Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Η ραγδαία επιδείνωση φέρνει εκλογές

Την ίδια ώρα που οι πιέσεις της τρόικα εντείνονται για τη λήψη και νέων μέτρων, ενώ στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι διαφοροποιήσεις υπουργών δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα, προβάλλει πλέον ως ισχυρό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. Κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στενά συνδεδεμένο με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, θεωρεί ότι οι εκλογές είναι αναπόφευκτες και μπορεί να προκύψουν και «από ένα τυχαίο γεγονός».
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και αυτή την ώρα δεν υπάρχει σχεδιασμός για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εν τούτοις το «κλίμα κατάθλιψης έχει επηρεάσει και τα μέλη της κυβέρνησης» τα οποία, όπως έλεγε η ίδια πηγή, «εκτιμούν ότι οι όποιες πρωτοβουλίες ακυρώνονται από τον αναχωρητισμό που κυριαρχεί μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης, αλλά και από την αποδεδειγμένη πλέον αδυναμία εκτέλεσης του...
μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όπως συμφωνήθηκε την 21η Ιουλίου».

Τα προβλήματα όμως της κυβέρνησης δεν σταματούν στη τρόικα και στην αδυναμία εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου. Ο πρωθυπουργός αναζητά εναγωνίως μια «καλή ιδέα» ώστε να βρει νόημα η υποχρεωτική, υπό τις περιστάσεις, επίσκεψή του και ομιλία στη ΔΕΘ. Και όλα αυτή ενώ την ίδια ώρα «μαίνονται οι εχθροπραξίες» στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Μια σημαντική παράμετρος είναι και οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες αποτυπώνουν την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης, κυρίως όμως καταγράφουν μια εντυπωσιακή αύξηση των ποσοστών υπέρ των πρόωρων εκλογών. Είναι προφανές ότι η εικόνα της κυβέρνησης, εμφανίζει πολλά κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα μ’ εκείνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, λίγο πριν την ομιλία Καραμανλή στη ΔΕΘ το 2009.
Εν ολίγοις μπορεί αυτή την ώρα το Μαξίμου για προφανείς λόγους να «ξορκίζει» τις εκλογές, αλλά κατά βάθος η αναζήτηση μιας καλής αφορμής που θα κάνει την «απόδραση» να φαίνεται ως «πράξη εθνικού καθήκοντος», αποτελεί πάντα εναλλακτική λύση στην περίπτωση γενικής κατάρρευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: