Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

Ναυάγιο Βενιζέλου: Από σωτήρας κινδυνεύει να γίνει μοιραίος

Του Κώστα Ροδινού

Δεν θυμάμαι κανέναν  άλλο υπουργό Οικονομικών να έχει αποδομήσει τον ….εαυτό του τόσο γρήγορα.  Θύμα της υπερβολικής αυτοπεποίθησης και της αλαζονείας του; Προδόθηκε από την άγνοιά του; Βραχυκυκλώθηκε από τους μανδαρίνους του υπουργείου του;  Ότι και να ισχύει, το «θαύμα Βενιζέλου» δεν άντεξε ούτε μια βδομάδα!
Καλός αγγελιοφόρος… κακών ειδήσεων
Ο κ. Βενιζέλος, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών, προσπάθησε να διαχειριστεί την οικονομική κατάσταση με πολιτικούς και επικοινωνιακούς όρους.
Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του,  που έβλεπε και μας έλεγε τα πράγματα περισσότερο τεχνοκρατικά,  o νέος τσάρος της Οικονομίας ανέλαβε να μας σερβίρει τα νέα μέτρα με καλύτερο περιτύλιγμα και με λόγους παραμυθίας και κατανόησης.  Ένας καλός αγγελιοφόρος …κακών ειδήσεων.

Ο κ. Βενιζέλος μας είχε εξομολογηθεί, από την πρώτη μέρα, ό,τι το μυαλό και η καρδιά του είναι στον  άνεργο, τον χαμηλοσυνταξιούχο, το δοκιμαζόμενο  μικρομεσαίο επιχειρηματία. Έδειξε να κατανοεί τις δυσκολίες και να συμπάσχει μαζί τους.
 Υποσχέθηκε δε, ο, τι στόχος του ήταν τα μέτρα να είναι δίκαια και …ηθικά δικαιολογημένα.
Είναι, επίσης,  αλήθεια ο,τι ο κόσμος είδε ή θέλησε να δεί, μια αμυδρή ελπίδα φωτός στις δηλώσεις και τις προθέσεις του.
Φρούδες ελπίδες
Και ήρθαν οι ανακοινώσεις.  Από …Μ. Πέμπτη,   σε ….Μ. Παρασκευή …
Χειρότερα δε γινόταν ….
Απότομη προσγείωση;  Επώδυνη διάψευση; Προσαρμογή στην σκληρή πραγματικότητα; Ό,τι και να πεί κανείς,  είναι λίγο.
Ο κ. Βενιζέλος είχε καλλιεργήσει προσδοκίες και τις διέψευσε.
Είχε υπαινιχθεί αλλαγές και δεν τις επέφερε.
 Είχε δεσμευτεί για κάτι διαφορετικό και ανακοίνωσε τα χειρότερα!
Ένας  Παπακωνσταντίνου, extra large, με καλύτερες προθέσεις και μεγαλύτερη ρητορική δεινότητα.
Η ουσία, όμως, όπως και η πολιτική παραμένει ίδια. Βαδίζει  στις ίδιες ράγες
Πρώτο φάουλ: ο εμπαιγμός των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της κοινωνίας:
Θα αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα:
Η έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα (ουσιαστικά πρόκειται για κεφαλικό φόρο αμφίβολης συνταγματικής νομιμότητας) προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής για να παραμείνει το αφορολόγητο στις  12,000 ευρώ!
Τελικά και η έκτακτη εισφορά επιβλήθηκε και το αφορολόγητο μειώθηκε στα 8.000 ευρώ!
Καθηγητές  αναξιοπιστίας…
Δεύτερο φάουλ: ο τραγέλαφος με τις αποδείξεις. Το απόγευμα της  Παρασκευής ανακοίνωσε  το μέτρο ο κ. Βενιζέλος, το ίδιο  βράδυ το …ανακάλεσε τηλεοπτικώς! Είχε μεσολαβήσει μια παρέμβαση του πρώτου τη τάξει Αντιπροέδρου  σε άλλο κανάλι!  Καλά οι Αντιπρόεδροι δεν μιλάνε απευθείας μεταξύ τους, αλλά συνδιαλλέγονται μέσω …τηλεοπτικών δελτίων; Ο απόλυτος διασυρμός!
Εξανεμίστηκε η δυναμική του ανασχηματισμού
Μια βδομάδα πριν,  το κλίμα για την Κυβέρνηση στα περισσότερα ΜΜΕ, ήταν σχεδόν… πανηγυρικό.  Ο ανασχηματισμός, απετέλεσε την  αφορμή για να πιστέψουν οι περισσότεροι σε ένα «νέο ξεκίνημα».
Παράλληλα,  ο Τύπος, έδειχνε  έτοιμος  να δώσει στην ανασχηματισμένη   Κυβέρνηση, μια εύλογη περίοδο χάριτος. Μια εβδομάδα μετά, το δράμα… κορυφώνεται. Οι αμφιβολίες επανέρχονται. Το κλίμα επιβαρύνεται.
Χθές ένας καταβεβλημένος πρωθυπουργός παρουσίασε από τις Βρυξέλλες ως …θρίαμβο την έγκριση της 5ης δόσης, την οποία μόλις πριν λίγες ημέρες ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρούσε δεδομένη! Επομένως, σε τι συνίσταται η επιτυχία;
Είπε και κάτι άλλο ο κ. Παπανδρέου. Ότι με τα χρήματα της 5ης δόσης θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις και θα εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία του κράτους!  Αλήθεια, τα λεφτά της τροϊκας δεν πηγαίνουν για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων, αλλά για μισθούς και συντάξεις; Έδωσε ποτέ η κυβέρνηση λεπτομερή αναφορά πως διαχειρίζεται τα δάνεια;
Από την άλλη πλευρά, η  ανακοίνωση ενός πρωτοφανούς σκληρότητας πακέτου δημοσιονομικών μέτρων από τον κ Βενιζέλο, ήταν η  ….σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Η κυβέρνηση δέχθηκε τόσο σφοδρή κριτική, η οποία  μέσα σε επτά ημέρες εξανέμισε τη  δυναμική του ανασχηματισμού.  Ακόμα και παραδοσιακά στηρίγματα , όπως τα «Νέα», το «Έθνος», αλλά και το  Mega,  χρησιμοποίησαν οξύτατους  χαρακτηρισμούς για τα φορολογικά μέτρα, δίνοντας έμφαση στην παράμετρο της «κοροϊδίας» των πολιτών.  Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την εξόχως αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ΜΜΕ, που κάνει δυσκολότερο το κυβερνητικό έργο.
Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα, ίσως  να μην ήταν τυχαία,  η αναφορά του κ. Βενιζέλου στο Δελτίο του Alter, ότι θα ζητήσει το Μνημόνιο ΙΙ να ψηφιστεί με 180 ψήφους! Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με πρόκληση πρόωρων εκλογών!
Στην οικονομία παίζει καταλυτικό ρόλο η ψυχολογία. Ο κ. Βενιζέλος την έστειλε στα τάρταρα.ν Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.  Ομως, τέτοιες καταστάσεις ο Υπουργός Οικονομικών δεν πρέπει να τις επιδεινώνει με οδυνηρές ανακολουθίες.  Ο κ. Βενιζέλος είχε εξ αρχής μικρή πίστωση χρόνου. Πολύ φοβούμαι ο,τι την εξαντλεί  ταχύτατα..
Και από … σωτήρας κινδυνεύει να γίνει   ο …μοιραίος άνθρωπος….
antinews 

Δεν υπάρχουν σχόλια: