Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

7.000 υπάλληλοι στον αέρα από συγχωνεύσεις 40 οργανισμών

Τροπολογία – «φωτιά» που αφορά 7.000 εργαζόμενους σε 40 εταιρίες, Οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Παραλλήλως ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε και συζήτησε με τους επικεφαλής της τρόικας στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ενδιάμεσης αξιολόγησης (Mini Mission) ενόψει της επίσημης αξιολόγησης στις 16 Αυγούστου.
Την τρόικα εκπροσωπούν στην Αθήνα οι δύο από τους τρεις επικεφαλής. Ο κ. Ματίας Μορς (Κομισιόν), o κ. Κλάους Μαζούx (ΕΚΤ) και ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα κ. Μπομπ Τράα.

Εν τω μεταξύ, έτερη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών δίδει δυνατότητα να αλλάζουν διευθυντές εφοριών οι οποίοι απέτυχαν να πιάσουν τους στόχους αύξησης των εσόδων μόνο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Συγχωνεύσεις παντού, 7.000 υπάλληλοι στον αέρα
Η τροπολογία – προσθήκη στο Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση – Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης», η οποία κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, οδηγεί σε συγχώνευση και αναδιοργάνωση 40 οργανισμών και φορέων και αφορά άμεσα 7.000 άτομα που εργάζονται σήμερα σε αυτούς.
Παρά τη διάχυτη ανησυχία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Η. Μόσιαλος επανέλαβε την προς μηνός δέσμευση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου ότι «δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος».

- Με κοινές υπουργικές αποφάσεις, κατά περίπτωση διασπώνται, συγχωνεύονται,
καταργούνται ή μεταφέρονται σε άλλες εταιρίες και Οργανισμούς οι παρακάτω ΑΕ και Οργανισμοί:
- Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ ΑΕ)
- Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ ΑΕ)
Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΟΔΔΥ ΑΕ)
Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ ΑΕ)
- Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ. ΑΕ)
Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ)
ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ
Ελληνικός Οργανισμός Μικρών – Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ)
Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ)
Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ)

Καταργούνται ή συχωνεύονται άμεσα οι παρακάτω Οργανισμοί:

- Το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής που εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καταργείται και οι αρμοδιότητες του μεταφέρονται στην Επιτροπή Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού που εποπτεύεται από το ίδιο υπουργείο.
- Ο Εθνικός Οργανισμός Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΟΕΤ) ΝΠΙΔ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καταργείται.
- Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων» (ΕΚΕΔΥ) ΝΠΔΔ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καταργείται.
- Ο Σταθμός Ελέγχου Κάπρων, Γενική Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταργείται.
- Το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ.) ΝΠΙΔ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καταργείται και οι αρμοδιότητες του μεταφέρονται στην Δ/νση Θεάτρου και Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
- Ο Εθελοντικός Οργανισμός «Εργο Πολιτών» ΝΠΙΔ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καταργείται.
- Το Εθνικό Στάδιο Νέας Ιωνίας Βόλου ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ, ΝΠΔΔ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καταργείται.
- Το Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ιππασία ΝΠΔΔ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καταργείται.
- Το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ), καταργείται ως αυτοτελές ΝΠΔΔ και συγχωνεύεται με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) λόγω συνάφειας του αντικειμένου του.
- Το Εθνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Πειραιά, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Γλυφάδας «Ματθαίος Λιούγκας» και το Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο Πειραιά «Πέτρος Καπαγέρωφ» καταργούνται ως αυτοτελή ΝΠΔΔ και συγχωνεύονται στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά ΝΠΔΔ.
- Το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων καταργείται ως αυτοτελές ΝΠΔΔ και συγχωνεύεται με το Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων, λόγω επικάλυψης αρμοδιοτήτων.
- Το Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων καταργείται ως αυτοτελές ΝΠΔΔ και συγχωνεύεται, λόγω συνάφειας με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων.
- Η Οπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης καταργείται ως αυτοτελές τμήμα και συγχωνεύεται με το ΝΠΙΔ Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, λόγω συνάφειας του αντικειμένου τους. Καταργείται η πενταμελής Εφορεία που εποπτεύει την Οπερα και λήγει η θητεία των μελών της καθώς και του λοιπού προσωπικού με θητεία, αζημίως για το Ελληνικό Δημόσιο.
- Ο Οργανισμός Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», ο Οργανισμός Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ελαιώνα Αττικής, ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του ποταμού Κηφισού Αττικής και των παραχειμάρρων του, καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και συγχωνεύονται σε ένα νέο ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής», που λειτουργεί χάριν του δημόσιου συμφέροντος, με πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
- Το Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρον Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το Περιφερειακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας Θεσσαλονίκης, όλα ΝΠΔΔ, καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και συγχωνεύονται σε ένα νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης», που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.
- Το Παρατηρητήριο για την Ψηφιακή Ελλάδα, καταργείται ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και συγχωνεύεται με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ. ΣΤΑΤ.), η οποία εκπληρώνει εφεξής τον σκοπό του Παρατηρητηρίου. Στο παρόν άρθρο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στο προσωπικό, στην θητεία των μελών του Δ. Σ. και στην κινητή και ακίνητη περιουσία του Παρατηρητηρίου.
- Η ανώνυμη εταιρεία Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ, συγχωνεύεται δι’ απορροφήσεως με τηνΚοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, λόγω συνάφειας σκοπού και αποστολής. Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου υπηρετεί στις Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του, με την ίδια σχέση εργασίας, στην Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ.
- Εναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ.
- Οι εταιρίες «Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Υλικών» και η «Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Ένδυσης και Ινών ΑΕ» (ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ) (ΕΚΕΠΥ ΑΕ) συγχωνεύονται με την «Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων» (ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ), δι΄απορροφήσεως των δύο πρώτων από την τρίτη.

Λύονται και τίθενται σε εκκαθάριση οι παρακάτω ανώνυμες εταιρείες:

-Ανώνυμη εταιρεία Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης των Μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας» (ΙΕΚΕΜ – ΟΕΕ). Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναλαμβάνει την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της εκκαθάρισης, μισθοδοσίας του προσωπικού και εξόφλησης τυχόν οφειλών προς τρίτους.
-Τίθεται σε εκκαθάριση η ανώνυμη εταιρεία Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ (ΟΠΕΠ ΑΕ). Μετά την κατάργηση του ΟΠΕΠ το ποσοστό επί των χρηματικών χορηγιών του ν. 3525/2007 αποδίδεται πλέον στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων το οποίο αναλαμβάνει και την έκδοση της Κάρτας Πολιτισμού.
- Λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση η ανώνυμη εταιρεία ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ.
- Προβλέπεται λύση και εκκαθάριση για την Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων (ΕΤΑΤ ΑΕ). Τον σκοπό της εκπληρώνει εφεξής ο ΕΦΕΤ, ΝΠΔΔ που εποπτεύεται από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συγχωνεύονται σε ενιαίο φορέα με την επωνυμία Ενιαίος Γεωργικός Οργανισμός – ΔΗΜΗΤΡΑ, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία:
- Ο Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ)
- Ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ) – «ΔΗΜΗΤΡΑ»
- Ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) με διακριτικό τίτλο AGROCERT
- Ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ)
Κινητοποίησεις μέσα στον Αύγουστο από την ΑΔΕΔΥ
Μειώσεις εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων που ξεπερνούν το 40% προκαλεί κατά την ΑΔΕΔΥ η τροπολογία της κυβέρνησης, που έφερε «με ακραίο, αιφνιδιαστικό τρόπο», ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος στη Βουλή.
Η συνδικαλιστική οργάνωση σε ανακοίνωσή της μιλάει για «νέες δραματικές και ισοπεδωτικές μειώσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων» και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις «ακόμη και εντός του Αυγούστου».
Η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι η κυβέρνηση προχώρησε «αιφνιδιαστικά» στην κατάθεση της τροπολογίας, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα παρουσίαζε το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο το οποίο θα ετίθετο σε διαβούλευση.
«Αντί αυτού, η κυβέρνηση δημιούργησε τετελεσμένα και ναρκοθέτησε το διάλογο, ανακοινώνοντας οριζόντιες και δραματικές μειώσεις για όλους τους υπαλλήλους, χωρίς κανένα κριτήριο, επιφέροντας έτσι νέες απώλειες στα εισοδήματα των υπαλλήλων», σημειώνει η ΑΔΕΔΥ.
 ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: