Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Πράσινη ξεφτίλα. Υπερωρίες 155.789 € για τους υπαλλήλους του Ρέππα και των υφυπουργών του

Μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα προκύπτει από τη σημερινή αποκάλυψη της «δημοκρατίας» επείγουσας απόφασής του για υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων των πολιτικών γραφείων του υπουργού και των υφυπουργών, καθώς και των υπαλλήλων του υπουργείου, που για το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου 2011 θα κοστίσει στον Ελληνα πολίτη το ποσό των 155.789,80 ευρώ!

Η αποκάλυψη αυτή απαντάει ευθέως στο ερώτημα όλων εκείνων για το εάν έχουν «κοπεί» οι υπερωρίες για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα ή, καλύτερα, για τους υπαλλήλους που έχουν αποσπαστεί ή στελεχώνουν τα γραφεία των πολιτικών προσώπων. Η απάντηση είναι φυσικά και όχι, καθώς φαίνεται ότι χρήματα για υπερωρίες ημετέρων προφανώς και υπάρχουν!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα αυτά δίνονται τη στιγμή που εκτός των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της χώρας «ατύπως» η κυβέρνηση έχει ζητήσει την κατάργηση των υπερωριών στον δημόσιο τομέα και όταν, κυρίως, για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του Προϋπολογισμού, καταφεύγει σε αλλεπάλληλες, οριζόντιες περικοπές των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, που τους έχει οδηγήσει στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης.

Ειδικότερα, ο κ. Ρέππας απέστειλε στις 26 Ιουλίου 2011 απόφαση (ΔΙΔΚ/φ.5/3/14783) για να δημοσιευτεί -με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μάλιστα- στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση έχει ως θέμα της: «Καθιέρωση υπερωριακής εργασίας για το προσωπικό του υπουργείου και για τους υπαλλήλους που έχουν μετακινηθεί ή διατεθεί στα πολιτικά γραφεία του υπουργείου για το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου 2011». Το ποσό που προκύπτει ότι θα διατεθεί στους υπαλλήλους για υπερωριακή απασχόληση για το διάστημα των τριών μηνών είναι 155.789,80 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση οι κατηγορίες των υπαλλήλων που περιλαμβάνει είναι οι εξής:

1. Προσωπικό που έχει μετακινηθεί ή διατεθεί στα πολιτικά πρόσωπα του υπουργείου.

2. Οδηγούς της Διεύθυνσης Κρατικών Αυτοκινήτων, υπαλλήλους δηλαδή που έχουν αποσπαστεί σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

3. Υπαλλήλους της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Επεξεργασίας Στοιχείων.

4. Υπαλλήλους του Τμήματος Διοικητικής Μέριμνας.

5. Υπαλλήλους που εργάζονται υπό έκτακτες και επείγουσες ανάγκες («υποστήριξη της λειτουργίας των ΚΕΠ» και «υποστήριξη του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού»).
6. Υπαλλήλους που ασχολούνται με «την επεξεργασία των προτάσεων, αιτημάτων και στοιχείων των φορέων του δημόσιου τομέα που αφορούν διορισμούς, πλήρωση θέσεων, τις προσλήψεις και τις συμβάσεις έργου».

Οι ανωτέρω υπάλληλοι θα εισπράξουν τα ποσά που τους αναλογούν για το τρίμηνο με τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο κ. Ρέππας μέσω του Γραφείου Τύπου του υπουργείου ισχυρίζεται πως το ποσό αφορά Προυπολογισμό και όχι πραγματοποιηθείσα δαπάνη και ότι το τελικό ύψος των αμοιβών είναι αυτό που ισχύει σε όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: