Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα του «αυθαίρετου» Πετσάλνικου!

Οργίασε το παρασκήνιο και οι εσωκομματικοί εκβιασμοί για να αναγκαστούν σε «κωλοτούμπα» -με μοναδική τιμητική εξαίρεση τον Π. Κουρουμπλή- οι μέχρι χθες επίδοξοι «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ. Το στενό μαρκάρισμα κράτησε μέχρι και λίγη ώρα ακόμα πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στους φερόμενους ως «αντάρτες» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ως «κομματάρχης του ΠΑΣΟΚ» συμπεριφέρθηκε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος απέδειξε ότι μπροστά στο πασοκικό συμφέρον ο Κανονισμός της Βουλής και οι θεσμοί δεν έχουν σημασία...
 
Το γραφείο του προέδρου της Βουλής μετετράπη για ώρες σε κομματικό στρατηγείο του ΠΑΣΟΚ. Στόχος ήταν να μεταπεισθεί ο αντάρτης του «γλυκού νερού», όπως φάνηκε τελικά, Αλέκος Αθανασιάδης, που αποδείχθηκε ο πιο αρνητικός πρωταγωνιστής και ο μεγαλύτερος «κωλοτούμπας» της χθεσινής ημέρας. Σύμφωνα με δήλωση του ίδιου, ο κ. Πετσάλνικος τον κάλεσε χθες το πρωί στο γραφείο του -άγνωστο με ποια ιδιότητα, πάντως σίγουρα όχι με αυτή του προέδρου της Βουλής-, για να προσπαθήσει να τον πείσει να υπερψηφίσει. Τον συμβούλεψε μάλιστα -όπως είπε-, ακόμα κι αν καταψηφίσει, να μην κόψει τις «γέφυρες» με το ΠΑΣΟΚ, υπονοώντας σαφώς ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί και να επιστρέψει στην έδρα του και όχι να ανεξαρτητοποιηθεί. Μετά την 20λεπτη συνάντηση, πάντως, ο κ. Αθανασιάδης, παρότι επανέλαβε τα όσα έλεγε και τις προηγούμενες ημέρες περί περιθωρίων που ακόμα υπήρχαν, φάνηκε αμετάπειστος ως προς την πρόθεσή του να καταψηφίσει. Ετσι, έγινε δεύτερη συνάντηση, αυτή τη φορά παρόντων των Ευ. Βενιζέλου, Φ. Πετσάλνικου και Απ. Κακλαμάνη στο γραφείο του τελευταίου στη Βουλή. Βγαίνοντας από αυτή, είχε αρχίσει να συντελείται η μεγαλειώδης «κωλοτούμπα». «Πολλά δεν μπορώ να πω και λίγα δεν μου φτάνουν» είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Αθανασιάδης, με τη φήμη ότι έχει αρχίσει να μεταπείθεται, να τρέχει πιο γρήγορα από όσο υπολόγιζε. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος πίστευε ότι ο κ. Βενιζέλος θα έκανε μια κάποια «στροφή» στο θέμα της ΔΕΗ κατά την ομιλία του, ενώ τέτοια ήταν η βιασύνη του να υπερψηφίσει που τελικά πείσθηκε προφανώς από τη «διαβεβαίωση» ότι τίποτα δεν τελειώνει εδώ...

Ανάλογη «προσέγγιση» διαψεύδει η Χρύσα Αράπογλου, δηλώνοντας στη «δημοκρατία» ότι το «ναι» ήταν τελείως δική της απόφαση και επιλέγοντας να... τρενάρει την αγωνία, μέχρι τη σημερινή διαδικασία ψήφισης του Εφαρμοστικού. Επιφυλάσσεται τώρα -ξανά- να «δει τι θα πράξει», δεδομένου πως «έχει πρόβλημα», όπως είπε, με σειρά άρθρων του.

Με τον Θ. Ρομπόπουλο εκρίθη προφανώς πως δεν χρειαζόταν καν να ασχοληθεί κανείς, δεδομένου ότι με μία δήλωσή του στο Reuters, το βράδυ της Τρίτης, είχε αυτοδιασυρθεί και ανασκευάσει μόνος, δηλώνοντας ότι θα υπερψηφίσει, βάζοντας πάντα «το εθνικό συμφέρον πάνω από την προσωπική του αξιοπρέπεια»... Χθες δε, υποστήριξε ότι «δεν μπορώ εγώ να πτωχεύσω τη χώρα μου ούτε να διαλύσω την Ε.Ε.».

Οσο για τη στάση του κ. Πετσάλνικου αργότερα, στην Ολομέλεια, έκανε τα πρωινά ραντεβουδάκια με τον κ. Αθανασιάδη να ωχριούν. Η απόφασή του να καταστρατηγήσει τον Κανονισμό της Βουλής και να δώσει τον λόγο στους βουλευτές Αλ. Αθανασιάδη και Β. Γιουματζίδη (που ακολούθησε καταπόδας τον κ. Αθανασιάδη, «πεισθείς» και εκείνος από τον Γ. Παπανδρέου και τον Ευ. Βενιζέλο) να αιτιολογήσουν την ψήφο τους δεν έχει προηγούμενο και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τη Ν.Δ. «Ο Πετσάλνικος έκανε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» έλεγαν στο περιστύλιο βουλευτές της Ν.Δ. Τον κατηγορούσαν, μάλιστα, ότι με το να δώσει εκτός Κανονισμού το δικαίωμα στους βουλευτές να επιχειρηματολογήσουν για την ψήφο τους λειτούργησε ως κομματάρχης και όχι ως πρόεδρος της Βουλής, προκειμένου να διασώσει από τον χλευασμό τους δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πρόδωσαν τα πιστεύω τους.


Γιώργος Λυκουρέντζος - Μαριτίνα Ζαφειριάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: