Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011

Τι πρέπει να προσέχετε στα δημόσια Wi-Fi

 Ο ερευνητής της ESET, Cameron Camp, έχει κάποιες χρήσιμες συμβουλές για τους χρήστες των δημόσιων δικτύων Wi-Fi. 

" Όταν βρίσκεστε σε ένα αεροδρόμιο, ανοίγετε το laptop σας για να διαβάσετε ή να στείλετε e-mails, αναζητώντας ένα δωρεάν Wi-Fi hotspot. Και να υπάρχει! Συνδέεστε και στέλνετε τα e-mails σας. Αυτό που δεν έχετε
λάβει υπόψη σας είναι πως το δωρεάν Wi-Fi μπορεί να έχει κάποιο κόστος: "τα στοιχεία της σύνδεσης σας, του δικτύου σας και άλλες σημαντικές πληροφορίες που μπορεί να κλαπούν κατά την αποστολή των μηνυμάτων σας, χωρίς να το καταλάβατε", παρατηρεί ο Cameron Camp.

Αυτό που πρέπει να κάνει καχύποπτο το χρήστη είναι όταν υπάρχει ένα Wi-Fi hotspot με όνομα που δεν αναγνωρίζεται ή που μοιάζει με κάποιο επίσημο όνομα. Επίσης, ο χρήστης οφείλει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός σε hotspots που δεν χρειάζονται εισαγωγή κωδικού για την πρόσβαση. “Το ‘μαγικό’ της κλοπής γίνεται μέσω μίας proxy τεχνολογίας, η οποία παρακολουθεί τη Wi-Fi επικοινωνία σας, τη συλλαμβάνει και την αποθηκεύει ως αντίγραφο στο laptop του scammer και στη συνέχεια στέλνει τις πληροφορίες σε ένα ‘πραγματικό’ Wi-Fi hotspot. Αυτή η διαδικασία θα επιβραδύνει το traffic του δικτύου που βρίσκεστε, αλλά σε περιπτώσεις δικτύων με πολλούς χρήστες είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα, αν το traffic δημιουργείται λόγω της κλοπής των δεδομένων σας ή επειδή υπάρχουν πολλοί χρήστες συνδεδεμένοι ταυτόχρονα”, προσθέτει ο Cameron Camp.


Κάθε φορά που ο χρήστης εκτελεί μία εργασία στο Internet, είτε πρόκειται για αγορά, έλεγχο του τραπεζικού λογαριασμού είτε για παρακολούθηση της αλληλογραφίας του, ο υπολογιστής πρέπει να στείλει τα στοιχεία σύνδεσης στο δίκτυο, το οποίο είναι ένα χρυσωρυχείο για τους απατεώνες του διαδικτύου. Σε κανονικές συνθήκες στην σύνδεση σε μία ιστοσελίδα τράπεζας, η έναρξη της διεύθυνσης είναι “https” αντί για “http”, που σημαίνει ότι η κίνηση είναι κρυπτογραφημένη. Εάν οι επιτήδειοι του διαδικτύου καταφέρουν να συλλάβουν τα κρυπτογραφημένα στοιχεία σας, μπορούν στη συνέχεια να τρέξουν ένα πρόγραμμα, σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν και άλλα στοιχεία. 

Για αυτό το λόγο απαιτείται εξαιρετική προσοχή όταν δίνονται προσωπικά στοιχεία και κωδικοί λογαριασμών σε δημόσια Wi-Fi hotspots.
neo2.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: