Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Τί παίρνουν οι φτωχοί τραπεζίτες που πρέπει να ...διασώσουμε

Την ώρα που ο ελληνικός λαός περνάει τη χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση, με μισθούς και συντάξεις πείνας, την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και το μέλλον μας ως κράτος είναι αβέβαιο… μισθούς "μαμούθ" απολαμβάνουν οι 'Ελληνες τραπεζίτες.
Αποδοχές χιλιάδων αλλά και εκατομμυρίων ευρώ το μήνα παίρνουν οι κύριοι που καθημερινά οδηγούν έναν ολόκληρο λαό στην εξαθλίωση.
Ντροπή τους
Τη στιγμή, μάλιστα, που οι –υπό τη διοίκησή τους- ελληνικές τράπεζες δεν είναι καν σε θέση να σταθούν μόνες τους στα πόδια τους και παίρνουν δισεκατομμύρια κρατικές επιχορηγήσεις για την επιβίωσή τους.

Ας δούμε όμως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ποιές είναι οι απολαβές των κορυφαίων τραπεζικών στελεχών:

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, προκύπτει ότι o Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος απολαμβάνει πολύ υψηλότερες αμοιβές από τον κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ κ. Μπεν Μπερνάνκε!

Ο μισθός του κ. Γ. Προβόπουλου; Αγγίζει τα 4.051.049 ευρώ το χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στους ετήσιους μισθούς 8.000 ανέργων. Μάλιστα, καλά διαβάσατε.

Την ίδια ώρα στην Εθνική δόθηκαν υπό τη μορφή των bonus περίπου 48 με 50 εκατ. ευρώ. 
Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Απ. Ταμβακάκης, λαμβάνει 270 χιλιάδες ως καθαρή αμοιβή και 370 χιλιάδες υπό την μορφή bonus δηλαδή 640 χιλιάδες ευρώ. Οι απολαβές του αντιπροέδρου ανέρχονται σε 230 χιλιάδες και μαζί με το bonus στις 600 χιλιάδες ευρώ.

Οι γενικοί διευθυντές κ.κ. Τουρκολιάς, Λεόπουλος, Χριστοδούλου κ.ά. λαμβάνουν βασικές απολαβές 250, 170 και 180 χιλιάδες αντίστοιχα ενώ μαζί με τα bonus θα φθάσουν τις 350 με 400 χιλιάδες ευρώ. Τα συνολικά bonus σε 16 άτομα αγγίζουν τα 2,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα πληρώνονται ασφάλιστρα στην διοίκηση τον χρόνο από 5 χιλιάδες ευρώ έως 28 χιλιάδες ευρώ (στην περίπτωση του κ. Τουρκολιά).

Περίπου στα 3 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται οι βασικές απολαβές του ΔΣ της Alpha Bank ωστόσο κατά καιρούς διανέμονται πολλά stock options (περί τα 2,9 εκατ μετοχές, οι οποίες μοιράζονται σε 245 στελέχη). Με δεδομένο ότι στο παρελθόν είχαν ασκηθεί δικαιώματα 1,8 εκατ μετοχών σε τιμή 20,6, δηλαδή περίπου 30 εκατ. ευρώ, είναι προφανές ότι λόγω της κρίσης και του νόμου δεν θα διατεθούν stock options.

Στην Eurobank ο πρόεδρος Ξ. Νικήτας λαμβάνει 164 χιλιάδες ευρώ και bonus 250 χιλιάδων ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος Ν. Νανόπουλος 135 χιλιάδες ευρώ βασικές αποδοχές και bonus 770 χιλιάδων ευρώ, ενώ οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι Μπαλλής, Κολακίδης και Καραμούζης εμφανίζουν βασικές αποδοχές 135 χιλιάδες και bonus 650 χιλιάδες.

Στους γενικούς διευθυντές τα bonus φθάνουν τις 150 με 180 χιλιάδες ευρώ. Επίσης έχουν δοθεί και stock options 456 χιλιάδες μετοχές στον Ν. Νανόπουλο και 354 χιλιάδες σε κάθε ένα από τους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους.

Στην Πειραιώς ο πρόεδρος Μ Σάλλας λαμβάνει 1,98 εκατ. ευρώ το χρόνο βασικό μισθό και 1,15 εκατ. έκτακτα, δηλαδή σύνολο περίπου 3,2 εκατ ευρώ. Επίσης διαθέτει και πρόγραμμα συνταξιοδότησης 22 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των υπόλοιπων στελεχών της κορυφής της διοικητικής πυραμίδας, ο κ. Θ Πανταλάκης λαμβάνει βασικές αποδοχές 870 χιλιάδες ευρώ και bonus 530 χιλιάδες ευρώ.

Στην Citibank o επικεφαλής λαμβάνει 20 χιλιάδες ευρώ ή 300 χιλιάδες ευρώ ετησίως και στην Aspis περίπου 600 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι οι προαναφερθέντες μισθοί προκαλούν το κοινό αίσθημα, σε μια εποχή που ο κόσμος έχει φτάσει στο αμήν. Και, μάλιστα, την ώρα που οι ίδιες τράπεζες, με τη διοίκηση των καλοπληρωμένων στελεχών τους, δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και απαιτούν κρατικά δεκανίκια. Με άλλα λόγα, την ώρα που τους παχυλούς μισθούς τους πληρώνει ο φορολογούμενος, ο οποίος πεινάει.

Μπορεί, λοιπόν, να μας ενημερώσει επίσημα η κυβέρνηση ή η Τράπεζα της Ελλάδος, ότι δεν ισχύουν τα παραπάνω; 
Εμείς απλά ρωτάμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: