Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ο υπερασπιστής του Γιώργου χωρίς τα ανάλογα προσόντα

Στο τιμόνι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων είναι από χθες ένας από τους πιο έμπιστους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ο Γιάννης Μίχας, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και στενός φίλος του Ανδρέα Λοβέρδου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στη θέση του παραιτηθέντος προέδρου του Ενιαίου Φορέα Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Γ. Ι. Νυχά τοποθετείται ο κ. Γιάννης Μίχας, χωρίς ωστόσο να
αναφέρει τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Νυχά σε παραίτηση.

Στο σύντομο βιογραφικό του νέου προέδρου αναφέρεται: «Ο κ. Μίχας γεννήθηκε το 1954, σπούδασε τεχνολόγος ναυπηγός στην Ανωτέρα Σχολή Ναυπηγών Πειραιά και εργάστηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Από το 2003 έως το 2010 διετέλεσε νομάρχης Πειραιά και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στον τομέα του ελέγχου και της προστασίας των τροφίμων. Σε αυτό το διάστημα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της νομαρχίας πραγματοποίησαν περισσότερους από 175.000 ελέγχους, με αποτέλεσμα την κατάσχεση ή την απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε πάνω από 7.000.000 τόνους ακατάλληλων τροφίμων».


Αξίζει, ωστόσο, να τονιστεί ότι το όνομα του κ. Mίχα, που είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1978, αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ για τις μίζες των εκατοντάδων εκατομμυρίων στη γνωστή υπόθεση των υποβρυχίων.


Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Κατά τον έλεγχο που διενεργήσαμε στα Ναυπηγεία διαπιστώθηκε ότι το κρίσιμο διάστημα πρόεδρος του συνδικάτου ήταν ο κ. Κοντάκης, ενώ στη διοίκηση ήταν οι κ. Ιωάννης Μίχας (και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ) και Στ. Μαρκάτος.


Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι κ. Μίχας και Μαρκάτος από την 1η Ιανουαρίου 2007 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2010 ήταν νομάρχης και αντινομάρχης αντίστοιχα Πειραιά, πλην όμως πληρωνόντουσαν από τα ΕΝΑΕ (Ναυπηγεία). Μάλιστα, καταγγέλλεται ότι μετείχαν στις διαπραγματεύσεις για την πώληση των Ναυπηγείων -που συνδέεται με τα υποβρύχια και τις μίζες «μαμούθ»- και «εκφράζονταν ευνοϊκά υπέρ των γερμανικών εταιριών».


Αξίζει, επίσης, να τονιστεί ότι ο κ. Μίχας είχε γίνει κυριολεκτικά η «σκιά» του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην εσωκομματική διαδικασία για την επικράτησή του μετά την ήττα του 2007 και στη συνέχεια για την εκλογική του νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2009.


Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου τού έδωσε το χρίσμα του υποψήφιου δημάρχου Πειραιά. Ομως έχασε από τον σημερινό δήμαρχο κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο.


Η χθεσινή τοποθέτησή του στο «τιμόνι» του ΕΦΕΤ δείχνει, για άλλη μια φορά, τον σοσιαλιστικό τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τους πιστούς του συνεργάτες, έστω κι αν το όνομά τους αναφέρεται σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: