Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Ο Βενιζέλος αντιμέτωπος με τη «λευκή απεργία» των φορολογουμένων

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με ένα θηριώδες έλλειμμα που ξεπερνά το 11% και δημόσιο χρέος που θα προσεγγίζει το 160% του ΑΕΠ, ενώ ο Σεπτέμβριος αναμένεται καυτός σε κοινωνικό επίπεδο, όταν οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα λάβουν ειδοποιητήρια πληρωμής των έκτακτων εισφορών για εισοδήματα, Ι.Χ. και ακίνητα.
Οι απειλές των πράσινων συνδικαλιστών της ΑΔΕΔΥ για «λευκές απεργίες» εφοριακών υπαλλήλων δεν τρομάζουν τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο η «λευκή απεργία» των φορολογουμένων, που θα αδυνατούν να πληρώσουν τα νέα μπιλιέτα της εφορίας.
Ήδη εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι έχουν χάσει σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους εξαιτίας των μέτρων του Μνημονίου, χιλιάδες συμβασιούχοι με μπλοκάκια βρίσκονται χωρίς δουλειά το τελευταίο 18μηνο αλλά εξακολουθούν να εμφανίζονται δηλωμένοι ως «επιτηδευματίες» στην εφορία, ενώ πλήθος άλλων πολιτών που έμειναν άνεργοι το 2010 και το πρώτο εξάμηνο του 2011 δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα νέα χαράτσια Βενιζέλου.
Και όμως, εντός του Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να καταφτάνουν τα πρώτα ειδοποιητήρια με την έκτακτη εισφορά για οχήματα άνω των 2.000 κ.εκ., την εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% για τα εισοδήματα του 2010 που υπερέβησαν τις 12.000 ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος των 300 ευρώ. Υπολογίζεται ότι, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας εκατομμυρίων πολιτών να πληρώσουν τα νέα χαράτσια, το Δημόσιο δεν θα καταφέρει να βάλει στα ταμεία του περίπου 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα βεβαιωθούν, αλλά δεν θα εξοφληθούν και θα μετατραπούν, τελικά, σε ληξιπρόθεσμα (ανεξόφλητα) χρέη.
Παράλληλα, η ανεξέλεγκτη πλέον ύφεση εκτιμάται ότι θα διευρύνει το έλλειμμα του Δημοσίου αλλά και το χρέος, που προσμετρώνται ως ποσοστά του ΑΕΠ. Οι περικοπές που έχουν γίνει σε εισοδήματα και οι νέοι φόροι θα μειώσουν σημαντικά την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Όλα τα νέα περιοριστικά και φοροεισπρακτικά μέτρα εκτιμάται ότι θα αποστερήσουν από την ιδιωτική κατανάλωση ποσό ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ, με συνέπεια την απώλεια εσόδων ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος που δεν θα εισπραχθούν λόγω της μη μετατροπής του ποσού των 4 δισ. ευρώ σε φορολογητέο τζίρο και φορολογητέο εισόδημα! Ουσιαστικά τα μέτρα οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο που τελικά διευρύνει το έλλειμμα του Δημοσίου αντί να το μειώνει.
Η ανεξέλεγκτη ύφεση προκαλεί σεισμικές δονήσεις στο σύνολο της οικονομίας. Ήδη οι μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι ανησυχούν ότι το φθινόπωρο θα εκδηλωθεί νέο κύμα «κόκκινων δανείων» από δανειολήπτες που έμειναν άνεργοι ή έχασαν σημαντικό τμήμα των εισοδημάτων τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το τμήμα των δανείων που δεν εξυπηρετείται κανονικά έχει ξεπεράσει το 10%, ποσό που ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ. Ομως, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μέχρι το τέλος του έτους το ποσοστό των «κόκκινων δανείων» θα υπερβεί το 15%, αγγίζοντας τα 40 δισ. ευρώ.

 Τύπος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: