Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Από τον Αττίλα Ολγκάτς στις σφαγές της JITEM...


Από τον Αττίλα Ολγκάτς στις σφαγές της JITEM
Του ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
Ομολογίες βασανιστών και δολοφόνων που δρούσαν στην υπηρεσία του τουρκικού κράτους
Πέρασε μήνας σχεδόν από την ομολογία του Ατίλα Ολγκάτς στην τουρκική τηλεόραση ότι, στρατιώτης κατά την εισβολή στην Κύπρο, δολοφόνησε τουλάχιστον δέκα ελληνοκύπριους αιχμαλώτους -τον ένα δεκαεννιάχρονο και δεμένο πισθάγκωνα- κατά διαταγή του ταγματάρχη του.
Σε ερώτηση της εφημερίδας «Ραντικάλ», μετά τη συνέντευξη, ο Ολγκάτς έδωσε μιαν απάντηση αποστομωτική για όσους αργότερα τον χαρακτήρισαν μυθομανή ή ότι έχει το ακαταλόγιστο. Και επίσης αποκαλυπτική της εθνικής κουλτούρας, της οποίας είναι ανάστημα. Είπε:


"Τι από τις δηλώσεις μου είναι εντυπωσιακό; Στη Γάζα πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι. Σκοτώνεις ανθρώπους και αυτοί σκοτώνουν εσένα. Το εντυπωσιακό ξέρετε ποιο είναι; Ότι αυτό το έκανε ένας καλλιτέχνης"…

Παρά το γεγονός ότι δύο βιβλία με ανάλογες συγκλονιστικές μαρτυρίες τούρκων στρατιωτικών της εισβολής κυκλοφορούν και στην Ελλάδα, («Εκτελέστε τους Αιχμαλώτους» του Ρόνι Ολισόρ και «Νταλγκά Νταλγκά» του Γιαλτσίν Κουτσούκ), η ομολογία στην τουρκική τηλεόραση λίγο έμεινε στην επικαιρότητα, όπου μάλιστα είχε αμφισβητηθεί ή και εξισωθεί από ορισμένους με… εγκλήματα των Ελληνοκυπρίων! Γρήγορα θάφτηκε κάτω από τα σκουπίδια του ατέρμονα ανεμοστρόβιλου της «ενημέρωσης» για ποσοστά δημοσκοπήσεων, ημερομηνίες εκλογών, συντροφικά μαχαιρώματα και δελφινομαχίες. Αποκαταστάθηκε έτσι η λειτουργία του ηρεμιστικού, της Ορθής Σκέψης, ότι η Κύπρος είναι μακριά, ότι αυτά συνέβησαν πριν από 35 χρόνια και ότι η Τουρκία έχει αλλάξει…

Αυτόν τον μακάριο ύπνο στο μαξιλάρι των ψευδαισθήσεων δεν συμμερίζονται όσοι παρακολουθούν στον τουρκικό Τύπο να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων για τα εγκλήματα -βασανιστήρια και σφαγές χειρότερες της Κύπρου- για τα οποία κατηγορούνται και δεκάδες πλέον απόστρατοι αξιωματικοί διαφόρων βαθμών (αρκετοί στρατηγοί), επιτελείς της συνωμοτικής οργάνωσης Εργκενεκόν, η οποία πλέον αποκαλύπτεται ως ο μυστικός στρατός του μορφώματος πού είχε καθιερωθεί να αποκαλείται «το Βαθύ Κράτος». Και τα εγκλήματα αυτά, οι σφαγές αυτές στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, δεν διαπράχθηκαν πριν από 35 χρόνια. Συνεχίζονταν μέχρι προχθές.

Μακάβριες ομολογίες σφαγών

Είκοσι χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι στις κουρδικές επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου λειτουργούσαν άντρα βασανισμού και ομάδες εκτελεστών υπό τη διαταγή αξιωματικών, σε παράλληλο μυστικό δίκτυο της χωροφυλακής, την περιβόητη JITEM, που αποτελούσε κλάδο της Εργκενεκόν. Παλαιά μέλη της έχουν τροφοδοτήσει με τις φρικιαστικές αφηγήσεις τους πολύστηλα άρθρα στον τουρκικό Τύπο.

Ο Τουνσάι Γκιουνέι σε τηλεοπτική συνέντευξη μέσω δορυφόρου, από τον Καναδά όπου έχει καταφύγει, μίλησε για ομαδικούς τάφους κοντά στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων και για βαρέλια με οξύ όπου ρίχνονται τα πτώματα Κούρδων συνδικαλιστών, δημοτικών συμβούλων ή υπόπτων συμπάθειας προς τους αντάρτες.

Ο Αμπντουλκαντίρ Αϊγκάν, που ομολόγησε την ενοχή του και μεταβλήθηκε σε μάρτυρα, από τη Στοκχόλμη όπου έχει καταφύγει, έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ταράφ», με συγκλονιστικές λεπτομέρειες για βασανισμούς και δολοφονίες στις οποίες συμμετείχε. Είπε ότι στην οργάνωση τον στρατολόγησε ο συνταγματάρχης Αρίφ Ντογκάν το 1990 και ότι υπηρέτησε δέκα χρόνια στο Ντιγιαρμπακίρ. Τα μέλη της οργάνωσης προσλαμβάνονταν ως κρατικοί υπάλληλοι με τον Νόμο 657, εφοδιάζονταν με αστυνομικές ταυτότητες και όπλο, είχαν μισθό και δικαίωμα σύνταξης.

Περιέγραψε ως εξής τις «επιχειρήσεις» που τους ανέθεταν: «Παράνομη σύλληψη του ατόμου που είχε καταδοθεί ως ύποπτος, μεταφορά του στο κέντρο της JITEM, ανάκρισή του εκεί, εκτέλεση και μετά κρύψιμο, θάψιμο ή κάψιμο του νεκρού. Τα βασανιστήρια κρατούσαν μία ή δύο νύχτες. Δεν τους σκότωναν αμέσως. Μάλιστα τους έδιναν και λίγο ψωμί για να μην πεθάνουν. Κατόπιν οι κρατούμενοι συνήθως στραγγαλίζονταν με σύρμα ή ηλεκτρικό καλώδιο». Τον αριθμό τους ο ίδιος τον υπολογίζει σε 700…

Ο Αϊγκάν ανέφερε ότι είδε τον ταγματάρχη Αμπντουλκερίμ Κίρσα, ο οποίος φέρεται ως ο επικεφαλής της JITEM, να εκτελεί τρεις άνδρες στη Σινώπη. Οικογένειες εκατοντάδων θυμάτων καταγγέλλουν ότι αυτός ήταν ο υπεύθυνος για τις περισσότερες δολοφονίες που διαπράχθηκαν στη Νοτιοανατολική Τουρκία κατά τη δεκαετία του '90. Ο Κίρσα, που είχε παρασημοφορηθεί στη συνέχεια από τον Πρόεδρο Σεζέρ (προκάτοχο του Γκιουλ), αυτοκτόνησε στα μέσα Ιανουαρίου.

Ανάμεσα στα περιστατικά που αφηγήθηκε ο Αϊγκάν, η περίπτωση ενός νέου. Συνελήφθη ως ύποπτος, τον ανέκριναν, τον πυροβόλησαν στο κεφάλι και τον πέταξαν σε ένα χωράφι. Αργότερα άκουσε από τον Κίρσα ότι τελικά δεν ήταν νεκρός. Σηκώθηκε και πήγε σε νοσοκομείο στο Μπάτμαν, όπου αφηγήθηκε τι του συνέβη. Το νοσοκομείο τηλεφώνησε στον Κίρσα και τον ενημέρωσε. Αργότερα τον σκότωσαν στο νοσοκομείο. Ο Αϊγκάν αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση νεαρού ζευγαριού. Περπατούσαν σε κεντρικό δρόμο πιασμένοι από το χέρι. Τους συνέλαβαν έπειτα από κατάδοση, ήσαν σαφές πως ήσαν αθώοι, τους δολοφόνησαν.

Οι δολοφονίες συνεχίζονταν μέχρι πρόπερσι: Τρεις χριστιανοί ιεραπόστολοι στη Μαλάτια και ο αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφος Ντινκ το 2007. Και μακρύς κατάλογος προγραμμένων στο γραφείο του κρατούμενου Ιμπραήμ Σαχίν.

Ο εγκέφαλος στην κορυφή…

Μόλις την περασμένη Τρίτη ο πρόσφατα συλληφθείς τέως υπαρχηγός ειδικών επιχειρήσεων της Αστυνομίας Ιμπραήμ Σαχίν, με κατάθεσή του στον ανακριτή, εμπλέκει και τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μπασμπούγκ στις διαδρομές του υπόγειου δικτύου. Κατέθεσε ότι ο αρχιστράτηγος ήταν ενήμερος ότι ανέθεσαν στον Σαχίν την ηγεσία νέων αντιτρομοκρατικών μονάδων. Ο Σαχίν είχε συλληφθεί πριν από μια βδομάδα, με την κατηγορία ότι είχε οργανώσει αστυνομικούς σε ομάδες εκτελεστών για τη δολοφονία γνωστών διανοουμένων, επιχειρηματιών και μειονοτικών ηγετών σε διάφορες πόλεις όλης της χώρας.

Κατέθεσε επίσης ότι οι «Ομάδες S1», όπως ήταν ο τίτλος τους, θα περιλάμβαναν δύναμη 150 έως 300 αστυνομικών και στρατιωτών, υπό τις διαταγές του στρατηγού Μετίν Γκιουράκ, διοικητή του τμήματος επικοινωνιών του Γενικού Επιτελείου, ο οποίος και του είχε δώσει την εντολή οργάνωσης αυτής της δύναμης. (Προφανώς επρόκειτο να αντικαταστήσει την περιβόητη πλέον JITEM).

Ο Σαχίν ομολόγησε ότι συνέταξε ο ίδιος τους καταλόγους μελών των μονάδων, που βρέθηκαν σε αστυνομική έρευνα στο σπίτι του, μαζί με ένα χάρτη που οδήγησε σε μυστικό οπλοστάσιο. Βρέθηκε επίσης στο σπίτι του -και στο σπίτι ενός συνομιλητή του στο τηλέφωνο, που έχει επίσης συλληφθεί- κατάλογος προσώπων «επικίνδυνων για την ασφάλεια του κράτους».

Ο κατάλογος περιλαμβάνει ονόματα διανοουμένων, πολιτικών και δημοσιογράφων αρμενικής καταγωγής, αλλά και έναν τέως αρχηγό της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, τον ηγέτη της συριακής καθολικής κοινότητας, τον τέως αντιπρόσωπο του Βατικανού και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ηλεκτρονικά μηνύματα του Σεχίν, που είχε υποκλέψει η αστυνομία, περιλάμβαναν συχνές αναφορές στον «Μπουγκ Πασά» (όπως αποκαλούν τους στρατηγούς) και στο σπίτι του βρέθηκε ακόμη ένα κείμενο απευθυνόμενο « στον Εντιμότατο Αρχηγό μου του Επιτελείου». (τον στρατηγό Μπασμπούγκ).

Επρόκειτο- κατέθεσε ο Σαχίν- να επιδώσει αυτό το κείμενο στον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ στην τελετή τοποθέτησής του στην ηγεσία των νέων «Ομάδων S1», η οποία θα γινόταν στις 12 Ιανουαρίου, εάν δεν είχε συλληφθεί. Οι εντολείς αξιωματικοί τού είχαν δηλώσει ότι ο υπουργός των Εσωτερικών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ο Αμπντουλάχ Γκιουλ) είχαν υπογράψει το διάταγμα για τη σύσταση αυτών των μονάδων.

Το Γενικό Επιτελείο διέψευσε την κατάθεση του Σεχίν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσεμίλ Τσισέκ αρνήθηκε ότι του έγινε τέτοια πρόταση. Ο χαρακτηριστικός τίτλος της «Χουριέτ», η οποία αναδημοσίευσε τα βασικά στοιχεία από τη «Ραντικάλ» ήταν πάντως: «Εκρηκτικοί ισχυρισμοί υπόπτου-κλειδί στην υπόθεση Εργκενεκόν».

Το πού βρίσκεται η αλήθεια και πού το ψέμα, στους σκοτεινούς δαιδάλους μεταξύ καταθέσεων στον ανακριτή και διαψεύσεων πασάδων και υπουργών μόνον ευνούχος της άλλοτε Υψηλής Πύλης θα μπορούσε να αποφανθεί. Οι παρ ημίν διεθνολόγοι της τελευταίας συζήτησης περί Τουρκίας στις «Ανιχνεύσεις» της ΕΤ3 θα επιλέξουν κατά την κλίση τους.

Το Βαθύ Κράτος, κατά δήλωση του τέως προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ («Ζαμάν» 3 Φεβρουαρίου), «είναι οι τούρκοι στρατιωτικοί». Αλλά μόνον αυτοί; Οι μέχρι τώρα ενδείξεις καθιστούν το ερώτημα βάσιμο.

Διδάγματα για Θρακιώτες και Τουρκοκυπρίους

Βέβαιο είναι ότι τρεις από τους συλληφθέντες στρατηγούς «ασθένησαν» σταδιακά στις φυλακές και μεταφέρθηκαν όλοι στο νοσοκομείο της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας. Ένας από αυτούς, ο τέως διοικητής του 1ου Σώματος Στρατού Χουρσίτ Τολόν, αποφυλακίσθηκε την Τετάρτη από το 12ο Εφετείο, ένα από τα τρία εφετεία τα οποία η σύζυγος άλλου κρατουμένου στρατηγού χαρακτήριζε ως «δικά μας» σε τηλεφωνική συνομιλία της, που υπέκλεψε η αστυνομία.

Παράλληλα την Τετάρτη, με διαταγή του Επιτελείου της Αεροπορίας, συνελήφθησαν πέντε στρατιωτικοί και επτά πολίτες, σε σχέση με την ύπαρξη μυστικών κέντρων συνάντησης των μελών της Εργκενεκόν, των λεγομένων Οικιών Καραγκά. Τα κέντρα αυτά χρησιμοποιούνταν για τη μύηση στη μυστική οργάνωση δοκίμων που φοιτούν σε στρατιωτικές σχολές. Όσοι ήλπισαν ότι το γεγονός σηματοδοτεί προσπάθεια εσωτερικής εκκαθάρισης του στρατεύματος από τους συνωμότες διαψεύσθηκαν από ανακοίνωση του επιτελείου της Αεροπορίας. Λόγος των συλλήψεων ήταν η εξαγωγή εγγράφου με τίτλο «Οικίες Καραγκά» άνευ αδείας. Δηλαδή για την ανακάλυψη του ενόχου της διαρροής.

Πρόσθετη ένδειξη: Την Πέμπτη δόθηκε στη δημοσιότητα ηχογράφηση με τη φωνή του πρώην αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, ο οποίος λέει στον συνομιλητή του στο τηλέφωνο ότι ορισμένοι υπουργοί είναι επίσης μέλη του «Συμβουλευτικού Συμβουλίου». Πρόκειται για ένα μυστηριώδες κονγκλάβιο, η ύπαρξη του οποίου ανακαλύφθηκε στις ανακρίσεις για την Εργκενεκόν. Στους κόλπους του περιλαμβάνει τις ισχυρότερες προσωπικότητες της χώρας, συνέρχεται μία φορά τη βδομάδα υπό άκρα μυστικότητα, συζητεί τα προβλήματα της Τουρκίας και επηρεάζει τις κυβερνητικές αποφάσεις προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Ως μέλη του μυστικού κογκλάβιου αναφέρονται στη συνομιλία του τέως αρχιστρατήγου δύο πρώην πρωθυπουργοί, ένας τέως υπουργός, ένας τέως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, οι πρώην ΓΕΕΘΑ Ουρούγκ και Κιβρίκογλου, ένας οικονομολόγος που αρθρογραφεί στις εφημερίδες και δύο τέως πρεσβευτές, εκ των οποίων ο Ιλτέρ Τουρκμέν, ο οποίος έχει συστήσει όργανο ελληνοτουρκικής προσέγγισης με τον κ. Θάνο Βερέμη, πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).

Η ύπαρξη αυτού του μυστικοσυμβουλίου ερευνάται στα πλαίσια της ανάκρισης για την συνωμοτική οργάνωση Εργκενεκόν, τη «Μαύρη Χείρα» του βαθέως κράτους.

* * *
Η καθημερινή διεξοδική ενημέρωση του μουσουλμανικού στοιχείου της Θράκης, όσο και των Τουρκοκυπρίων, με την πλημμύρα των στοιχείων που προκύπτουν κάθε ώρα από τους υπονόμους αυτής της υπόθεσης θα αποτελούσε πολύτιμη υπηρεσία για την υγεία και τη μελλοντική τους ασφάλεια.