Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ουράνιο η πετρέλαιο;

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Η ΑΜΕΡΙΚΗ

Πολλοί θα απορούν για ποιο λόγο η Αμερική στηρίζει τόσο φανατικά και προκλητικά τα Σκόπια, έναντι της Ελλάδος και τι όφελος φυσικά μπορεί να έχει από μια «κουτσουλιά» στο χάρτη.
Η απάντηση είναι σαφής. 
Το ουράνιό της
Το θέλει πολύ και το θέλει πάση θυσία άμεσα, για να μην μπλεχτούν στα πόδια της άλλες ανεπιθύμητες χώρες, όπως η Ρωσία, η Γερμανία ή ο Καναδάς.

Η ιστορία έχει πολύ παρασκήνιο και χρονολογείται δεκαετίες πριν. Αρχίζει από τότε που οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν από τους «πράκτορές» της πως το Αιγαίο είναι πλούσιο σε πετρέλαιο. Τότε θέλησαν να επωφεληθούν από αυτό και να καταφέρουν να το πάρουν υπό τον έλεγχό τους. Είναι η εποχή που οι ΗΠΑ στηρίζουν τη δικτατορία Παπαδόπουλου, με την ελπίδα ότι ένα δικτατορικό καθεστώς- με τα ανάλογα ανταλλάγματα φυσικά- θα μπορούσε να «επιβάλλει» καλύτερα στο λαό του την κυριαρχία των ΗΠΑ επί του πετρελαίου του.

Ο Παπαδόπουλος όμως ανέτρεψε τα σχέδιά τους, καθώς αν και απολάμβανε τη στήριξη των αμερικανών, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε να τους δωρίσει το πετρέλαιο του Αιγαίου. Για αντίποινα οι αμερικανοί στράφηκαν στην Τουρκία, «ευλόγησαν» την εισβολή τους στην Κύπρο και υπέγραψαν με την ηγεσία της μυστικές συμφωνίες για «συγκυριαρχία» στα πετρέλαια του Αιγαίου, όταν αυτά αποφασίσουν να βγουν στην επιφάνεια.

Οπότε το θέμα «Κυριαρχία στο πετρέλαιο του Αιγαίου», προς το παρόν για τους αμερικανούς μπαίνει στο συρτάρι…

Οι ΗΠΑ από την άλλη, από την εποχή της Γιουγκοσλαβίας, καλόβλεπαν και το ουράνιο που υπήρχε στη σημερινή επικράτεια των Σκοπίων. Εμπόδιό τους τότε η κραταιά Σοβιετική Ένωση, η οποία διατηρούσε- και διατηρεί έως και σήμερα- άψογες σχέσεις με τη σερβική ηγεσία. Οπότε και αποφάσισαν να διαλύσουν με κάθε τρόπο τη Γιουγκοσλαβία και να πάρουν με το μέρος τους το νεοσύστατο κράτος που θα δημιουργούταν, ώστε να εκμεταλλευτούν στο μέλλον το ουράνιο που υπάρχει στο υπέδαφός του. Και τα κατάφεραν. Και εγένετο λοιπόν FYROM, με τις ευλογίες των Αμερικανών…

Αρθρο του 2008 που δημοσιεύτηκε στο rantar 

Gr_one: Και τα δύο

Δεν υπάρχουν σχόλια: