Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011

Σαμαράς: «Το φάρμακο που δόθηκε στην Ελλάδα δεν έχει αποτελέσματα»

«Το φάρμακο που δόθηκε στην Ελλάδα δεν έχει αποτελέσματα» δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, τονίζοντας ότι ελλοχεύει κίνδυνος θανάτωσης της οικονομίας πριν από την απόσβεση του ελλείμματος.
«Είναι τρομερό να βλέπεις να επαληθεύεται η πρόβλεψή σου ότι η χώρα
σου θα στραγγιχτεί. Ο ελληνικός λαός δεν βλέπει κανένα φως στην άκρη του τούνελ, είναι σαν να σου ζητούν να βαδίσεις στην Σαχάρα χωρίς ελπίδα» δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς.

Παραθέτοντας το μπαράζ φορολογικών μέτρων, μισθολογικών και συνταξιοδοτικών μειώσεων που απαιτήθηκαν από την τρόικα σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας, ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει ότι «τα μέτρα λιτότητας δεν δουλεύουν, οι θυσίες που κάνει ο κόσμος δεν αποδίδουν και εν ολίγοις η θεραπεία είναι τόσο ισχυρή που ελλοχεύει ο κίνδυνος θανάτωσης της οικονομίας πριν από την εξάλειψη του ελλείμματος».


Στο δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η στάση του Αντώνη Σαμαρά τον οδήγησε σε αντιπαράθεση με άλλους ηγέτες του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.


«Μοναδικό μου κριτήριο είναι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Γνωρίζω ότι οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί ηγέτες είναι εκνευρισμένοι και αμήχανοι, ξέρω επίσης ότι ακόμα δεν συμφωνούν μαζί μου. Η Ελλάδα έχει να διανύσει ακόμα μεγάλη απόσταση για να λύσει το πρόβλημα του χρέους. Είναι ένας δύσκολος δρόμος που θα πάρει χρόνια» δηλώνει ο κ. Σαμαράς.


Ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει ότι τα μέτρα λιτότητας που ακολουθήθηκαν μετά το πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα, ύψους 110 δισ. ευρώ, όχι μόνο δεν βοήθησαν να λυθεί το διαρκώς αυξανόμενο δημόσιο χρέος, αλλά βούλιαξαν την χώρα στην μεγαλύτερη ύφεση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Η απόφαση του προηγούμενου μήνα να περιορίσει την κρίση, απόφαση η οποία χαιρετίστηκε από τον Γ.Παπανδρέου ως «ιστορική απόφαση», λέει ο Αντώνης Σαμαράς ήταν «μικτή ευλογία», περισσότερο «μικτή» πάρα «ευλογία». Ενώ πρόσφερε στην χώρα μια ανάσα, βελτιώνοντας τους όρους δανεισμού -επιμήκυνση και χαμηλότερο επιτόκιο- το πρόγραμμα των 109 δις ευρώ δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει την ανάκαμψη της οικονομίας.


«Όσο η ελληνική οικονομία βουλιάζει στην ύφεση, δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα χρέη της, ακόμα και με καλύτερους όρους αποπληρωμής» συμπληρώνει. «Πριν τρεις μήνες, στην Ελλάδα δόθηκε ξανά βελτίωση των όρων αποπληρωμής. Ήταν 'καλά νέα' τότε, αλλά όχι αρκετά καλά, διότι η κρίση από τότε χειροτέρευσε» συνεχίζει.


«Το μόνο λογικό πράγμα είναι να αλλάξει το μίγμα πολιτικής» λέει. «Όπως είπε ο Αϊνστάιν ο ορισμός του παραλόγου είναι να εφαρμόζεις την ίδια λύση και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Η επίσημη πρόβλεψη ήταν ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2011 το έλλειμμα θα μειωνόταν κατά 4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2010. Αντιθέτως αυξήθηκε 27.5 %» δηλώνει.

tanea 

Δεν υπάρχουν σχόλια: