Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Ο Ένας φεύγει ο άλλος έρχεται, και οι εκδότες μένουν...


Εκλογές στου «Κασίδι» το Κεφάλι;

Του Σπύρου Χατζάρα

Oι εκδότες ,και τα άλλα μέλη του ΣΕΒ, θέλουν εκλογές, και προσπαθούν να προωθήσουν τη θέλησή τους με το επιχείρημα των εβδομαδιαίων δημοσκοπήσεων.

Ωστόσο η πλειοψηφία των ερωτώμενων τους απαντά αρνητικά.

Κατά των πρόωρων εκλογών τάσσεται το 54,8% των ερωτηθέντων, από την Kapa Research για "Το Βήμα της Κυριακής", έναντι 39,8% που επιθυμεί πρόωρες κάλπες.

Σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνεται ο «σκληρός πυρήνας» των οπαδών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που ελπίζει «άδικα» σε καλύτερες μέρες.

Το «Συγκρότημα » του κ. Σταύρου, (με τα νέα μέλη το Δ.Σ.) , έσπευσε να «διορίσει» το Regime Ancien στο νέο υπουργικό συμβούλιο, που θα «πλαισιώσει» τον Γιώργο. Σημειώνεται ακόμα, ότι σχεδόν το 64% των ερωτηθέντων ,εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ωστόσο, στο ερώτημα της Kapa Research , «ποιο κόμμα διαθέτει καταλληλότερα στελέχη για τη διακυβέρνηση της χώρας» , το 35,6% των ερωτηθέντων απαντά κανένα. ( Σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνονται ο σκληρός πυρήνας του παλαιού ΠΑΣΟΚ (περίπου 4-5 %), οι σταθεροί οπαδοί του ΚΚΕ, (γύρω στο 6%),του ΛΑΟΣ (3,5-4 %), και του ΣΥΡΙΖΑ(5-6 %) και οι «κυμαινόμενοι ψηφοφόροι»(16%).

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ , υποστηρίζει το 31,1% και τους υπουργούς της ΝΔ το 30,4%. (Οι απαντήσεις αυτές δείχνουν τα όρια του «σκληρού πυρήνα» , των ψηφοφόρων και της « εκλογικής πελατείας»,των δύο μεγάλων κομμάτων) .

Το 54,7% των ερωτηθέντων, εξακολουθεί να αντιστέκεται στην προπαγάνδα των εκδοτών για κυβερνήσεις συνεργασίας, είτε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είτε ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ , και επιθυμεί αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση, έναντι του 41,9% που τάσσεται υπέρ των συνεργασιών.

Ο κ. Κώστας Καραμανλής θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 40,7%, έναντι 34,1% για τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. (Στους υποστηρικτές τον κ. Καραμανλή περιλαμβάνονται και οι περισσότεροι των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ και ένα μέρος των κυμαινόμενων. Στους υποστηρικτές του κ. Παπανδρέου περιλαμβάνονται μόνον οπαδοί και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, και η «προσωπική του ακτινοβολία» στους μετακινούμενους .

Οι καινούργιες δημοσκοπήσεις, δεν προσέφεραν, πέραν της αφορμής για κουτσομπολιό στα κανάλια, τίποτα το ουσιαστικά νέο. Κατέγραψαν , το ναυάγιο, της «επικοινωνιακής» εκμετάλλευσης του ανασχηματισμού, τον οποίο επικάλυψαν τα δακρυγόνα, του υπουργού «Κρητικής φιλοξενίας» ,(μέχρι δακρύων), και τα «μπλόκα» στις εθνικές οδούς .

Τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων ενισχύουν τα επιχειρήματα των κυβερνητικών στελεχών, που επιμένουν πως ο Κώστας Καραμανλής, πρέπει να κάνει μόνο ευρωεκλογές τον Ιούνιο και να φτάσει στην τελική αναμέτρηση (τον Μάρτιο του 2010), επιχειρώντας να βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησής του.

(Ίσως όμως μέχρι τότε η ΝΔ ,να έχει οδηγηθεί σε ποσοστά του 25% όπως το σιμιτό-Πασοκ, το 2004.)

Στο ΠΑΣΟΚ, επιμένουν ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα εκλογές, ώστε να αναδειχθεί μια κυβέρνηση ικανή να χειριστεί την κρίση,(σε αυτό όμως δεν συμφωνεί το 64%), και ότι «το κόστος των εκλογών είναι πολύ μικρότερο από το κόστος διατήρησης αυτής της νοσηρής κατάστασης».

Το δεδομένο είναι, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει μεγαλύτερη συσπείρωση από τη Ν.Δ. και ξεκινάει από το 34 %, ενώ τη Ν.Δ. ξεκινάει από το 30 %.Ο Συνασπισμός βρίσκεται σε διαρκή πτώση, και το ΚΚΕ με τον ΛΑΟΣ παρουσιάζουν μικρή αλλά σταθερή άνοδο. Το 80% αυτών που θα ψηφίσουν έχουν ξεκάθαρη άποψη για το τι θα κάνουν. Το 20 % είναι ακόμα διεκδικούμενο και «ψάχνεται ».

Εάν γινόντουσαν εκλογές αυτή την Κυριακή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα έπαιρνε 37.8 -39,1 %, η ΝΔ 33,8-35,6%), το ΚΚΕ 7,7% -8,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7-7.9% , ο ΛΑΟΣ 4,2 -5,2%.

Η αυτοδυναμία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα εξαρτιόταν από τη διαφορά με την Ν.Δ., και την «λοταρία» της Β και Γ κατανομής.

Οι άγνωστοι Κεμαλοτσολιάδες ,Οικολόγοι –Πράσινοι (που τους ξέρει, ο οικολόγος – εφοπλιστής, κ.Αλαφούζος ), βρίσκονται στο 2-2.5 %, και μπορεί να πλησιάσουν το 3%, μόνο στις «Χαβαλεδριάρηκες» ευρωεκλογές.

Για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, που το πεδίο φαίνεται να είναι εντελώς ανοιχτό,

η πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 29,8%, ΝΔ 27,7%, ΣΥΡΙΖΑ 8,4%, ΚΚΕ 8,2%, ΛΑΟΣ 4,5%, Οικολόγοι Πράσινοι 3,9% .Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 16,1%.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, ότι οι οπαδοί των μεγάλων κομμάτων, αναζητούν και άλλες λύσεις, και επομένως ,αφήνουν ανοιχτό τον χώρο, για την εκδήλωση νέων πολιτικών πρωτοβουλιών, που μπορεί να ανατρέψουν τα ως τώρα δεδομένα, στις ευρωεκλογές.

Σε ότι αφορά τις εθνικές εκλογές, οι διαφορές έχουν παγιωθεί, για το προσεχές διάστημα . Στην παράσταση νίκης σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 53,5% έναντι 31,1% για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Η μεγαλύτερη συσπείρωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η αποσυσπείρωση της ΝΔ είναι τα δεδομένα.

Η παρέμβαση της «προπαγάνδας», των «ταγμάτων επικοινωνίας», των καναλιών και των Παπαγάλων , αφορά στην «κατανομή» αυτών που «ψάχνουν» και «ψάχνονται».

Πολλοί από αυτούς είχαν ψηφίσει τον κ. Καραμανλή το 2004,και το 2007, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό, είναι αυτοί που ψήφισαν το 2004 και δεν ψήφισαν το 2007.

Νέες ιδέες, πολιτικές πρωτοβουλίες και προτάσεις δεν αναμένονται, εκτός από την «παράσταση των προφυλακίσεων» των «δωροληπτών» του κ. Χριστοφοράκου & Co.

Η πανελλαδική έρευνα της Κapa Research για "Το Βήμα της Κυριακής", που πραγματοποιήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2009, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.142 ατόμων άνω των 18 ετών ,είχε μέγιστο σφάλμα 3,09% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

Το αποτέλεσμα της έρευνας: ΠΑΣΟΚ 32,4%, (κάτω από το 34,1% που θα ψήφιζε τον κ. Παπανδρέου!!! ), ΝΔ 28,9% (κάτω από το 30,4% που στηρίζει την κυβέρνηση), ΚΚΕ 7,7%, ΣΥΡΙΖΑ 7,3%, ο ΛΑΟΣ 4,2% και Οικολόγοι Πράσινοι 3,3%;;;;;.

Στη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής οι δυνάμεις των κομμάτων καταγράφονται ως εξής: ΝΔ 28,6%, ΠΑΣΟΚ 32,5%, ΚΚΕ 7,2%, ΣΥΡΙΖΑ 7,8%, ΛΑΟΣ 4,7%, Οικολόγοι 2,7%.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για την Αυγή, η ΝΔ συγκεντρώνει 27,6%, το ΠΑΣΟΚ 31,2%, το ΚΚΕ 7,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,3%, ο ΛΑΟΣ 4,2% και οι Οικολόγοι 3,8%!!!!!!.

Έτσι έχουν τα πράγματα .

Η μπίλια γυρίζει ,οι παίκτες έχουν καθίσει στο τραπέζι ,και φορτώνουν μάρκες. Το «Rien ne va plu» όμως ,θα το πει ο κ.Καραμανλής.