Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Ανοίγει νέος κύκλος για δραματικές μειώσεις στις συντάξεις

Κοντά στα 5 δισ. ευρώ θα είναι σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς οι απώλειες στην περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων από το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων κατά 20% όπως υπολογιζόταν μέχρι αργά το βράδυ, λίγο πριν τη λήξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων που υπολογίζεται σήμερα στα 25 δισ. ευρώ, δηλαδή είναι ήδη μειωμένη τουλάχιστον κατά 3 δισ. σε σχέση με το σχετικά πρόσφατο παρελθόν (έφθανε τα 28 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009), είναι τοποθετημένη εξ ολοκλήρου σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
Συγκεκριμένα, τα ταμεία έχουν τοποθετήσει απευθείας σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου 8,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ενώ περί τα 16 δισ. είναι τοποθετημένα από την Τράπεζα της Ελλάδας σε ομόλογα μέσω του "Ειδικού Κεφαλαίου". Συνεπώς από τα περίπου 24,3 δισ. ευρώ, η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων υπολογίζεται πλέον λίγο κάτω από τα 20 δισ. ευρώ, λόγω της μεταβολής της αξίας των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.
Ειδικοί περί τα ασφαλιστικά σημειώνουν ότι αυτή η εξέλιξη ανοίγει νέο κύκλο βίαων περικοπών στις συντάξεις και τις κάθε είδους παροχές, καθώς οι συντάξεις "θα πάθουν "ανήκεστο βλάβη" τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας", ενώ ταυτόχρονα καθίσταται περίπου "απαγορευτική" λόγω των Μνημονίων οποιαδήποτε αναπλήρωση των απωλειών (και των παροχών) από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πετρόπουλος Α.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια: