβαια αυτό το ενδεχόμενο ποτε δεν απασχόλησε τον βετεράνο σκηνοθέτη της. « Γύρισα το "Κatyn" για τους συμπατριώτες μου» λέει και ξαναλέει. « Σε αυτούς ήθελα να προσφέρω έδαφος για διάλογο,επειδή το "Κatyn" είναι μια πέρα για πέρα δική μας υπόθεση ».
Το «Κatyn» πραγματεύεται μία από τις μεγαλύτερες εθνικές τραγωδίες της Πολωνίας: το 1940, όταν η χώρα βρισκόταν υπό την κατοχή του γερμανικού και του σοβιετικού στρατού, περίπου 20.000 πολωνοί αξιωματικοί (ανάμεσά τους και ο πατέρας του Βάιντα) συνελήφθησαν από τους Σοβιετικούς και μεταφέρθηκαν στο δάσος Κατίν της Δυτικής Ρωσίας όπου εκτελέστηκαν. Το 1943, δύο χρόνια μετά την εισβολή του Χίτλερ στη Ρωσία, οι Γερμανοί ανακάλυψαν τις σορούς ..Το 1945 όμως, όταν ο Β΄ Παγκόσμιος είχε λήξει, οι Σοβιετικοί επέρριψαν την ευθύνη της μαζικής δολοφονίας στους Γερμανούς. « Στην Πολωνία όλοι γνώρίζαν ότι η ευθύνη για τις δολοφονίες ήταν των Ρώσων » είπε ο Βάιντα. « Κανείς όμως δεν τολμούσε να πει κάτι. Το έγκλημα έδωσε τη θέση του στο ψέμα ». Ολα αυτά ως την αυγή της δεκαετίας του ΄90, όταν η Ρωσία ανέλαβε τις ευθύνες της για την τραγωδία του δάσους Κατίν.
Η επιθυμία του Βάιντα να σκηνοθετήσει το «Κatyn» ξεκινά από πολύ παλιά. Οι συνθήκες δεν του το επέτρεπαν επειδή ήταν θέμα-ταμπού. Για τη δημιουργία του διάβασε δεκάδες ημερολόγια, τόσο των γυναικών που αποχαιρέτησαν τους συζύγους και συγγενείς με την ελπίδα ότι κάποτε θα τους ξαναδούν (ανάμεσα σε αυτές και η μητέρα του σκηνοθέτη), όσο και πολλών αξιωματικών. Η προσπάθειά του απέφερε καρπούς. « Είδες το "Κatyn";» είναι το ερώτημα που ακούγεται συχνά στην Πολωνία από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στη χώρα παραγωγής της ως σήμερα έχουν παρακολουθήσει την ταινία περί τα 3 εκατ. Πολωνοί.
Η σφαγή του Κατύν
Τό 1943 απεκαλύφθη η σφαγή του Κατύν, των Πολωνών αξιωματικών καί διανοουμένων, πού υπολογίζονται σέ 18000, διά της οποίας ο Στάλιν επεδίωκε νά εξαφανίση τήν πολωνική ιθύνουσα τάξι καί νά καταστήση τό πολωνικό ἔθνος ακίνδυνο κομμουνιστικό κράτος, υποτελές στήν ΕΣΣΔ. Σημαντικές καί αποκαλυπτικές πληροφορίες στό βιβλίο '' Η Μαύρη Βίβλος του Κομμουνισμού''. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήναι 2001 Δεύτερη έκδοση, σελίς, 272, 273 φωτογραφίες, καί σελίδες 401, 402, 403 ..
Ενώ ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και η "επιχείρηση Μπαρμπαρόσσα" ήσαν σε πλήρη εξέλιξη, οἱ Γερμανοί ἀνακοίνωσαν οτι κοντά στό δάσος του Κατύν ανακάλυψαν σειρά 8 ομαδικών τάφων με 4.150 πολωνούς βαθμοφόρους ἐκτελεσθέντες υπό των σοβιετικών. Η ΕΣΣΔ αρνήθηκε τήν κατηγορία καί απέδωσε τήν γερμανική ανακοίνωσι σε προπαγάνδα του Γκαίμπελς.
Ενα απόρρητο υπόμνημα του 1956, τό οποίο διέρρευσε στη Δύση, αναφέρει ότι μέσα σε 40 ημέρες εκτελέστηκαν 4.421 άτομα στό Κατύν, 6.311 στό Οστατσκόφ-Καλίνιν, 3.820 στό Στάραμπιελσκ-Χάρκοβο, 7.305 στο Τσούκοτσκ κλπ. Ειδικά στο Κατύν εξοντώθηκαν καθηγητές πανεπιστημίου, γιατροί, πιλότοι, συγγραφείς, μηχανικοί κλπ.
Το 1989, ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ αναγκάζεται να παραδεχτεί τήν ιστορική αλήθεια αλλά επιμένει νά χαρακτηρίζει τίς επαίσχυντες εκκαθαρίσεις ως "έγκλημα πολέμου" παρ' ότι είναι σαφές ὅτι επρόκειτο γιά διαδικασία γενοκτονίας αφού στόχο είχαν τήν εξολόθρευσι όλων των επιφανών πολωνών οι οποίοι θά μπορούσαν νά αναδειχτούν σε ηγετικές μορφές μιας πιθανής αντιστάσεως. Τόσον ο Γιέλτσιν όσον και ο Πούτιν υἱοθέτησαν τήν αποψι του Γκορμπατσώφ, αφού σε περιπτώσεις γενοκτονιών τό διεθνές δίκαιο επιβάλλει αφ' ενός μέν τήν ποινική δίωξι των επιζώντων εκτελεστων αφ' ετέρου δέ τήν καταβολή αποζημιώσεων στούς συγγενεῖς των εκτελεσθέντων.
Οι εκτελέσεις ήσαν μεθοδικές.Τά θύματα επυροβολούντο στό πίσω μέρος της κεφαλής καί εν συνεχεία μέ φορτηγά μετεφέροντο στούς τόπους ταφής. Κοντά στό Σμόλενσκ οι Πολωνοί ωδηγούντο με τά χέρια δεμένα πίσω τους μέχρι τούς τάφους των, όπου καί οι εκτελετεστές τούς σκότωναν με μία σφαίρα, στόν λαιμό.Η διαδικασία αυτή συνεχίζετο κάθε νύχτα με μόνη διακοπή τήν ημέρα της Πρωτομαγιάς πού ήταν αργία. Τό 2008 ο υπουργός εξωτερικών της Πολωνίας ζήτησε από τήν Ρωσσική κυβέρνησι κινηματογραφημένα στιγμοιότυπα πού έχουν φυλαχθή από τά αρχεία της μυστικής υπηρεσίας NKVD.
Πρέπει
επίσης νά αναφερθή, ότι μετά τήν αποκάλυψι προσθέτων μαρτυριών το 1991,1992 ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν, επέτρεψε τήν παράδοσι ( ο ίδιος τά μετέφερε καί τά έδωσε) στόν πρόεδρο της Πολωνίας Λέχ Βαλέσα άκρως απορρήτων εγγράφων μεταξύ των οποίων τό ανωτέρω, δηλαδή τήν πρότασι του Λάβρεντι Μπέρια τόν Μάρτιο του 1940 νά εκτελέση 25.700 πολωνούς πού εκρατούντο αιχμάλωτοι στά στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Τό έγγραφο αυτό έφερε καί τήν υπογραφή του Στάλιν ( ινδάλματος των σταλινικών οπαδών) της εγκρίσεως δηλαδή της « επιχειρήσεως»
(Μνημείο μαζικών τάφων στο Κατύν)
Τέλος ότι στίς 13 Απριλίου 1990, τήν 47η επέτειο της ανακαλύψεως των ομαδικών τάφων η Σοβιετική ένωσις εξέφρασε " τήν βαθειά της λύπη" καί απεδέχθη τήν ευθύνη της σοβιετικής μυστικής υπηρεσίας γιά τήν δολοφονία των Πολωνωών.
*******************************************************************************
Στις 5/2/2009, ο ανά το πανελλήνιο (μέχρι Μόσχας) γνωστός για την «αντικειμενικότητα» του, ανερυθροιαστος, ο Ριζοσπααααααααααααστης και φανερα εκνευρισμενος για την προβολη της ταινιας στην Ελλαδα, "ιστοριογραφει":
«Θα επαναλάβουμε ότι η προβοκάτσια (sic) για το Κατίν διαρκεί πολλές δεκαετίες. Στη συκοφαντία έχουν συμμετάσχει πολλοί και διάφοροι όλα αυτά τα χρόνια. Και πάντα βρίσκονται πρόθυμοι να τη συνεχίσουν. Το δικαίωμά τους στον αυτοεξευτελισμό είναι αναφαίρετο... "
ΙΑΣΩΝ