Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Σαμαράς: Συναίνεση στο λάθος δεν δίνω και δεν πρόκειται να ψηφίσω κανένα πακέτο στήριξης


«Δεν πρόκειται να ψηφίσω κανένα πακέτο στήριξης, αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική. Συναίνεση στο λάθος δεν δίνω». Με αυτήν την κατηγορηματική δήλωση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και στον Γ. Τερζή επαναβεβαιώνει την καθαρότητα των θέσεών του και ξεκαθαρίζει τις επόμενες κινήσεις του.
Ο κ. Σαμαράς τονίζει μεταξύ άλλων:
-Για τη συμφωνία των Βρυξελλών: «Πρόκειται για βραχύβια ανακούφιση, όχι για λύση ούτε για διέξοδο από την κρίση. Το ελληνικό πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους όρους του δανεισμού. Αφορά πρωτίστως την εσωτερική οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται και η οποία μας καταδικάζει σε μόνιμη και βαθιά ύφεση. Η ύφεση παραλύει την οικονομία, δεν μαζεύονται φορολογικά έσοδα, τα ελλείμματα παραμένουν μεγάλα, επιβάλλονται νέα μέτρα. Εχουμε μπει σε έναν φαύλο κύκλο».

-Για το μείγμα πολιτικής και τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων: «Διαφωνούμε με κάποιους ηγέτες για το μείγμα πολιτικής. Κι έχει αποδειχθεί ότι δυστυχώς είχαμε δίκιο: Για παράδειγμα, σύμφωνα με την τρόικα και την κυβέρνηση το έλλειμμα έπρεπε φέτος στο πρώτο εξάμηνο να πέσει κατά 4%. Και αντίθετα είναι αυξημένο κατά 27,5%. Μιλάμε για πλήρη αποτυχία πολιτικής. Πολύ σύντομα θα αντιληφθούν όλοι ότι η πολιτική πρέπει να αλλάξει για να επιτύχουμε τους στόχους».

-Για το νέο πακέτο στήριξης: «Αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική, αν δεν δημιουργηθούν όροι ανάκαμψης, πώς θα μπορούσαμε να το ψηφίσουμε; Συναίνεση στο λάθος δεν δίνω. Συναίνεση για να αλλάξουμε πολιτική, για να διαπραγματευθούμε μιαν άλλη πολιτική, που θα βάλει μπροστά την ελληνική οικονομία, αμέσως. Τώρα, αύριο, χθες. Οσο αρνούμαι τη συναίνεση στο λάθος τόσο αφήνω ανοιχτή την προοπτική μιας συνολικής αναδιαπραγμάτευσης για να το διορθώσουμε τελικά».

-Για τα περί εκλογών: «Η κυβέρνηση δεν πατάει πια γερά στα πόδια της. Κι αυτό πλέον γεννά από μόνο του αστάθεια. Κι η αστάθεια αυτή απαιτεί νέα ισχυρή λαϊκή εντολή. Είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι να κυβερνήσουμε από ό,τι ήταν οποιοδήποτε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Από κυβερνητικής πλευράς άλλη μια φορά άλλα λέει ο κ. Παπανδρέου και άλλα ο αντιπρόεδρός του κ. Βενιζέλος. Ο δεύτερος τάχθηκε υπέρ της μείωσης συντελεστών των φόρων, κάτι που έχει προτείνει η Ν.Δ., ενώ ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στο Bloomberg ισχυριζόταν ότι «το πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η περικοπή φόρων αλλά το να διασφαλίσουμε ότι δεν έχουμε φοροδιαφυγή». Βάζοντας μάλιστα χρονοδιάγραμμα συνταξιοδότησής του ευχήθηκε ότι «ύστερα από μια δεκαετία ίσως μπορούμε να καθίσουμε μαζί να πιούμε ένα ποτήρι κρασί (με τον Α. Σαμαρά) και αναπολώντας το παρελθόν να κρίνουμε πώς έχουν πάει τα πράγματα στην Ελλάδα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: