Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Αυθαίρετα: Ο (τσουχτερός) τιμοκατάλογος των προστίμων

Τακτοποίηση των αυθαιρέτων με υπερβολικά πρόστιμα προβλέπει το -εισπρακτικού χαρακτήρα- σχέδιο νόμου που παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο υπουργικό συμβούλιο. Ετσι οι πολίτες καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να λάβουν «πολεοδομική αμνηστία», καταβάλλοντας ως και 27.000 ευρώ για κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων.
Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων...
το ακίνητο των οποίων κατασκευάστηκε έως τις 28 Απριλίου 2010, έχουν προθεσμία ως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 για να καταθέσουν αίτηση ένταξης του παράνομου κτίσματός τους στη ρύθμιση, προκειμένου να μην κατεδαφιστεί, ενώ βαριές είναι οι ποινές και για όσους εμπλέκονται με τη διαιώνιση του φαινομένου.

Για τον υπολογισμό του προστίμου λαμβάνονται υπόψη τα εξής στοιχεία:
  1. Υπαρξη οικοδομικής άδειας.
  2. Η θέση του κτίσματος σε περιοχή εντός ή εκτός σχεδίου.
  3. Το είδος του ακινήτου (κύρια και μοναδική κατοικία, άλλη χρήση).
  4. Ο τύπος της πολεοδομικής παράβασης (κατ’ επέκταση ή/και καθ’ ύψος υπέρβαση δόμησης/κάλυψης, παραβίαση πλάγιων αποστάσεων ή/και οικοδομικής γραμμής).
  5. Η αυθαίρετη αλλαγή ως προς τη χρήση της οικοδομικής άδειας.
  6. Η τιμή ζώνης, βάσει του συστήματος αντικειμενικών αξιών.
  7. Κάθε άλλο είδος αυθαίρετης κατασκευής (π.χ. πισίνες).
  8. Υπό προϋποθέσεις θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια.
Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται διαχωρισμός σε αυτά που βρίσκονται σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και σε αυτά που μπορεί να ρυθμιστούν. Με προϋποθέσεις που τίθενται εξαιρούνται και είναι άμεσα κατεδαφιστέες οι κατασκευές που προκαλούν ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική βλάβη (μέσα σε δάση, ρέματα, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους).
Για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως, η ρύθμιση ισχύει για σαράντα χρόνια, ενώ για τα εκτός σχεδίου είκοσι. Εάν ολοκληρωθούν ο πολεοδομικός σχεδιασμός, ο καθορισμός των χρήσεων γης, των όρων και περιορισμών δόμησης της περιοχής και το διατηρούμενο κτίσμα εντάσσεται σε αυτόν, διατηρείται για επιπλέον είκοσι χρόνια.
Από 1ης Ιανουαρίου 2012 κανένα ακίνητο δεν θα μεταβιβάζεται χωρίς υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και δήλωση μηχανικού που βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο. Ψευδείς ή ανακριβείς βεβαιώσεις από όσους εμπλέκονται σε μια μεταβίβαση (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μεσίτες, υποθηκοφύλακες κ.λπ.) θα οδηγούν στην επιβολή αυστηρών ποινών. Για τους μηχανικούς προβλέπεται ως και αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.
Εν τω μεταξύ αλλάζει ο τρόπος έκδοσης οικοδομικών και περιβαλλοντικών αδειών με δύο νομοσχέδια του υπουργείου, που εγκρίθηκαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών θα διαρκεί πλέον επτά ημέρες (αυτό τουλάχιστον προβλέπει ο νόμος), με τη διαδικασία όμως να γίνεται ακριβότερη. Ο έλεγχος περνάει από την Πολεοδομία στους ιδιώτες μηχανικούς, οι οποίοι, σημειωτέον, αμείβονται από τους πολίτες για να επιβλέψουν την κατασκευή των ακινήτων. Οσον αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση, μεγάλος αριθμός έργων και δραστηριοτήτων απαλλάσσεται από την υποχρέωση κατάρτισης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καταργείται η προμελέτη των έργων, ενώ παραδίδεται η αρμοδιότητα των ελέγχων στους ιδιώτες, το κόστος των οποίων επωμίζονται οι ελεγχόμενοι.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις
  • Για δεύτερη κατοικία 100 τ.μ. εκτός σχεδίου, με τιμή ζώνης 500 ευρώ: πρόστιμο 27.000 ευρώ
  • Για πρώτη κατοικία 100 τ.μ. εντός σχεδίου, χωρίς άδεια, με τιμή ζώνης 500 ευρώ: πρόστιμο 22.500 ευρώ
  • Για πρώτη κατοικία με υπέρβαση δόμησης 100 τ.μ. εντός σχεδίου με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ: πρόστιμο 11.250 ευρώ
  • Για υπέρβαση δόμησης 30 τ.μ. εντός σχεδίου με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ (και υπέρβαση ύψους >20%): πρόστιμο 5.062 ευρώ
  • Για πρώτη κατοικία 30 τ.μ. εντός σχεδίου με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ: πρόστιμο 3.375 ευρώ
  • Για βιομηχανικό ή τουριστικό κατάλυμα 4.000 τ.μ. εκτός σχεδίου με τιμή ζώνης 500 ευρώ: πρόστιμο 200.000 ευρώ
  • Για βιομηχανικό ή τουριστικό κατάλυμα 1.200 τ.μ. εντός σχεδίου με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ: πρόστιμο 108.000 ευρώ
  • Για βιομηχανικό ή τουριστικό κατάλυμα 1.200 τ.μ. εκτός σχεδίου με τιμή ζώνης 500 ευρώ: πρόστιμο 48.000 ευρώ
  • Για αγροτική μονάδα 1.200 τ.μ. εκτός σχεδίου με τιμή ζώνης 500 ευρώ: πρόστιμο 24.000 ευρώ
  • Κατ' αποκοπήν πρόστιμο για αυθαίρετες κατασκευές μικρότερες από 20 τ.μ. εντός σχεδίου με τιμή ζώνης μεγαλύτερη ή ίση των 2.000 ευρώ: πρόστιμο 3.000 ευρώ
Νεκταρία Σταμούλη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: