Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Επίσημη χρεοκοπία - Η Fitch μας έθεσε σε καθεστώς "Restricted default"

Ο πρώτος Οίκος κήρυξε ήδη την Ελλάδα σε "περιορισμένη χρεοκοπία" (Restricted default) και όχι "επιλεκτική χρεοκοπία" (selected default). Είναι ο οίκος Fitch, ο οποίος δεν περίμενε καν να περάσει η Παρασκευή. Αναμένεται εντός της ημέρας και η Standars & Poors να θέσει την Ελλάδα σε καθεστώς "περιορισμένης χρεοκοπίας".
Κανέις δεν γνωρίζει για πόσο καιρό ια μείνουμε σε αυτό το καθεστώς και παως ακριβώς θα εκτιμηθεί αυτή η κατάσταση από τις αγορές. Από την κυβέρνηση προσπαθούν να περάσουν κλίμα ότι ¨"Όλα θα πάνε καλά", αλλά ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί και τι αλυσιδωτές επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του οίκου, «μια πιο ενιαία και συνεκτική πολιτική απάντηση απέναντι στην ελληνική κρίση και απέναντι στην ευρύτερη χρηματοπιστωτική αστάθεια στην Ευρωζώνη μετριάζει τη βραχυπρόθεσμη πίεση στα πιστωτικά προφίλ των χωρών της περιοχής».

Ο οίκος ανακοίνωσε ότι θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε “Restricted Default” μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Charles Dallara, είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα τεθεί σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά για λίγο. Ο γενικός διευθυντής του IIF, τόνισε επίσης ότι ο οργανισμός ξόδεψε πολύ χρόνο μελετώντας τους κινδύνους που σχετίζονται με την τοποθέτηση της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης.

«Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι δεδομένου του εύρους του προγράμματος και της συνολικής βελτίωσης του outlook για την Ελλάδα, ότι η ‘επιλεκτική χρεοκοπία’ είναι μία προσωρινή κατάσταση για την Ελλάδα που θα περάσει πολύ γρήγορα», υπογράμμισε.

Η πρώτη βέβαιη επίπτωση είναι ότι από την Δευτέρα (και εφ'όσον στο μεταξύ και άλλοι δύο οίκοι μας θέσουν υπό καθεστώς χρεοκοπίας) οι ελληνικές τράπεζες θα παύσοτν να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ με διαδοχικές, ελπίζουμε βραχυπρόθεσμες επιτπω΄σεις στην ελληνική πραγματική οικονομία...

 Τμήμα ειδήσεων defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια: