Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Άλλαξε μεν ρούχα και στυλ ο Μανωλιός...


Άλλαξε μεν ρούχα και στυλ ο Μανωλιός, αλλά … «τα ίδια Παντελάκη μου».

Εντολές σε «ήπιο τόνο» έδωσε ο Μπάιντεν. Η ευρωπαϊκή αντίδραση θα έχει συνέχεια;

Σπύρος Χατζάρας

Το μήνυμα του κ. Μπάιντεν προς τους «ευρωπαίους συμμάχους » ήταν σαφές και απολύτως κατανοητό. Η στρατιωτική και η οικονομική ασφάλεια δεν μπορούν πλέον να διαχωρίζονται.

Επομένως το Πεντάγωνο ή CIA, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας κλπ, θα αναλάβουν να υπερασπίζουν τις αμερικανικές τράπεζες και τον Dow Jones;


(Ο πόλεμος γίνεται επένδυση).

«Oφείλετε να συνεργασθείτε, μαζί μας, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Να εξασφαλίσουμε πως οι πράξεις μας είναι συμπληρωματικές και να κάνουμε ότι είναι δυνατόν, για να καταπολεμήσουμε αυτήν την παγκόσμια κρίση. Οι ΗΠΑ θα επιτελέσουν το δικό τους μερίδιο και ο πρόεδρος Ομπάμα ανυπομονεί να διαδώσει αυτό το μήνυμα στη σύνοδο της G20 στο Λονδίνο τον Απρίλιο», τόνισε ξεκάθαρα στους ευρωπαίους συμμάχους ο Τζο. (ο Δημοκράτης όχι ο Λεμονάδας).

Δεν τους άφησε και πολλά περιθώρια

«Οφείλετε να συνεργαστείτε μαζί μας», είναι το μήνυμα.

Οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων πρέπει να είναι «συμπληρωματικές» με όσα αποφασίζει το αμερικανικό κέντρο.

Η Ευρώπη «πρέπει» να κάνει αυτό που της αναλογεί, και να ακολουθήσει τις πολιτικές της «νέας διακυβέρνησης».

«Εθνικά προγράμματα » και σχεδιασμοί που δεν ακολουθούν την «φιλοσοφία» της νέας διακυβέρνησης, θα πρέπει επομένως να εγκαταλειφθούν.

Το νέο «δημοκρατικό» στυλ, δεν άρεσε όπως ήταν φυσικό, στο Παρίσι και το Βερολίνο, και ο κ.Σαρκοζί με την κ.Μέρκελ, ανακοίνωσαν σε αντίδραση, κοινό γαλλογερμανικό σχέδιο, για την έξοδο από την κρίση, (που θα το συμφωνήσουν όμως προσεχώς) . Η κ.Μέρκελ έκανε και μια δήλωση ότι δεν πρόκειται ποτέ "να φορτώσει στους φορολογούμενους τα τοξικά ομόλογα",και έδειξε πως βλέπει τον "συντονισμό".

Ο «Τζο», είπε στους ευρωπαίους ότι η Αμερική, «θα εργαστεί με συνεργασίες, όποτε μπορεί, και μόνη, μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή». Δηλαδή, εξήγησε ότι αν παρουσιαστούν και πάλι φαινόμενα διαφωνίας με την πολιτική της Ουάσινγκτον , η νέα διακυβέρνηση θα κάνει το δικό της, (με σεβασμό στις απόψεις της ανθρωπότητας). Και αυτό είναι συνεπές με το δόγμα του «νέου πατριωτισμού», το οποίο δεν άλλαξε. Οι συμμαχίες, (των πρόθυμων;) ,που σχηματίζονται θα πρέπει να είναι αξιόπιστες και αποτελεσματικές επεσήμανε στους ευρωπαίους ο αντιπρόεδρος .

Ο δημοκρατικός «Τζο», ζήτησε ακόμα την υποστήριξη των Ευρωπαίων για τους κρατούμενους των φυλακών του Γκουαντάναμο και τους εξήγησε ότι οφείλουν να «συνεργαστούν» , και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Για τον πόλεμο κατά του Ιράν, ο κ. Μπάιντεν επισήμανε ότι «κάποιες επιλογές της ηγεσίας του ΙΡΑΝ αποτελούν απειλή για τον ίδιο τον λαό της χώρας και ίσως και για ολόκληρο τον κόσμο» .

Επομένως αφού υφίσταται απειλή «για ολόκληρο τον κόσμο», το θέμα του πολέμου με το Ιράν παραμένει ανοιχτό.

Η απειλή για τον «υπέροχο» λαό του Ιράν είναι οι αμερικανικές βόμβες.

Ο κ. Μπάιντεν παρουσίασε στο Μόναχο μια σαφή επιλογή στο Ιράν : «εγκαταλείψτε το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και θα έχετε σημαντικά κίνητρα». Αλλιώς….Rand corporation.

Νέα εποχή και στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ρωσία υποσχέθηκε ο Τζο, με το δόγμα «μπορούμε να διαφωνούμε και να συνεργαζόμαστε», αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουν στη Ρωσία να διεκδικήσει «μία σφαίρα επιρροής» στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Τζο ζήτησε από τη Μόσχα να αλλάξει άποψη, για την Ουκρανία και τη Γεωργία διότι, «το κέρδος του ΝΑΤΟ δεν σημαίνει αυτονόητα απώλεια για την Ρωσία» και πρότεινε στη Μόσχα συνεργασία στο Αφγανιστάν. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να αναγνωρίσουν την Αμπχαζία και την Νότια Οσσετία ως ανεξάρτητα κράτη.

Επειδή είπε ότι θα ακούει τους συμμάχους, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

δήλωσε ότι «η Ρωσία δεν αποτελεί στρατιωτική απειλή κατά της ΕΕ, ή του ΝΑΤΟ, και ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο εταίρων θα πρέπει να αποκατασταθεί,».

Η κ.Μέρκελ τόνισε ότι «η Ρωσία πρέπει να περιληφθεί στις ευρωπαϊκές δομές ασφάλειας», και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στην πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου Dmitry Medvedev για μια νέα Οργάνωσης Ασφάλειας για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Με δύο λόγια είπαν στον Τζό ότι όπως έρχονται τα πράγματα φίλος και σύμμαχος της Ευρώπης γίνεται η Ρωσία, και ότι η Ουάσιγκτον αρχίζει να φαίνεται σαν ο εχθρός .


Μόνο η κυρία Μπακογιάννη αντελήφθη ότι οι αμερικανικές εντολές, «έγιναν ευμενώς δεκτές από την πλειοψηφία των παρισταμένων». (Μπορεί και άλλοι,πχ Εσθονοί,Λετονοί,Βούλγαροι,Τσέχοι και άλλες αποικίες,αλλά δεν βρηκα δηλώσεις τους.)

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ , Jaap de Hoop Scheffer, ένας αφοσιωμένος υποστηρικτής των ΗΠΑ, «κατήγγειλε» ,εκ μέρους των Αμερικανών , την απροθυμία της Ευρώπης να ανταποκριθεί στις αμερικανικές εκκλήσεις ,για περισσότερο στρατό στο Αφγανιστάν και κάλεσε τη Γερμανία και τη Γαλλία «να μοιραστούν τα βάρη», σε εφαρμογή του δόγματος Μπάιντεν: « Είστε υποχρεωμένοι να εκπληρώσετε το δικό σας μέρος», για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Ο Τζό δεν ξέχασε και την τρομοκρατία. «Οι φτωχές κοινωνίες μπορούν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της τρομοκρατίας» ειπε.

Επομένως , οι ευρωπαίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δέχονται τα κύματα των προσφύγων -λαθρομεταναστών από το Αφγανιστάν και το Ιράκ που μας στέλνουν οι έξυπνες βόμβες, για να μην γίνουν τρομοκράτες .

Όσοι περιμένουν πολλά από την αμερικανική κυβέρνηση, θα πρέπει να απογοητεύτηκαν.

Τίποτα δεν άλλαξε.

Οι R-R & Co, ( Ροκφέλερ-Ρότσιλντ κλπ ..κλπ) εξακολουθούν να χαλάσουν την πολιτική . Η υπόσχεση για αλλαγή ήταν προεκλογική για τους μαύρους και τους Ισπανόφωνους..

Το ερώτημα είναι εάν οι ευρωπαίοι πολιτικοί,( των μεγάλων χωρών), έχουν την «ποιότητα» και το «ανάστημα» αλλά και την δυνατότητα, να χαράξουν ευρωπαϊκή πολιτική.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.