Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Camping στα προπύλαια για όσους θέλουν πολιτικό άσυλο

Την ώρα που οι εναπομείναντες «Αγανακτισμένοι» της πλατείας Συντάγματος βρίσκονται στο στόχαστρο των εισαγγελικών Αρχών, μετά και τα πυρ» που δέχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και παράγοντες του τουρισμού, λίγα μέτρα πιο κάτω, μια χούφτα
Αφγανοί συνεχίζουν ανενόχλητοι, για όγδοο μήνα, το... camping τους στα Προπύλαια.

Η κατάληψη των Αφγανών στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου άρχισε στις 22 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, με κύριο αίτημα την παροχή ασύλου σε 91 πρόσφυγες. Σήμερα, περισσότεροι από τους μισούς έχουν πάρει άσυλο ή βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, περίπου 30 περιμένουν την ετυμηγορία της αρμόδιας επιτροπής και άλλοι 10 αναμένεται να εμφανιστούν ενώπιόν της τις επόμενες εβδομάδες.


Στον... καταυλισμό των Προπυλαίων, όπου στα τέλη του 2010 έμεναν επί 24ώρου βάσεως δεκάδες πρόσφυγες, υπάρχουν σήμερα μόνο τρεις σκηνές, ένα πανό και δύο πρόχειρες κατασκευές σκεπασμένες με μουσαμάδες. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας ο αριθμός των «κατασκηνωτών» είναι μονοψήφιος. «Οταν περάσουν όλοι από την επιτροπή, θα φύγουμε κι εμείς» λέει ο Σαμπέρ, ένας από τους λίγους που παραμένουν στον χώρο από το πρωί ως το βράδυ. «Αφήσαμε τα σπίτια μας γι' αυτόν τον σκοπό. Ο κόσμος μάς ξέρει πια, δεν ενοχλούμε κανέναν» υποστηρίζει.


Ο... καταυλισμός «προστατεύεται» από τις διατάξεις περί πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ μηνύματα αλληλεγγύης στους «ενοίκους» του έχουν μεταφέρει κατά καιρούς εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ, των Οικολόγων - Πρασίνων, της ΟΛΜΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επισήμως, η τελευταία φορά που οι πανεπιστημιακές Αρχές ζήτησαν από τους πρόσφυγες να φύγουν από τα Προπύλαια ήταν στα τέλη Μαΐου, με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ομιλητές τον πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη και τον Μίκη Θεοδωράκη. Στα ρεπορτάζ των ΜΜΕ, ο κ. Πελεγρίνης είχε εμφανιστεί τότε να διαπραγματεύεται την προσωρινή απομάκρυνση των Αφγανών από τα Προπύλαια, με το επιχείρημα ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.


«Δέχομαι όλο αυτό το διάστημα παράπονα και πιέσεις να απομακρυνθούν, αλλά τους έχω κρατήσει επτά μήνες. Θα μπορούσαμε να οργανώσουμε την εκδήλωση χωρίς να ενημερώσουμε τους Αφγανούς. Παρ' όλα αυτά τους καλέσαμε και συζητήσαμε δύο φορές. Ηρθαν στα γραφεία, μαζί με φοιτητές, και με έντονο τρόπο απαίτησαν την παραμονή τους» είχε δηλώσει τότε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πελεγρίνης στο tvxs.gr. Σημειώνεται ότι από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα οι Αφγανοί έχουν δεχθεί τουλάχιστον τρεις επιθέσεις από ακροδεξιούς, ενώ πριν από τη δική τους κατάληψη είχαν κατασκηνώσει για 2,5 μήνες (αρχές Σεπτεμβρίου - μέσα Νοεμβρίου) στα Προπύλαια 44 Ιρανοί, που τελικά πήραν πολιτικό άσυλο.

Γεράσιμος Κόντος
Φωτό: Χρήστος Ζηνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: