Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

"Χαράζει για εκλογές" εν μέσω φόβων για την έννομη τάξη

"Από τον Σεπτέμβριο δεν θα μπoρούμε να βγούμε από τα υπουργεία και τα σπίτια μας. Και όσο για τις τράπεζες με αυτά που πρόκειται να συμβούν πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν πολιορκίες". Η φράση είναι αυθεντική 100% ανήκει σε υπουργό του ΠΑΣΟΚ και αν συνδυαστεί με την άλλη φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο τελευταίο ΚΤΕ όπου είπε ότι : «Αναρωτιέμαι αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να σώσει τη χώρα ες πείσμα και ερήμην των πολιτών» τότε όλα δείχνουν ότι "χαράζει" για εκλογές.
Βέβαια η φράση του Βενιζέλου είχε και χιουμοριστικό χαρακτήρα μάλλον: Το ΠΑΣΟΚ θέλει να σώσει την χώρα και δεν το αφήνουν οι πολίτες!
Εν πάση περιπτώσει τα τέλη Σεπτεμβρίου και οι αρχές Οκτωβρίου είναι οι πιθανότερες ημερομηνίες καθώς είναι βέβαιο ότι παρά τις διαβεβαιώσεις η κυβέρνηση με όλα αυτά που έχουν συμβεί, αλλά και με αυτά που θα συμβούν απλά δεν μπορεί να σταθεί (η παραμονή της στην εξουσία ενέχει κίνδυνο μόνιμης διασάλευση της έννομης τάξης καθώς έχει διαταραχθεί η δημοκρατική ισορροπία. Η νομιμοποίηση της κυβέρνησης έχει αναιρεθεί προ πολλού σε πρακτικό επίπεδο. Στις δημοσκοπήσεις με αναγωγή επί των αναποφάσιστων κερδίζει το 25% με πτωτική τάση).

Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί αν αντιστρέψει το κλίμα η διαπραγμάτευση για τη νέα δανεικαή σύμβαση, αλλά φαίνεται ότι είναι "μακριά νυχτωμένοι". Ο κόσμος απλά δεν ενδιαφέρεται αν η κυβέρνηση θα τους χρεώσει και με επιπλέον δάνεια.

Υπάρχει όμως και ένας καθαρά πολιτικός λόγοςμ τακτικής: Προσφυγή στις κάλπες μέχρι το τέλος του χρόνου σημαίνει ότι πολύ δύσκολα η Ν.Δ. θα αποσπάσει αυτοδυναμία. Θα νικήσεις με 5-8 μονάδες διαφορά, αλλά δύσκολα θα υπερβεί το 35% εκτός και αν οι συνθήκες είναι τέτοιες που οι πολίτες πειστούν ότι "Δεν υπάρχει άλλη λύση από την αυτοδυναμία της Ν.Δ." και θελήσουν να τιμωρήσουν το ΠΑΣΟΚ, οπότε και ενωρίτερα από το τέλος του έτους φτάσει το 35% που είναι το όριο για την αυτοδυναμία.

Αν οι εκλογές γίνουν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, οριακά θα αποφευχθεί η αυτοδυναμία της Ν.Δ. και όπως έλεγε σοβαρός βιομήχανος του ΄χώρου της Άμυνας στο defencenet.gr "Με τρία χρόνια καθυστέρηση θα γίενια υτό που έπρεπε να γίενι το φθινόπωρο του 2008. Συγκυβέρνηση. Αλλά τώρα θα γίενι υπό πολύ δυσμενέστες συνθύκες και δεν ξέρω αν δύναται να έχει αποτέλεσμα".

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι αν ο Γ. Παπανδρέου πετύχει μια συμφέρουσα συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους κι όχι φυσικά την επιλεκτική χρεοκοπία, αλλά και μια δανειακή σύμβαση που να λύνει το πρόβλημα δανεισμού για την Ελλάδα έως το 2014, μπορεί να φτάσει το 30% στις εκλογές, κάτι το πολύ δύσκολο όμως.

Μέσα στο ΠΑΣΟΚ οι υπουργοί Ε.Βενζιέλος, Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης είναι σαφώς υπέρ των εκλογών για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Πάντως ακόμα και όσοι κοιτούν "την επόμενη μέρά" το ποσοστό περί το 25% που όλα δείχνουν ότι θα αποσπάσει το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα ξαναγίνει 40%. Άρα κληρονομούν "κομμάτια και θρύψαλα".

Η αποφάση για εκλογές θα ληφθεί πριν το τέλος Ιουλίου, αλλά θα ανανοινωθεί τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια: